Десет съвета за брачно дълголетие

Десет съвета за брачно дълголетие

В една доста популярна песен от миналото се казва: „Всичко от което се нуждаеш, е любов”, но повечето брачни партньори са на ясно, че това не е съвсем вярно. Любовта наистина е искрата, която осъществява желанието за брак в реалност, но не само тя е единствената причина мъжът и жената да остават заедно година след година, да преодоляват заедно трудностите и недоразуменията, да имат деца. Без значение дали сте семейство или двойка от година, от десет или повече, има някои „тайни”, които наистина правят възможно бракът или връзката да продължава.

1. Една обща снимка на видно място!

Не, тази от сватбата не се брои. Може да е някоя от почивката ви или от танците на нечия чужда сватба. Добре е да не е по-стара от 5 години – така тя ще покаже, че желанието и на двамата партньори да са заедно не е изчезнало.

2. Шега, която само вие двамата разбирате!

Без чувство за хумор едва ли нечии отношения могат да просъществуват. Ако сте заедно от години, не е проблем да намерите някаква закачка, чийто истински смисъл да знаете само двамата. Това може дори да е една от вашите малки тайни.

3. Спорете, но не се карайте!

Невъзможно е винаги да сте на едно мнение, но това не означава, че трябва да участвате в караници, които не стигат доникъде, освен да ви изнервят. Ако усетите, че несъгласието ви прераства в кавга, спрете и отложете разговорът. Опитайте отново на следващия ден, ако не се получи, отложете го пак. Все някой ден този разговор ще завърши по един или друг начин, но в по-нормална обстановка без викане и обидни намеци.

4. Напомняйте си, че се обичате!

Доказано е, че на всеки е приятно да чува и да казва: „Обичам те!” Моментите преди заспиване или след събуждане са особено подходящи. Думите можете да замените и с жестове. А ако с времето намерите „свой” специфичен начин да покажете, че любовта не е изчезнала, това ще добави нов привкус на връзката ви.

5. Сверявайте понякога часовника!

Дори и бракът, просъществувал десетилетия, периодично се нуждае от проверка. Ако например партньорът ви ви постави своеобразен ултиматум между нещо във вашия личен живот и брака ви, ще се наложи да избирате, независимо дали ви харесва. Подобни моменти наистина са показателни има ли още бъдеще в един брак или не. В крайна сметка винаги можете да избирате да останете ли заедно, или да се разделите.

6. Спортувайте и се разхождайте заедно!

Заетият човек има нужда и от повече почивка. Намерете някакво спортно занимание, което допада и на двамата, или просто се разхождайте заедно. Приятно прекараното време с някого значи не само приятни спомени, но по някакъв начин подхранва връзката ви.

7. Искайте помощ понякога!

Независимо колко добре се познавате, никога и никой не може да каже, че винаги знае какво иска неговият партньор. Всекидневието ни стана доста трудно и поставя препятствия. Ако усещате, че не можете да се справите сами, поискайте помощ от половинката си. Ако не я получите веднъж е без значение за брака ви, но ако ви се отказва всеки път, дали пък съвместно бъдеще изобщо има…..

 

8. Бъдете заедно, но и по отделно!

Всеки човек има свои лични интереси, хоби, занимания. Вярно е, че общите интереси и занимания заздравяват връзката, но пък прекомерните опити да сте все заедно могат да се окажат отрицателни. Човек има нужда от свое лично време и пространство. Уважавайте това желание у своя партньор. Така дори ще цените повече съвместно прекараните часове.

9. Приемайте, че сте различни!

При първите си срещи с някого винаги се опитваме да разберем какво тя/той харесва и какво не. Това не е желателно да се променя, след като бракът вече е факт. Ако например половинката ви обича да пътува до разни места с историческа стойност или да ходи по музеи, опитайте и вие – може да се окаже, че ще намерите в това приятни усещания и преживявания и за вас.

10. Заедно преодолявайте препятствията!

А такива винаги има и ще има във всеки брак. Минете заедно през тях и това наистина ще влее нов импулс на желанието ви да останете заедно. Колкото повече пъти успеете да се справите с трудностите и проблемите, толкова по-близки ще ставате един за друг във времето!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather