Ваканция при баба и дядо

Ваканция при баба и дядо

Лятната ваканция „чука на вратата“ и родители и деца я чакат с нетърпение.

Емоциите от лятото могат да ни „топлят“ през цялата година, а хубавите детски спомени стоплят душата за цял живот. И за да се превърне тази ваканция в нов свят, изпълнен приятни усещания и прекрасни преживявания за вас, трябва да имате предвид някои правила. Неспазването на тези правила много често води до констатацията: „Отиде при баба си и все едно е друго дете, не мога за го позная“.
Формулата на успеха
Преди да изпратите малчугана при вашите родители, е много важно да прецените доколко добре той познава баба си и дядо си. Точно от това зависи допустимият период на престой. Детето психически ще се адаптира много лесно, ако е контактувало с тях, оставали са насаме за ден, два и преди, знаят какво могат да очакват един от друг. Дори гостуването да е продължително, то няма да изпита стрес, когато го оставите, защото възрастните ви родители са значими хора в живота му. Ако обаче са полупознати, виждали са се рядко, не са контактували често при всички положения ще е стрес и за двете страни. Желателно е да останете ден, два с детето си в новата среда, за да може то да се адаптира по-лесно и да не се почувства изоставено от вас. През това време мъничето ще наблюдава взаимоотношенията, ще разбере, че това са негови роднини, и ще се настрои положително към бабата и дядото, няма да го е страх и да се тревожи. Изключително важно е да се замислите: вашите възгледи за възпитание съвпадат ли с възгледите за възпитание на бабата и дядото? Периодът за адаптация на децата към новата обстановка е около две седмици. След този период те свикват с новата ситуация, а и родителите се успокояват. Това не значи, че отговорността ви е намаляла и можете да се интересувате от наследника си само от време на време. Замислете се до каква степен сте съгласни бабата и дядото да изграждат представите на детето ви за света. Формирането на добро и зло, правилно и неправилно, хубаво и лошо, умно и глупаво…ако вашите представи се разминават с тези на възрастните ви роднини детето получава противоречиви сигнали и се объркват преценките му за стойностните неща, т.е. накрая то няма да има реална представа например кое е правилно и неправилно, просто ще знае, че трябва да се нагажда според обстоятелствата, за да няма проблеми.
Примери от практиката
Вие обичате животните и възпитавате детето си да не го е страх от кучета – те са най-добрият приятел на човека, те го пазят и са му верни. То знае това и им се радва, но при баба куче няма, тя не обича домашни любимци и ги гони, рита, крещи по тях. Така след престой при родителите ви, връщайки се вкъщи, детето се държи с кучето уплашено и когато си мисли, че никой не го гледа, дори го рита. Друг пример: У вас сълзливите сериали не се котират, но при баба се гледат и детето започва да ги следи неволно, а по-късно и съвсем целенасочено. На пръв поглед в това няма нищо лошо, но често точно от такива телевизионни „произведения“ малкият човек става свидетел на насилие и грубо отношение между хората, до степен да започне да ги възприема като нещо нормално, щом го дават по телевизията и баба го одобрява. Разбира се, тези примери са за малки деца. Деца, при които тепърва се формира ценностната система. При положение че има разминаване във възгледите за възпитание и няма къде да оставите детето си за ваканцията, затруднени сте финансово и не можете да наемете детегледачка или да плащате такса за забавачка, седнете и много сериозно поговорете с възрастните си роднини за вашите представи и начин на възпитание на детето си. Не се карайте и не крещете, просто бъдете сериозни и спокойни, за да може посланието ви да бъде чуто и прието правилно. Този разговор не трябва да се състои пред детето!
Връзката с детето
Независимо от периода на пребиваване при баба и дядо трябва да поддържате ежедневна връзка с детето си. Този контакт е необходим и за двете страни, защото: – вие сте спокойни и контролирате ситуацията; – вие сте висшият авторитет за детето; – така не се чувства изоставено. Мъничето разбира, че има контрол от родителя (за да не му хрумне да отиде някъде, без да се обади или да се държи грубо с баба си или дядо си, когато не изпълняват желанията му). Стремете се да посещавате малкото дете веднъж седмично (за ден), а по-голямото може и веднъж на две седмици. Какво да имате предвид За малчугана е много важно да има „личен“ багаж, това са любими играчки. Повечето мъници имат плюшена играчка „за сън“. Задължително е да сложите и някакъв предмет, който напомня за мама, например неин шал. Когато му стане тъжно, нека да си вземе този предмет и да се успокоява. Децата още от бебета разпознават мама по миризмата.
Не забравяйте да обсъдите физическото здраве на детето с роднините, при които остава. Например: астма – какви лекарства са необходими, как трябва да се реагира при спешен случай. При хранителни алергии – кои са допустимите храни и кои не са, в никакъв случай да не се експериментира с нови продукти. Не пропускайте да оставите телефон за спешни случаи, за връзка с педиатър и с вас самите.
Всяко дете си има свое индивидуално поведение, проявява определен характер – особено когато не иска нещо да направи или да се храни. Вие лесно се справяте с подобни ситуации, защото сте изградили някакви правила, но баба и дядо трябва да са запознати с тях, ако искате създадените навици да се задържат.
Често по-възрастните роднини имат по-толерантно отношение към физическите наказания, докато по-голяма част от съвременните хора не ги приемат, затова трябва изрично да им се каже в прав текст: „Никакви шамари, заключване сами в стаята или друг вид сурово наказание!“ Обяснете как трябва да се реагира с детето ви, когато е направило някаква беля, въведете определени правила, които да се спазват. Например, освен обяснението за детето: защо не трябва да прави така, нека за определено време да не гледа телевизия или някакво предаване, което то обича, без да се прекалява, разбира се. Любимата играчка за известно време може да бъде отнета и като бъде обяснено защо се отнема. Всяко дете има някакви особености в поведението. Ако е свикнало да му се чете приказка преди сън, възрастните ви родители трябва да са предупредени. Същото е и с ритуалите, свързани с личната хигиена – къпане, миене на зъбки и др. Бъдете максимално изчерпателни в указанията си, за да избегнете излишния стрес както за родителите ви, така и за детето. Най-вероятно то ще се прибере доста разглезено от ваканцията при баба и дядо, защото те ще направят всичко възможно да затвърдят позициите си на любимци на внучето. Е, ще трябва да се запасите с търпение, за да възстановите предишните му навици, но можете значително да облекчите задачата си, ако сте провели правилно „предварителната подготовка“.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather