Как да се справим с депресията през бременността?

Как да се справим с депресията през бременността?

Голямата новина е, че си бременна?!

Чудесна новина, повод за празнуване. Всички ти се обаждат, честитят и се вълнуват. “Момче или момиче е?” Питат дали сте избрали име, спряли ли сте се на детско легло и столче за кола, дават ти съвети как да се справиш с трудностите на бременността.

Но въпреки това не усещаш нищо, дори и щастие.

БУМ (ако можеше светът да чуе звукът от това БУМ то той би бил като разбиващ се самолет)! Вместо еуфория изпитваш потиснатост и тъга. Чувстваш се все по-виновна за тези си преживявания и все по-зле защото вместо приятни емоции и пеперуди в корема усещаш страх и  тревога как ще премине раждането, каква майка ще си; безпокоиш се от голямата промяна в живота ви и как новата роля на майка ще се отрази на работата, на контактите, на времето ти; понякога се чувстваш неразбрана и сама, макар да си обградена от близки и приятели и усещаш близостта на партньора си. Може би дори срещаш трудност да говориш за чувствата, които изпитваш (а всички знаем колко променливи са те по време на бременността) пред близките, което само по себе си не е никак лесна задача.

Депресия ли е това?

Вероятно си чувалa за следродилна депресия, но какво знаеш за депресия по време на бременността? Независимо дали депрeсията ти е позната или е най-далечното нещо от твоя ум, то  тя може да ти се случи и това не е повод за срам. Пренатална депресия не е нeщo абстрактно и далечно. Не е илюзия! Една на всеки десет жени по света страда от пренатална депресия.

Какво е пренатална депресия?

Пренатална депресия е също толкова честа, колкото и следродилна депресия, но до скоро медицинската общност не я приемаше на сериозно. Това е причината, поради която жените се страхуват и срамуват да говорят, а съпрузите, майките, сестрите и приятелите им не ги разбират. Въпреки това, добрата новина е, че не сте сама и можете да получите помощ.

Кои са симптомите?

Пренатална депресия може да бъде трудно диагностицирана тъй като много от симптомите са подобни на тези на бременността като цяло: нарушения на съня, загуба на енергия и изтощение, затруднена концентрация или промени в апетита.

Симптомите на пренаталната депресия са подобни на другите форми на депресия и най-често се проявяват през първия триместър от бременността: безпокойство, страх, чувство на безпомощност и безнадеждност, тъга и пристъпи на плач, умора, а в някой тежки случаи и мисли за самоубийство.

Какви са причините за пренатална депресия?

Няма идентифицирана причина за пренаталната депресия, но има предразполагащи фактори. Жените с някакво афективно разстройтво като депрсия, тревожност, биполярно афективно разстройство, са изложени на по-висок риск от развитие на депрсия по време на бременността. Понякога пренатална депресия е резултат от стрес или бременност, при която има някакви усложнения. Морийн, майка на две деца, казва: „Сега осъзнавам, че изпаднах в депресия малко след като поставиха диагноза на моя нероден син – синдром на Даун. Мислех, че това е труден период, в който би попаднал всеки на мое място.”

За съжаление, рискът при някои жени да развият пренатална депресия е по-висок, отколкото при други:

 • Жените с предишни депресивни епизоди
 • Жените, които са страдали от следродилна депресия при предишно раждане
 • Нестабилен брак
 • Финансовите неволи
 • Загуба на любим човек
 • Жените, които имат странични реакции към противозачатъчни хапчета

 Как пренаталната депрсия засяга бебето ми и мен самата?

Нелекуваната пренатална депресия може да има неблагоприятно въздействие върху бременността, като се започне с недостатъчни (или напълно липсващи) грижи за здравето. Ако сте силно депресирана, може да нямате енергията или желание за редовни срещи с Вашия лекар или акушерка. Да не говорим за правилно хранене и пренатални витамини. Това са само няколко причини, поради които от решаващо значение е да получите помощ – не се страхувайте или притеснявайте да говорите за това, било то с вашия лекар или с друг психично-здравен специалист.

Що се отнася до бебето някои проучвания показват, че при жените с депресия или тревожност по време на бременността има риск от преждевремнно раждане, бебетата са с ниско тегло, прееклампсия, хипогликемия и респираторен дистрес. 

Безопасно ли е вземането на антидепресанти по време на бременност?

Няма лесен отговор на този въпрос. Ако преди бременността сте вземали медикаменти за депресия, то не е добре да ги спирате, преди да се консултирате с вашия лекар. Майките, бащите и лекарите трябва да оценят рисковете и ползите от използването на лекарства за стабилизиране на настроението по време на бременността.

Дали имате нужда от антидепресанти зависи от дълбочината на вашата депресия. Ако имате мисли за самоубийство и не можете да се справите с ежедневните си дейности, или имате пристъпи на паника, говорете с Вашия лекар възможно най-скоро.

Не прибягвайте към билките. Например жълтият кантарион, който може да се използва, за да облекчи депресия, не се препоръчва по време на бременност. Вместо това говорете за избора на лечение с вашия лекар. Той може да ви препоръча по-стар вид антидепресанти нарчени трициклични антидепресанти, като  Амитриптилин, Имипрамин и Нортриптилин. Те са смятани за най-сигурният вид антидепресанти по време на бременност. Вашият лекар може да предложи и Прозак. Prozac действа добре за лечение на тежка депресия. Недостатъкът е, че има леки  рискове за вашето здраве и това на бебето. Продължителният прием може да повиши риска от високо кръвно налягане. Друг антидепресант е Seroxat (Пароксетин). Той носи повече рискове. Той, както и други, подобни антидепресанти, например Венлафаксин, може да увеличат риска от вродени дефекти на плода.

За рисковете, плюсовете и минусите на медикаментозната терапия говорете с вашия лекар. Той ще ви помогне да вземете най-доброто решение. В края на краищата, ако не можете да се грижите за себе си, защото сте в депресия, това не е добре и за вашето бебе.

Опитайте се да не се чувстват виновна, ако се наложи да приемате лекарства. Не сте единствена. Около три на сто от бременните жени вземат антидепресанти.

Какво мога да направя, за да си помогна?

Ако пренатална депресия не се лекува може да доведе до следродилна депресия и да стане по-лошо и по-трудно за лечение. Ето няколко прости правила, които можете да се опитате да следвате и които да ви помогнат да се почувствате по-добре:

 1. Попитайте себе си: Бременността може да предизвика редица въпроси, като: „Ще бъда ли добра майка?“ или „Как да се подготвя за майчинството?“. Не пренебрегвайте факта, че това е променящо живота събитие, а също така и фаза за нова идентичност. Отговорите на тези въпроси ще окажат важно значение за начина, по който се чувствате през следващите девет месеца.
 2. Спете достатъчно. Добрият сън е толкова важен за една бъдеща майка колкото и здравословното хранене. Колкото повече напрягате тялото си, толкова повече натоварвате ума си. Имайте поредвид, че спокойният ум и щастливият сън по време на бременността са необходими за здравето на бебето.
 3. Доверете се натялото си: От първия ултразвук до този момент, тялото ви се променя, грижете се за него! Наддаването на тегло е неизбежно, поради простата причина, че вътре във вас има едно растящо мъниче. Ако вече сте започнала да се притеснявате за това как да се отървете от теглото след бременността, то прекалено много се тревожите. Въпреки това, можете да започнете да правите упражнения за бременни, съгласувани с вашия наблюдаващ бременността спецалист.
 4. Упражненя! Отново, както е посочено по-горе, упражненията са чудесен начин да се повиши нивото на серотонин, а тренировките, като например йога, помагат да успокоим ума си. Грижите за себе си са съществена част от грижите за вашето бебе. Опитайте се да правите упражения за бременни, те могат да помогнат да си повдигнете настроението. Плуване, разходки, йога  всички те са безопасни по време на бременност (Консултирайте се с вашия лекар преди да започнете каквито и да било тренировки)
 5. Яжте много: Най-накрая можете да ядете каквото си искате! Бременността ви дава възможност да се храните обилно, но и здравословно в същото време. Отдайте се на яденето без да се чувствате виновна. Уверете се, че менюто ви включва здравословни мазнини, като риба, ядки и зехтин.
 6. Намерете си хоби: Четенето на книги, слушането на музика или хобито, ще ви разсейват по време на бременността. Ако плетете добре, можете да изплетете пуловери, ръкавици без пръсти или нещо друго за мъника. Хобито можеда ви предпази от негативните мисли.
 7. Продължавайте да работите: В наше време не се очаква бремените жени да се откажат от работата си и 9 месеца да водят заседнал начин на живот! В борбата с промените в настроението добър съюзник е работата. Освен това работата подържа вашата активност. И все пак помнете, че не работата, а вие и вашето здраве сте приоритет!
 8. Гледайте забавни филми: Не е нужно непременно да гледате филми за бебета по време на бременността. Дръжте ума си весел, гледайки филми с щастлив край. Проучванията показват, че като цяло растежа и развитието на бебето зависи много от вас и вашия начин на живот. Мислете  позитивно!
 9. Излезте навън. Доказано е, че слънчевите лъчи и физическите упражнения повишават нивото на серотонин, което от своя страна може да облекчи начина, по който се чувствате.
 10. Потърсете подкрепа: Говорете! Говорете с вашето семейство, консултирайте се с Вашия лекар или гинеколог за лошото си настроение. Разкажете как сте се чувствали през изминалия месец и за това, че сте по-потисната от обикновено. Говорете за това как се чувствате с партньора си, семейството и приятелите си, дори и ако сте леко склонни да се оттеглите оттях. Тяхната подкрепа е важна и ако те знаят как се чувствате, ще могат да ви помогнат. Разговорите за вашите страхове и притеснения за бъдещето може да ви помогнат да се разтоварите. Никой не знае как се чувствате истински. Жената, пред която можете да излеете душата си по време на бременността, вашата най-добра приятелка е – майка ви! Не просто можете да и се довериете, а и да получите някои ценни съвети. Друг човек, който може да ви подкрепи е партньорът ви. Не забравяйте, че той е загрижен за вашето здраве и благополучието на детето. Ако чувствате, че ви отхвърлят или не ви вземат на сериозно говорете с някой, който ще ви разбере и подкрепи. Не е нужно да се справите сама с депресията.
 11. Потърсете помощ. По-лесно е да се каже отколкото да се направи. Консултирайте се със специалист, тъй като може да се наложи прием на лекарства ако симптомите са тежки. Вероятността депресията да навреди на плода е по-голяма от лека форма на анти-депресанти.

Ако сте опитали всичко, за да излезете от черната дупка в продължение на две седмици, но нищо не е помогнало, помислете за група за подкрепа. Груповата терапия може да ви предложи стратегии за справяне с депресията и прекъсване на цикъла на негативното мислене. Споделянето на вашите чувства и преживявания с други хора, които преминават през същото нещо може да ви накара да се чувствате по-малко изолирана. Също така участието ви в група може да ви помогне да научите различни стратегии за справяне, използвани от другите хора.

Друг вариент е индивидуална психотерапевтична работа. Това какво ще изберете зависи от вашата индивидуалност и лично себеусещане. Срещите с терапевт или психолог не са признак на слабост, а означава, че сте добра майка, която е готова да предприеме необходимите стъпки, за да се грижи за здравето на бебето си и на самата себе си.

Помнете, че пренатална депресия не е шега. Ако страдате от пренатална депресия и разпознавате симптомите, потърсете помощ, тъй като не може просто да се излезете от депресия. Необходимо е време, разбиране, състрадание и помощ.

Симптомите на този вид депресия обикновено отшумяват по време на 2-рия триместър, но могат да се върнат и биха могли да доведат до следродилна депресия. Не се срамувйте от това как се чувствате. Бременността е красива част от живота! Не трябва да се чувствате в тежест или изолация.

Източник:

http://idiva.com

http://dailymom.com

http://www.babycentre.co.uk

http://www.pregnancyandbaby.com/

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather