Въвеждаща тема – себепознание

Въвеждаща тема – себепознание

Всеки човек е една вселена и като всяка вселена той притежава богатства, възможности, ресурси, тайни, загадки, закони и сили, на които се подчинява. Колкото по-добре познаваме вселената си, толкова по-добре живеем в нея, толкова по-уютно и сигурно се чувстваме там. Себепознанието е пътешествие навътре в нас, приключение, в което да открием и опознаем по-добре себе си, за да се чувстваме уютно в собствената си кожа или метафорично казано: Опознай вселенато си, за да я обикнеш и развиеш.

Как себепознанието ще ни помогне да живеем по-добре?! Ако се замислим ще открием, че повечето проблеми, трудности, страхове, комплекси, тревожност се дължат на липса, недостиг или изкривяване на информацията. Себепознанието ни дава възможност да боравим с повече и по-качествена информация за нас самите и така създава чувство на увереност, сигурност и стабилност. Кой не си е задавал въпроси като: Как функционира моето тяло?; Как работи психиката ми?; Защо изпитвам страх, болка, гняв?; Как да контролирам емоциите си?; Как да се справя със страховете си?; Как да преодолея срама си?; Как да изразя желанията си?; Как направя сполучлив избор?; Как да определя целите си?; Как да изградя удовлетворяващи взаимоотношения с околните?; … Отговорите на тези въпроси са в самите нас – трябва само да ги открием и точно тук идва на помощ себепознанието. Освен това, ако разберем собствената си вселена ще можем по-лесно да разберем и приемем  и чуждата.

Разходката из нашия вътрешен свят и света на другите ще помогне на всеки да натрупа опит и умения, които да прилага в бъдещия си живот.

Най-важното нещо свързано със себепознанието, а и с всяко познание е да свикнем да си задаваме въпроса „ Защо?”! Този въпрос ще  съпътства постоянно нашето пътешествие навътре в себе си – защо се страхувам, защо съм агресивен, защо се възприемам по един или друг начин, защо искам да постигна едно или друго, защо се справям или се провалям, защо не ме разбират, защо харесвам или не някого,… Отговорът на всяко едно „защо” е ключът към решението на проблемите  ни и постигането на вътрешна хармония и развитие.

Другият важен въпрос, който предстои да си задаваме е „ Как?”! Той, обаче винаги е седствие на въпроса „ Защо?”! Със „защо” търсим нричините и мотивите, а с „как” – начините и стъпките, чрез които да постигнем ниобходимото и желано от нас.

Упражнения за себепознание:

1. Огледайте и анализирайте пространството, което обитавате (вашата стая, шкафче, библиотека) – с какво сте се обградили, какви предмети има, нодредено ли е или е разхвърляно, претрупано ли е или оскъдно, какви цветове преобладават, какви книги, филми, музика обичате (жанр, тематика). Начинът, по който организираме пространството, което обитаваме може да ни даде много информация за вътрешния ни свят.

2.    Дисекция на ежедневието – анализирайте средностатистическия си ден. Какви задължения имате и как се справяте с тях, с какво запълвате свободното си време, какви мисли и чувства ви съпътстват най-често, имате ли си ритуали, спокойно или напрегнато минава денят ви, с какви проблеми се сблъсквате най-често, как се събуждате, как заспивате, … Помислете какво може да научите за себе си от собственото си ежедневие, анализът може да бъде от голяма полза, защото често нещата, за които най-малко се замисляме и правим по инерция говорят най-много за нас – детайлът съдържа цялото, глобалното се проектира в конкретното.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather