Детският режим: защо е важен и как да започнем

Детският режим: защо е важен и как да започнем

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да се чувства Вашето дете спокойно и в безопасност е да му създадете режим. Децата, а и възрастните, се чувстват най-сигурно, когато нещата, които им се случват са предвидими. Когато родителят осигури среда, която е спокойна, децата  се учат, че могат да се доверяват на другите да се грижат за тях и да задоволяват потребностите им и тогава, те са по-спокойни при изучаването на света около тях.

Малките деца не разбират напълно концепцията за време, за това те не подреждат деня си  в часове и минути, а по това, което им се случва. Когато нещата в ежедневието им се случват в определен ред, децата имат по-добро разбиране за техния свят и това ги кара да се чувстват по-сигурни. Редовния режим помага на децата да подреждат и организират живота си. Когато детето знае какво му се случва, то е по уверено както в себе си, така и в околния свят и по-рядко се сблъсква с неща, за които не е подготвено.

Мозъкът на малко дете е все още в процес на сериозно развитие, особено тази част, която е в състояние да планира бъдещето и да прави прогнози за бъдещето. Режимът помага на детето на практика да прави тези прости планове, както и да разбере понятия като „преди и след“. Той също помага на детето да развие самоконтрол, защото то знае, че трябва да изчака  определен период от време, за да изпълни дадена дейност. Редовният график благоприятства поемането на отговорност и независимост, тъй като децата ще бъдат в състояние да изпълняват няколко дейности сами, ако те са направили същите тези дейности много пъти преди, в една и съща среда.

Рутината е много важна по време на особено трудни часове на деня, като например преди лягане или сутрин. Когато има рутина  не може да има съпротива, тъй като очакванията за поведение се приема за даденост. Освен това друга  голяма полза от създаването на режим е, че това ще намали стреса за Вас самите. Поддържането на режима може да звучи като невъзможна задача, когато сте претоварени с поддържането един постоянно променящ се график за няколко членове на вашето семейство. Въпреки това, дори и прилагането на най-малката рутина може да улесни ежедневието Ви много.

Ето няколко идеи как да опитате:

  • Планирайте поне едно семейно хранене на ден. То не е задължително да бъде на вечеря; дори  15 минути за закуска, време в което всеки може да сподели плановете си за деня, може да бъде ефективно. Изключете телевизора и не отговаряйте на телефона по време на времето за семейството. Това е чудесен начин да започнете ритуал, който позволява на децата да поемат отговорност, дори и за нещо малко, като например поставяне на приборите или сгъване на салфетките на масата;
  • Изградете ритуал за лягане, който ще помогне на детето бавно да се успокои. Помислете за това, какво успокоява детето Ви. Дали е къпане? Четене на история? Слушане на нежна музика? Винаги обаче правете подготовката за лягане в същия ред. Можете да задавате въпроси на Вашето дете, за да се подготви, като например: „Какво ще правим, след като си сложиш пижамата?“. Хубаво е да говорите за това как е минал денят Ви. Нека детето Ви да Ви каже какво е направило през деня. Тази част от режима не само помага на деца с процесите на запаметяване, но и подпомага времевата ориентация и езиковите умения, а също така показва, че Ви е грижа за това, което се е случило
  • Включите подготовка за това колко време остава до всеки ритуал. Например, кажете: „Имаш още 10 минути преди преди да започнеш да се подготвяш за лягане.“ За по-големите деца може: „Когато голямата стрелка стигне до 12, ще стане време да си слагаш пижамата.“.
  • Ако детето се приспособява по-трудно към графика и е по-опърничаво можете заедно да направите снимки, които показват всяка стъпка от рутината. Можете да сложите снимките на лист хартия и да го сложите в стаята на детето. Така ще подпомогнете творчеството на детето, а и ще го насърчите да бъде самостоятелно, тъй като детето ви ще бъде в състояние да погледнете снимките, за да  види коя стъпка следва.
  • Въпреки, че режимът е много важен за малките деца, не бъдете твърде строги. Детето трябва да се научи да бъде и гъвкаво, и да се справя с малки промени. Ако има прекъсване на режима, кажете на детето си: „Знам, правим обикновено това и това, но днес ние ще направим това, защото … . Утре ще се върнем към обичайния ни график.“ Ако по- голяма част от деня е предвидима, малките деца ще могат да се справят с малки промени, особено ако те са подготвени за промените и виждат, че и Вие сте спокойни по време на промените.
  • Променяйте режима с порастването на детето, като му давате повече отговорности и самостоятелност. Често, когато детето влезе в пубертета, родителите искат то да отговаря за определени неща и да ги върши последователно. Това се случва по-лесно, ако във времето на детето му се е налагало да има всекидневни отговорности. Например да си оправя леглото сутрин, да си слага дрехите в коша за пране, да мие чиниите и др.

Никога не е твърде късно да се започне със създаването на режим. Можете да дадете добър пример на детето си, като му кажете: „Начинът, по който ние сме правили това до сега, не е бил много добър/не е бил работещ. Нека опитаме нещо ново. Сега това ще е новият ни график.“ Важно е и Вие да бъдете отговорни към графика и към промените, които могат да настъпят в него, но при всички случаи трябва да сте твърди в изпълнението му. Важно е да знаете, че най-вероятно детето Ви ще се опита да Ви накара да  прекъснете графика, но не се поддавайте. Малките деца се нуждаят както от последователност, така и от ограничения. Знайте, че е възможно на детето Ви да му бъде трудно да го спазва и бъдете готови за тази съпротива.

Колкото по-рано започнете, толкова по-лесно ще бъде. Когато се придържате към един режим, можете да научите детето си как да организира времето си по начин, който е ефективен, продуктивен и намалява стреса. Чувството за ред е важно не само за това детето Ви да се чувства сигурно, но също така ще позволи на детето Ви да се организира, докато  расте.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather