5 практични съвета към родители на деца,  изпитващи страх от раздяла

5 практични съвета към родители на деца, изпитващи страх от раздяла

Всички знаем какво означава страх от раздяла. В последно време има много статии по въпроса, които подробно описват кога възниква този страх и от какво се поражда. Целта на този текст е не да опише за пореден път характеристиките на този етап от развитието на всяко дете, а да даде насоки за това как родителите да преведат своите деца през него по един подкрепящ и забавен за детето начин. А ето и конкретните съвети, улесняващи раздялата и подпомагащи преодоляването на страха от нея:

  1. Играйте на криеница. Можете да започнете тази игра още когато детето е на 6 месеца. Тогава започва процеса на отделяне и детето започва да осъзнава, че то е различен човек, че не е част от вас. Когато играете на „ето ме, няма ме” или така наречената игра на „ку-ку” помагате на детето да разбере, че нещо може да се скрие, след което винаги се появява отново и не изчезва напълно. Винаги започвайте играта като се криете само за няколко секунди и постепенно увеличавайте времето, когато видите че детето ви е сигурно че ще ви види и се забавлява от тази игра. След време можете да криете и предмети под одеало и детето ви да ги търси, като то вижда къде ги криете. За да услужните играта след това, можете да криете предмет под 2 или 3 чашки и детето да познава под коя точно чашка сте го скрили. Така то ще започне да преживява ситуации, в които не намира предмета веднага и ще трябва да продължава да търси, докато не го намери, осъзнавайки, че той не е изчезнал, а просто детето не го е открило веднага. Едва след това можете да се криете и вие, а детето да ви търси. Старайте се да се криете на лесно откриваеми места,така че детето винаги да може да ви намери. Ако се затруднява- издайте се, кажете нещо, изсмейте се.
  2. Не се крийте, когато излизате и оставяте детето с друг възрастен. Често родителите се опитват да излязат незабележимо, но това не помага на децата. В тези ситуации детето мисли, че вие сте някъде до него, но в един момент, когато му потрябвате, то вижда че не сте там и го разбира по един по-болезнен начин. Уверете се, че казвате и показвате на детето, че няма да ви има. Помахайте му за чао и му кажете кой ще бъде до него, когато вас ви няма. Не удължавайте времето за раздяла прекалено много. Просто помахайте за чао и излезте веднага след това, дори и детето да плаче. Ако се задържите прекалено много при него, то ще използва този плач и други подобни стратегии отново, след като веднъж види, че те му помагат да ви задържи по-дълго време при себе си.
  3. Дайте на детето нещо свое. Обикновено родителите оставят детето с неговата любима играчка и това помага. Можете обаче да дадете на детето си и нещо ваше, което то да „пази”, докато ви няма. Кажете му, че когато се върнете ще си го вземете и то трябва да се грижи внимателно за него. Така детето ще е сигурно, че вие ще се върнете, най-малкото защото трябва да си вземете така „важната” за вас вещ. Това може да е просто ваша деха или чанта, но за детето това ще е знак, че вие ще си я потърсите и то ще ви види отново.
  4. Създайте структура на деня на детето. Ако всеки ден трябва да ходите до магазина или някъде другаде, опитвайте се да го правите по едно и също време от деня. Така детето ще свикне, че това е просто част от неговия режим и ще приема вашето отсъствие по-лесно с времето. Ако всеки ден е различен за детето, това създава чувство на несигурност за това какво предстои и какво ще се случи днес. Режимът е този, който създава усещането за сигурност и помага на децата да се справят с негативните емоции, които са неизбежна част от деня на всеки един от нас. Детето вижда, че вас ви няма, но знае, че когато се наяде например, вие ще сте се върнали.
  5. Давайте конкретни примери за това кога точно детето ви ще ви види отново. Ако кажете на едно малко дете, че ще се върнете след половин час, то няма да ви разбере и ще тръпне в очакване всяка следваща минута, оставяйки с впечатлението, че е минала цяла вечност. Казвайте на детето, че ще ви види пак, когато се наяде или когато се събуди например. Така то ще придобие ясна представа за времето, в което ще се въренете при него. Също така ако знае, че ще ви види след като се събуди от сън, вероято детето ви по-лесно ще заспи, знаейки, че му предстои тази хубава среща.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather