Депресията

Депресията

Депресията е заболяване на психиката и тялото. Повечето хора съобщават за психически и физически симптоми, които варират в зависимост от характеристиките на човека.

Симптоми свързани с психиката:

1. Подтиснато настроение – Въпреки известната причинно -следствена връзка между подтиснатото настроение и депресията, не всеки пациент се оплаква от лошо настроение. Някои хора изпитват гняв, други са емоционално лабилни, а трети се оплакват от необичайни физически симптоми. Подтиснатото настроение при депресията се проявява с много по-голяма интензивност от обикновеното отегчение. Това е персистиращо чувство на тъга, празнота, загуба и страх. При средната и тежка степен на депресия, подтиснатото настроение се проявява по-силно в сутрешните часове, като постепенно отслабва. Това се нарича дневно колебание. Подтиснатото настроение понижава работоспособността и интересите ни дори към любимото хоби. Нищо не е в състояние да ни зарадва. При леките форми на депресия е възможно влошаване на състоянието през вечерните часове, което е по-рядко срещано. При тази форма човек е в състояние да се забавлява с приятели, но само при наличие на стимул.

2. Тревожност – Когато се почувстваме обезпокоени, в кръвта ни се отделя хормон наречен адреналин. Той се транспортира до мускулите и мозъка, като ни позволява да избегнем евентуалната опасност. Чувстваме се неспокойни и напрегнати. При някои депресивни пациенти, това чувство на тревога може да продължи с месеци. Нерядко неспокойствието се проявява при събуждане, поради страх от започващия ден. В немалък процент от случаите, тревожността доминира над подтиснатото настроение, като ни прави раздразнителни и импулсивни.

3. Емоционална нивелираност – При хората, страдащи от тежка форма на депресия, често има емоционален срив. Човек се чувства вцепенен, сякаш не принадлежи към този свят. Не може дори да заплаче, усеща, че не са останали сълзи. Смята, че е извън света, защото според него не са му останали никакви чувства. Усеща се отдалечен и нечувствителен дори към най-близките си хора – например съпруга, семейството, дори децата.

4. Депресивно мислене – При страдащите от депресия, светът изглежда различен и нереален. Преобладава негативизмът. Човек започва да се обвинява за всеки провал, пренебрегвайки успехите, които е постигнал. Хубавите моменти са безвъзвратно забравени. Изпитваме желание да се концентрираме върху негативните детайли. Не рядко започваме да правим генерални заключения от незначителни събития. Всички тези негативни мисли водят до безпокойство, липса на доверие и чувство за безполезност. Светът се превръща в мрачно и неприветливо място, изпълнено със съмнения и тревожност. В резултат на това започваме да се чувстваме все по-напрегнати и порочният кръг се затваря. Депресивното мислене съдържа в себе си следните елементи:

-Негативни мисли, например – „Аз съм неудачник.“

– Нереалистични убеждения, например – „Не мога да бъда щастлив, докато всички не започнат да ме харесват и одобряват.“

– Неправилно мислене, например – преобладаване на негативни изводи, съсредоточаване върху негативните детайли, пренебрегвайки позитивните, правене на генерални заключения от един единствен инцидент, изпитване на чувство за вина, за която няма обективна причина.

5. Концентрация и промени в паметта – Ако сте погълнати от депресивни мисли, би било трудно да се съсредоточите върху нещо друго, което често води до възникване на неприятности. Тъй като способността за запаметяване е свързана с проява на концентрация, не е изненадващо, че проблемите се задълбочават. Това често води до проява на нерешителност и разстройство на вниманието. При някои хора, страдащи от депресия, те са толкова засилени, че могат да бъдат неправилно диагностицирани като деменция.

6. Илюзии и халюцинации – При тежките форми на депресия, мисленето се изопачава и често губи връзка с реалността. Съзнанието започва да ни изневерява, карайки ни да мислим, че полудяваме. Това не е вярно, касае се за тежка форма на депресия, която може да бъде успешно лекувана

7. Склонност към самоубийство – При тежките форми на депресия не рядко миналото изглежда мъчително, изпълнено с грешки, настоящето е непоносимо, а бъдещето се отхвърля. Някои хора стигат до заключението, че животът не си заслужава и че би било по-добре ако ги няма. Суицидните мисли са често срещани при депресията. Ако започнете да мислите за самоубийство, значи сте изложени на голям риск. Незабавно потърсете помощ – свържете се с психолог, психотерапевт или психиатър. Депресията може да бъде напълно излекувана.

Симптоми свързани с физиката:

1. Проблеми със съня – Проблемите със съня са често срещани при депресия и водят до засилване на чувството за умора. При средната и тежка степен, страдащите често се будят рано сутрин без да могат да заспят отново. Всички депресивно болни изпитват трудност при заспиване или се будят по няколко пъти през нощта.

2. Забавяне на физическите и мисловни дейности – При депресията често се изпитва чувство на умора и всяко действие коства голямо усилие. Речта е монотонна и забавена, което се наблюдава и при физическата дейност. Състоянието се нарича психомоторна ретардираност. Не рядко се забавят и нарушават биологичните процеси в организма. Може да изпитвате сухота в устата, запек, а при някои жени разстройство на менструалния цикъл.

3. Загуба на апетит – Не рядко при депресия, поради загубата на апетит може значително да се отслабне. Храната изглежда неапетитно приготвена и рядко се изпитва глад.

4. Противоположни физически прояви – Вместо загуба на апетит, тегло или нарушения на съня, при някои хора се наблюдават обратните симптоми. Те спят много, хранят се прекомерно и наддават на тегло.

5. Други физически прояви – Депресията е болест, проявяваща се с много и разнообразни физически симптоми. Често срещани са болката и чувството за напрежение, които засягат главно главата, лицето, гърба, гърдите, а не рядко и вътрешните органи.

6. Секс – Повечето хора не изпитват желание за секс, когато боледуват от депресия. Причините за това са разнообразни. Някои смятат, че не са способни да изпитват чувства поради емоционален срив. Други се чувстват прекалено напрегнати, за да могат да се отпуснат. Тези психологически проблеми често имат физическо проявление: при мъжете липсва ерекция, а при жените често се появява болка при половия акт. Трети просто нямат интерес към секса.

Заключение:

– Смята се, че лошото настроение е прераснало в депресия, ако то е упорито и засяга всички аспекти на живота ви.

– Депресията се среща често.

– Депресията може да се лекува с пълен успех.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather