Децата и сънищата

Децата и сънищата

1.     Какво е сънят?

Сънищата се появяват предимно във втората половина на нощта, по време на РЕМ-съня. Рано сутрин се забелязват учестени мигания на клепачите. Това е времето, в което се сънува най-интензивно. Често веднага след като се събудим си спомняме съня и можем да го разкажем. През деня спомените избледняват до пълната забрава.

Неврологът Michel Jouvet твърди, че картините и сцените в съня са част от постоянното програмиране на нашите нервни клетки. Някой клетки за разлика от други имат нужда от спокойствие. В съня, клетки отговарящи за критичното мислене са изключени и това позволява в съня да не намираме нищо необичайно  в противоречиви и нелогични случки и събития.

2.     Функция на съня

1)      Преработване на ежедневни впечатления, случки и т.н.
Детството е времето на интензивните сънища. Децата имат учудващо развита фантазия. Те откриват всеки ден нещо ново. Много впечатления и преживявания  те преработват в цветните си сънища.
Според различни изследвания по време да сън в мозъка са активни същите дялове,  както по-време на игра през деня, което донякъде обяснява сънищата близки до ежедневието.

2)      Развиване на моториката
През първите години след раждането, по време на РЕМ-съня ,  се свързват заучените през деня  движения с отговарящите за тях дялове в мозъка, което позволява тези движения  да бъдат автоматизирани. Това е едно от обясненията, защо малките деца, коимто тепърва заучават по-комплексните движение сънуват толкова интензивно

3.     Три типа сънища

Можем да групираме различните видове сънища в три отделни типа, в зависимост от тяхната функция:
1)      Близки до ежедневието, позитивни сънища
Тези сънища отразяват преживяното през деня. Местата и ситуациите са близки до реалните. След като се събудят децата обикновено изпитват удовлетворение от съня.
Тези сънища дават поглед върху интересите, схващанията на детето.

2)      Фантастични сънища
Цветни картини,  необичайни пейзажи, приказни страни. Те издават много за въображението и креативността на детето. Желания и копнежи, които изглеждат невъзможни в истинския живот оживяват в сънищата. Сънищата могат да бъдат изрисувани до най-малкия детайл, защото фантазията няма граници. Много малчугани се опитват на следващата вечер пак да се потопят в този завладяващ свят. Спомените за приключението и фантазиите могат да придружават децата през целия ден .
Тези сънища издават желанията и копнежите на детето!

3)      Кошмарите
Кошмарите  плашат децата и ги карат да се чувстват несигурни. Те се будят, викат за помощ и плачат. Често като се събудят, децата не знаят къде са и им трябва време, за да се ориентират. Сънищата на ужасите изглеждат като копие на действителността и карат децата да се страхуват, дори след като са се събудили, а някои от тях и години след това.
Промъкването на опасните чудовища в сънищата е знак, че детето се конфронтира с черти на неговата личност, които може би не харесва. Така се преработват и преживявания с близки, който за били заплашителни за детето. Чрез тях децата се справят с събитията преживени през деня и промените в живота.
Според изследване  на Michael Schredl лошите сънища при децата се срещат 2 пъти по често, като те зачестяват във възраст между  6 и 10 години, когато сънуват поне веднъж седмично кошмари.
Какво да направим, когато детето сънува кошмари? Кошмарите биха могли да бъдат толкова интензивни и натоварващи, че детето да изпитва голям страх от заспиване,  страх, че духовете и чудовищата ще се върнат отново.
-От помощ е да оставяте малка нощна лампа, светната в детската стая. Много деца се страхуват от тъмното.
-Важно е детето да има „нощен придружител”. Това би могла да бъде любимата му играчка или например завивка, одеяло.
-Приказката за лека нощ е добър завършек на деня, който дава на децата сигурност
-Хубаво е детето да получи възможност да разкаже преживяното през деня. Така някои проблеми биха могли да бъдат решени още преди заспиването и да не става необходимо да бъдат преработвани в съня
-Ако детето се вмъкне разстроено от съня си през нощта в леглото ви, не се опитвайте да го успокоявате с „няма нищо, това е само сън, хайде заспивай” Оставете го да ви да разкаже съня си и се отнасяйте сериозно към страховете му.
-Заедно проверете и се уверете, че в стаята не се крие нищо страшно. Малките деца не са способни да разграничават съня от действителността. Чак в предучилищна възраст, 90% от децата са в състояние да разграничат съня от реалността
-Много деца след като се събудят очакват въпроса „Какво сънува тази вечер”. Важно е да се опитате да вникнете в съня на детето
-Много е важно да не разглеждаме сънищата от гледна точка на възрастни Психолозите не препоръчване на родителите да тълкуват сънищата на децата и пред тях, това само ще ги накара да се почувстват несигурни.

4.     Кошмари вследствие на травматични събития
Не е задължително от съдържанието на детските сънища да заключим за реалния живот. Но те могат да бъдат разгледани като насоки за ситуации от реални живот, с които детето не се справя. Помислете,  от къде се появяват нощните страхове на детето Ви. Напрежения и конфликти в семейството или детската градина натоварват детската душа. Раждането на братче или сестриче, нова партньор на родителя, тръгването на детска градина много често се преработват в съня.
До кошмари могат до доведат и много тежки причини като развод, смяна на жилището, физическо, сексуално насилие и т.н
Ако едно дете често е преследвано от кошмари, ако  те се отразяват и на поведението му през деня  е желателно да потърсите професионална помощ и да се консултирате с психолог!

5.     Любопитни факти
Международни изследвания в областта на пренаталната психология показват, че детето сънува още в корема на майката – след 24 седмица.

Според  David Foukes :

-при малки деца  (3-5г.) – сънищата са накъсани, а децата са по-скоро пасивни участници
-деца над 10 г.стават активни в сънищата, случките стават структурирани и изпълнени с напрежение. Детето участва в действието.
-при деца над 14 години няма разлики между сънищата на деца и възрастни

Според швейцарската психоложка Inge Strauch в пубертета:

-момчетата сънуват предимно момчета, може би защото по честно за в конкурентни ситуации с връстниците и проектират това в съня си.
-при момичетата е коренно различно: те сънуват двата пола еднакво. Това важи и за жените.
-децата си спомнят най-много сънища, може би защото в този период се занимават много интензивно със себе си. Съня е начин да намериш себе си, защото в него би могло да се изпробват различни роли от реалния живот.

Ако детето сънува:

Че пак е бебе – според някои изследвания това е знак, че му е необходимo повече   внимание и близост.
Безкрайно падане – объркване и несигурност. Проявява се предимно при настъпване на нов етап от живота – смяна на училище, детска градина.
Животни – чест мотив на сънищата (котки, лъвове, маймуни, тигри). Можем да свържем сънуването на котка с желанието за повече гушкане, а лъва за нуждата от сила.
Училището не присъства в сънищата!
Макар, че е голяма част от ежедневието, учудващо то не присъства в сънищата. Само 10 % сънуват епизоди от междучасията или двора. Почти никакви сънища за изпити. Никой не се е събудил от ужас сънувайки училищния двор.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather