Безпокойството на родителите

Безпокойството на родителите

Безпокойството на родителите

(откъс от книгата „Истината, която не искате да чуете“)
Често се питам дали съществува родител на света, който да не се безпокои за децата си. Обикновено срещам и работя с хора, които живеят в непрекъснато безпокойство и не успяват да го преодолеят. Същото се отнася и за онези от родителите, които живеят в безпокойство за децата си. Много често се случва така, че тези, които са обсебени от обезпокояващи мисли, получават това, което ги безпокои – винаги, и в пълни дози. Затова в тази част на „Истината, която „не искате” да чуете” ще обсъдим значението на това пагубно усещане – безпокойството и как да възпитаме спокойни деца. Иска ми се да добавя и едно важно правило, преди да продължа по нататък: Докато четете, си водете бележки, които да препрочитате, за да постигнете напредък. Това е много важно!


Непрекъснати притеснения – път към преодоляването им:
Точно сега, докато четете, спрете мисълта си и вижте за какво се тревожите. Все има нещо, което Ви терзае. Това се нарича притеснение, или безпокойство. Днешните родители са едни от найобезпокоените, които могат да съществуват. Огромна част от тях не могат да си поемат минутка дъх, за да усетят спокойствието, от което се нуждаят. Възпитатели, родители, учители, помощници – всички тези хора си докарват огромни главоболия, благодарение на неспиращото си притеснение. Защо е така? Първо, защото притеснителните хора, в случая – родители, не желаят да осъзнаят силата да се живее в настоящия момент.


Какво означава това?
Да се живее в днешния ден! Сега! Цялото безпокойство идва от факта, че родителите съсредоточават мислите си върху евентуални бъдещи промени и събития. Съответно- бъдещето им ги предоставя с пълни шепи. Запомнете, че всичко, за което сте се безпокоили, ще се прояви рано или късно. Ето този момент е съществено важен!


Днес чуваме вечните притеснения на родителите:
за здравето на децата им;

за яденето и съня;
за училището и уроците;
за това „какво ще кажат хората” ;
за поведението в семейството;
за приятелите;
за развитието в пубертета;
за алкохол, наркотици, компания;
за сексуален живот;
за избор на път в живота


Мога да продължа до безкрайност – списъкът е дълъг и обезпокоителен! Сигурна съм, че вече открихте своето притеснение и се чудите какво Ви пречи, за да го премахнете.
Ето какво: мисловната нагласа!
Навярно ще си кажете, че е трудно да контролирате обезпокоителните си мисли, но не е невъзможно! За да се справите с притесненията си, започнете да пишете! Научете се да държите молив или химикал, който да Ви помага. Ето как! Първото и основно правило, което ще Ви се наложи да спазвате като родители, е да приемете, че Ви е нужно да живеете в днешния ден! След като сте решили да се откъснете от непрекъснатите мисли за безпокойство, които са свързани с децата Ви, приложете следващата стъпка – отговаряне на въпроси!

Попитайте себе си: Кое е това нещо, което най-много ме притеснява? Добавям, че е нужно да бъдете отговорни и честни – записвайте всеки Ваш отговор на лист хартия или тетрадка. След като сте достигнали до евентуален верен отговор, преминете към следващ етап: Спокойно помислете как и по какъв начин да премахнете обезпокоителната мисъл. Въоръжете се с търпение, защото вътрешно все още ще се чувствате напрегнати. Когато усетите спокойствие, помислете за всички последствия, които причинявате на децата и най-вече на собствената си личност, когато изпитвате притеснения.

 Знайте, че независимо дали вярвате, или не, всяка мисъл на притеснение води до неизбежни лоши събития!
Ето защо много родители се чудят защо това, за което са се притеснявали, се е случило! Тогава започват обвинения към семейството, към институциите, дори към децата. Никога обаче не съм чула някой възрастен да си признае, че това, което се е случило, е негово дело! Това, което се е случило, е изцяло Ваше творение!
Родители, знам, че не бихте искали децата Ви да плащат цената за Вашите непрекъснати, обезпокоителни мисли. Преминете към осъзнаване на това, което правите чрез притесненията си. Хубаво проумейте, че съществуват модели и методи за премахване на безпокойството.
Много хубава стъпка е да записвате винаги това, за което непрекъснато се страхувате. Когато го правите, ще разберете и начините, по които да го
премахнете.

Един много ефективен начин е изборът на нова, положителна мисъл. Например: ако се притеснявате, че децата Ви могат да попаднат в лоша компания и да се захванат с наркотици, превърнете пагубното си твърдение в обратно на негатива!
Повторете, ако трябва хиляди пъти: „Детето ми е умно и има прекрасни приятели!”. Ето това е мисъл! Тя мигновено превръща обезпокояващата програма: „Ами ако децата ми попаднат в лоша среда?”, в сила позитивна нагласа!
Не натоварвайте децата и семейството си с мисли, които могат да им навредят! Притесняват се само слабите хора, които очакват и в крайна сметка получават лош резултат!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather