Детето и гневът

Детето и гневът

Вероятно много от вас са били шокирани да чуят първите неприлични думи от децата си или думите на истински гняв, насочени към вас.

Децата винаги ще правят неща, които ще ни изненадват, някои от тях ще са възхитителни – когато правят първите си стъпки например, а когато ни наричат с имена или ни заплашват няма да са. И като повечето от нас в такива моменти вероятно ще мислите, че нещо с детето ви не е наред или сте се провалили напълно като родител.

Този вид поведение кореспондира с нашите най-първични страхове като родители, които се фокусират върху крайния резултат, а именно да отгледат здраво, възпитано и самостоятелно дете. Трудно е понякога да разберете какво предизвиква поведението на детето ви и да видите нещата през тяхната гледна точка. Истината е, че когато децата се чувстват безпомощни, те прибягват до крайности, които да им помогнат да се почувстват в безопасност, тъй като езиковите им умения са ограничени за да го изразят.

Като цяло децата често играят с думи, които са чули другаде и експериментират, без да разбират напълно смисъла и влиянието на това, което казват. Това може да бъде отделен израз, дочут в детската градина или някое телевизионно предаване.

Важното, което трябва да направите в подобни ситуации, е да не съотнасяте поведението на детето в една конкретна ситуация като негова личностна черта, т.е. има разлика между: „Това, което казваш е грубо“, и : „Ти си толкова груб“. Ако наистина са ядосани, всичко, което можете да направите, е да останете наблизо, за да се уверите, че с детето ви всичко е наред и да го изчакате – няма смисъл да се опитвате да го успокоявате точно сега, а по скоро му помогнете да изрази гнева си по подходящ начин.
Много родители полагат завидни усилия да предотвратят гневните изблици на децата си. Лесно е да обичаш послушно дете. Гневът е силна емоция и опитите да го потискаме и овладяваме не го неутрализират. Следователно, по-добрата линия на поведение е да помогнем на детето да даде воля на гнева си по подходящ начин, като например да удря голяма възглавница или боксова круша. Бъдете изобретателни. Много често гневът представлява замаскиран страх, ние се страхуваме от нещо, разберете от какво се страхува вашето дете. Гневът е вторичен, открийте нараненото първично чувство или нужда.

На болезненото поведение трябва да се обърне сериозно внимание, докато децата са малки, за да не стане така, че когато станат тийнейджъри, да не са в състояние да управляват и контролират емоциите си, просто защото не знаят как.
Научете децата си на отговорност за думите и действията им. Стратегията на много от днешните родители, които искат да ценят себеизразяването на децата, да бъдат приятели с тях или да избягват конфликти, в дългосрочен план рефлектира с обратен знак към детето им. Децата ви ще имат много приятели в живота, но само вие сте техни родители, бъдете на първо място такива, дори това да означава да сте строг и непоклатим. Рано или късно на детето ви ще му се наложи да поеме отговорност за казаното и направеното. Научете го сега, за да не му се налага да го научава по трудния начин. Това е ваша отговорност.

Създайте основни правила и допустими граници на поведение във вашето семейство, и най-важното придържайте се към тях. С изненада ще установите, че когато сте последователни и единни като родители във възпитанието на детето си, то ще е много по спокойно, а гневните изблици сведени до минимум.
Независимо дали става въпрос за непристойно поведение или неприлични думи, ние обясняваме толкова често, колкото се случва, любезно и възпитано, за да проумее детето факта, че като семейство ние се отнасяме по между си с уважение и подобно поведение не е нещо, което ще търпим. Така ще формирате основните принципи и ценности, по които ще функционира вашето семейство, и се уверете, че поведението на децата ви се придържа към тях. Разберете, че работата, която ще свършите сега означава, че ще имате впоследствие тийнейджър, който всъщност харесвате, и обратно.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather