Защо трябва да реагираме адекватно на детското недоволство и гняв?

Защо трябва да реагираме адекватно на детското недоволство и гняв?

Детето ви се сърди често, цупи се или изразява недоволството си истерично и вие не знаете как да се справите? Често родителите се чувстват безпомощни, виновни или ядосани, сблъсквайки се с подобен проблем.

Недоволството е израз на гняв, възмущение от отношението на родителите, което е несправедливо от гледна точка на детето. Чрез своето поведение детето казва: „Чувствам се зле, не заслужавам да се отнасяте така с мен„. То се сърди, защото е обидено или недоволно, а понякога в безсилието си крещи или плаче, за да бъде забелязано. Децата реагират по този начин, защото не могат да определят какво точно изпитват и не знаят как да се справят с негативните чувства.

Има моменти, когато възрастните наистина постъпват несправедливо спрямо детето, най-често реагират първосигнално и в зависимост от ситуацията.

Ето кои са най-често срещаните реакции от страна на родителите:

чувстват се виновни заради това, че са изтървали нервите си и са обидили детето, след което се стремят да го успокоят, като често предлагат награда, нещо, което да го утеши. В резултат на това поведение детето не може да разбере правилно собствените си емоции, то ще отчете наградата като поощрение и начин за привличане вниманието на родителите;

извиняват се. Много родители избягват извиненията, защото се срамуват да признаят грешката си или поради налагане на родителски авторитет. Според клиничният психолог д-р Лаура Маркъм това се дължи на натиска, оказван ни като деца, когато са ни карали да се извиняваме. Ако грешката е на родителят и трябва да се извини за предпочитане е да се прегърне детето и да се каже „съжалявам“, в това няма нищо срамно;

с ултимативни заповеди, обиди, упреци, или просто като настояват то да спре да хленчи, с което още повече усложняват ситуацията, а и то ще се почувства уплашено и така ще се научи да крие чувствата си.

Безспорно недоволството е неприятно чувство, както за детето, така и за родителите, но за емоционалното израстване на детето е важно то да разпознава своите чувства и да изгради умения да се справи с тях. Развивайки своята емоционална интелигентност детето ще разбира желанията си и ще се научи да ги задоволява самостоятелно.

Ето какво може да се направи в случай, че детето е недоволно, сърди се или е гневно:

1. Не пренебрегвайте чувствата на детето.

Обяснете му какво се случва с него. Това е необходимо, за да се научи то да разпознава чувствата си. „Обидена си, защото не мога да ти дам любимата ти играчка“ или „недоволен си, защото трябва да ми дадеш таблета“. В този случай поведението на детето няма да се промени. То може би ще продължи да се цупи, но ще усети, че е разбрано и родителят приема чувствата му. То ще се научи да разпознава емоциите си и да разбира причината за случващото се.

2. Обяснете на детето си защо правите това. „Обидена си, защото не мога да ти дам любимата ти играчка, но наистина трябва да се приготвиш за лягане. Трябва да се наспиш, за да може утре да си бодра…Недоволен си, защото трябва да ми дадеш таблета, но наистина е важно да се концентрираш върху уроците. Знам че ще се справиш, а след това ще може да гледаме твоят любим филм…“.

3. Предложете начин за решаване на проблема за в бъдеще или измислете такъв с детето си.

4. Дайте на детето време, за да приеме ситуацията, да осъзнае чувствата си и да се успокои.

5. Научете детето си да говори за своите преживявания. Личният пример ще ви помогне в това – говорете често за собствените си чувствата. Например: „Радвам се за теб“ (когато детето получи висока оценка в училище), или: „тъжна съм, когато се отнасяш така с брат си.“

Само по този начин детето ще се научи да разпознава и управлява собствените си чувства и емоции, както и на другите хора, за да изгражда в бъдеще връзки и приятелства.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather