Детайли, детайли, детайли

Детайли, детайли, детайли

Инсу Ким Берг *

Докато една френска поговорка, че “Бог е в детайлите”, докато друга, германска, казва “Дяволът е в детайлите”. Ние не се изненадваме от тези явно противоположни виждания, тъй като кога очаквате французин и германец да се разберат за нещо? Разбира се, моето виждане е, че и двамата са прави и грешат. В действителност “Бог и дявол са в детайлите”, когато става сътворяване, намиране, разкриване на решения. Ние можем да кажем, че това са две страни на една монета, това е и Бог и дявол се крият в детайлите.
Аз често съм нападана oт много начинаещи терапевти, нежелаещи да питат за детайли, когато чуят помитащи генерализации от клиентите като “Никога повече няма да пия” или “Никога повече няма да крещя по децата” или “Чувствам се много зле. Никога повече няма да пляскам детето по главата”. Когато чуете подобни обещания от клиентите, бих ви предложила да се окуражавате, че знаете какво вашите клиенти имат предвид. Добра идея е да проследявате чрез въпроси като: “Това е добра идея. И тъй разкажете ми как знаете, че можете да направите това?” или “Аз може би не го схванах правилно. Можете ли да ми обясните отново как ще започнете да правите това? Говорите за някои трудни за правене неща.” Това обикновено установява тона за питане все по- и по-детайлизирани въпроси относно намеренията на клиента.”
Това е особено важно, когато се срещате с недоброволни клиенти, принудително насочени за терапия, така че да спрат социално неприемливо поведение като каране на кола след пиене, кражби, лъжа, употреба на наркотици, опити за самоубийство или други вредни социални поведения към другите и себе си.
За да знаем, че клиентът е защитен и също, че другите са защитени, особено важно е да получавате детайли за плановете за сигурност. Това означава детайли какво, къде, кога, кой и как предложените решения са описани и по какъв начин, така че вие точно да визуализирате или да чуете диалога и разговорите, които изглеждат и звучат много различно.
Когато вие задавате един въпрос по 25 различни начина, получавате интересни отговори, клиентът доставя все по и по-детайлна информация относно това какво той/тя ще направи или другите ще направят за да осигурят сигурност. Аз съм убедена, че колкото повече клиентите говорят за решенията, толкова повече идеи те генерират и толкова повече убеждават сами себе си, че могат да направят това. Освен това, колкото по-дълго те говорят по темата, толкова повече това става техни собствени идеи. Това е, което анализаторите на разговори като Жанет Бевилес от университета във Виктория описва как говоренето променя историята и значението.
Дори със скалиращите въпроси, които се явяват като нещо много конкретно, аз бих предложила да се насочите към детайли. Когато клиентът каже ”Аз съм на 7 по отношение на това колко се надявам, че мога да контролирам пиенето” си и можете да последвате това с“Какво ви казва,че сте на 7?” или “Как ще разберете, че сте на 7”.

* – Инсу Ким Берг е съосновател на Център за кратка фамилна терапия /BFTC/ в Милуоки, САЩ и съавтор на Фокусирана към решения кратка терапия.

Източник:   http://pikcenter.eu

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather