Биберонът–за и против

Биберонът–за и против

От както съществуват, бибероните са едни от най-добрите помощници на родителите на малки бебета. Но до кога трябва да се дават на децата? Трябва ли изобщо да им се дават? Могат ли да им навредят? А да им помогнат?

Както всяко модерно изобретение, бибероните има своите плюсове и минуси. Не бива да ги отричаме, но и трябва да внимаваме до кога ги даваме на децата.

Като за начало, бибероните са чудесно средство за удовлетворяване на сукателния рефлекс. Този рефлекс помага за оцеляването и се раждаме с него. Важно е да бъде задоволяван, за да може да се потисне на време и до към шестия месец да се появят други биологични механизми за оцеляване.

Също така  ползването на биберон се свързва и с намаляване на риска от внезапна детска смърт.  Когато бебето ползва биберон, докато спи рискът е много по-малък, макар докторите да нямат точно обяснение защо.

Друг плюс на бибероните е, че те помагат на бебето да се самоуспокои. Възможно е биберонът да подпомогне бебето в процеса на научаване на контролиране на собствените си емоции, да го отпусне и да му помогне да се чувства спокойно, а спокойно бебе означава спокойна майка.

Но освен своите ползи, бибероните имат и негативни страни, с които трябва да се внимава.

Ако сте решили да кърмете вашето бебе е хубаво да не включвате биберона към вашия арсенал за успокояване веднага. Кърменето е естествен процес, а през сукането бебето стимулира гърдите да произвеждат мляко в количество, нужно за изхранването му. За това през първите няколко седмици използването на биберон може да обърка бебето, а ползването на биберон е съвсем различно от сукането от гърда. Освен това биберонът може да поддържа у бебето едно фалшиво усещане за спокойствие и така то да не проявява явни признаци за глад.

Друг негативен аспект е възможността да деформира захапката и да навреди на зъбите на детето. Този проблем се появява при прекомерна употреба, след около 2 годишна възраст.

Ако детето ви прекалява с употребата на биберона, е възможно да се забави и речта. Това се случва поради причината, че бебето има постоянно нещо в устата и не успява да бърбори и да се упражнява. Освен забавяне, може да се стигне и до нарушения на речта.

Американски учени от университета в Уисконсин-Медисън са стигнали до заключението, че твърде дългото използване на биберон може да се отрази негативно върху емоционалното развитие. Причината е, че  се учим как да си взаимодействаме и да разбираме чуждите емоции първо чрез имитация и подражание, а когато детето има биберон в устата му е трудно да имитира.

Всъщност след шестия месец ползването на биберон вече не е с успокояващ ефект, а е навик. За това се смята, че най-благоприятния период да се спре употребата му е между шестия и дванадесетия месец.  След това процесът става по-дълъг и по труден. Ако сте решили да отбиете детето от биберон е хубаво това да става постепенно. Първо го ограничете през деня и го оставете за през нощта (ако бебето е свикнали така). След като употребата му през деня е прекратена, преминете нататък и работете за отбиване и през нощта. Хубаво е да измислите нов нощен ритуал, можете да го замените с мека играчка, одеалце или друго, което ще хареса на вашето дете.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather