Защо подлагането на драстични диети влияе негативно на психиката ни

Защо подлагането на драстични диети влияе негативно на психиката ни

Какво всъщност е диета

Из историческите летописи за диетите се откриват данни, според които коренът на думата „диета” (diaita) е с древногръцки произход. Древните гърци са използвали „диета“ като понятие за „начин на живот”. В буквален превод думата е означавала „нещата, които ядем”. Има и други данни, според които думата диета (diet) произлиза от старофренската дума (diete), което означава  „храна, ядене, подаяние”.

В исторически план не съществува запис, сочещ че диетите са строги хранителни режими, целящи редуциране на излишните килограми. Те са се ползвали само и единствено при необходимост и то предимно с лечебна цел.

Във времето и под въздействието на различни модни течения, човечеството придава съвсем нов имидж на диетите. По този начин диетите от „начин на живот” се превръщат в „начин на сваляне на килограми”. Тогава стартира и една значително опасна епоха в модата на диетичното хранене и поведение.

Из хронологията на диетите

Първите диети за сваляне на килограми са създадени за придирчивите аристократи от династията на френския кралски двор, които са се откроявали със изискан стил и вкус към естетиката на външния вид.

Викторианският стил в модата при жените също оказва влияние. В името на модата, жените от тази епоха са били последователки на изключително тънката талия. Често са стигали до крайности, измъчвайки се чрез притискане със стегнати корсети.

В средата на XVII век човечеството е узряло за идеята, че излишните килограми са признак за „мързел” или болест. Заслуга за това има английският лекар д-р Бантинг, който публично е прокарвал революционните идеи, че най-тежките храни са тези, които съдържат големи количества захар и нишесте. В подкрепа на своите твърдения и с оглед защита на правотата си,  лекарят изключил от менюто си картофите, макароните и всички сладки храни. По този начин свалил повече от 20 килограма за няколко години, което описал и публикувал в научен труд. Този труд предизвикал огромен интерес в Европа и Америка, което го превръща в „модерния подход” за сваляне на килограми.

Хронологията продължава с навлизането на пластичните операции, чието първоначално предназначение е било да се помогне на войниците, пострадали в Първата световна война, да се възстановят от пораженията на куршумите. С времето тези операции се превръщат от хуманни в разкрасителни корекции на телата при жените.

Следват силните маркетингови периоди в рекламите, които чрез посланията си  поощряват хората към определени действия. Пример за това са кутията цигари, чийто слоган  подканва да се посегне към тази марка, вместо да се яде нещо сладко.

Идва модата на течните диети, чиито послания са да се пие продукт за отслабване, разтворен в чаша вода. Минава се през плодовите и млечните диети. Пик бележи зелевата диета, която се превръща в тотален хит сред хората. Модерни стават лекарствените препарати за отслабване и диетите със седативен ефект, в които се приемат хапчета за сън, за да се спи дълго и да не се яде.

Развитието при диетите продължава с издаването на видео касети с режими и упражнения за слаба фигура. Настъпва парадоксалната вълна – модата на неквалифицирани фитнес инструктори да изготвят хранителни режими в залите. Ръст бележат тенденциите от нисковъглехидратни и протеинови диети, през хранителни добавки, до в днешно време – диети с високо съдържание на мазнини.

Човешката психика и физика са пряко свързани. Когато има промяна в психиката, това неимоверно се отразява и на физиката.

Хората водени от стремежа да отслабнат, прибягват до драстични диети с идеята да се впишат в идеалната представа за „модерния” външен вид, в който слабата фигура е на почит. От една страна модата диктува правилата, а от друга страна стои изборът дали ще бъдем последователи на тази мода. Често изборът да сме „модерни” крие доста рискове, а понякога коства и здравето ни. Лъскавите предизвикателни снимки от билбордовете и телата от рекламите се превръщат във все по-актуален модел на подражание и преследван стил. Човек, издигащ в култ нечие чуждо тяло, което не отговаря на индивидуалната му телесна конструкция, преживява болезнено сблъсъкът между своите фантазии и реалността. Това поставя началото на объркването и поемане пътя на заблудата, тласкайки доста младежи към хранителни и депресивни  разстройства.

Въпреки че всеки е чувал или чел съветите на медиците и диетолозите, че драстичното сваляне на килограмите не е полезно за физическото и за психическото ни здраве, човечеството продължава сляпо да следва различните течения в света на диетите.

Според водещи американски диетолози и специалисти по здравословно хранене, крайните лишения и ограниченият прием на храна, лишава човешкия организъм от значими за него хранителни вещества, което нанася вреди на физическото и психическо му здраве. Анализът на редица проучвания, свързани със спазване на строги диетични режими сочи, че освен намаления (ИТМ) индекс на телесна маса, са налице и странични ефекти като нарушен обмен на веществата. Експертите са установили, че приемът на обичайни хранителни продукти и редовната физическа активност позволяват по-бързо да се постигне добра физическа форма без нужда от строги диети и драстични лишения. Ето защо, категоричното мнение на специалистите по хранене е, че вслушването в собствения организъм е крайно необходимо.

Мъжете или жените са по склонни да се подлагат на драстични диети

Обикновено жените са по-склонни да се подлагат на драстични диети с цел да бъдат стройни и слаби. Пленени от актуалните модни тенденции и стремежа към подражание, те се подлагат на екстремни диети, в които се преследват светкавично бързи резултати. Причина за по-слабия успех в диетите при жените се явява рязкото намаляване на храната, което често погрешно се превръща в начин на живот, за разлика от мъжете.

Представителите на нежния пол са по-склонни редовно да се подлагат на диети, но те се изкушават и по-често, за разлика от мъжете, които решат ли да се освободят от излишните килограми се посвещават изцяло на идеята.

В психологически и физиологически план на мъжете им е по-лесно да си поставят цел и да я следват. Те са и по-силно мотивирани затова и по-лесно се разделят с натрупаните килограми. Имат положително отношение към диетата и вярват в успеха си.

Мотивацията за отслабване е различна при двата пола – жените се подлагат на диета водени от постигането на естетическия външен вид, докато мъжете се подлагат на диета по здравословни причини. Обикновено жените подхождат емоционално, а не рационално, което допълнително усложнява диетата им.

Разликата в изпълняването на диетата и при двата пола е, че жените се отказват много по-бързо ако не са налице резултати в кратък срок, за разлика от мъжете, които са последователни и следват своята цел в по-дългосрочен план.

Драстичните диети влияят на психическото ни здраве

Личността, която с времето е сформирала опит в рязкото сваляне и качване на килограми и разчита периодично на това – издава симптоми на хранителни нарушения и пихо-емоционални проблеми. Често този тип хора превръщат храната от естествена потребност за живот в неестествен враг на своето съзнание.

Фиксацията в слабата фигура се превръща във фанатична идея, която рефлектира върху реалистичната самооценка на личността по отношение на собственото тяло и цялостен външен вид. Личността започва да не приема себе си, отнася се враждебно и обявява война на тялото си като отказва да приеме  всичките свои физически недостатъци.

Тук психическите страдания са породени от влизането на личността в омагьосания кръг между своя измислен идеал, на когото подражава и обективната действителност, в която се намира. Този бурен кръговрат между фантазии и действителност е сред най-честите капани, в които влиза неуверената личност по пътя към хранителните разстройства. Личността влага целия свой потенциал – психически и физически в подхранването на илюзиите си и всичко друго около нея се превръща в незначително и маловажно. Следва продължително изтощаване и изчерпване на психическата енергия  на човек, което го води до чувство за лична неудовлетвореност. Когато неудовлетвореността се срещне с преследването на илюзорния модел, личността поставя себе си в затвора на своята заблуда. А няма затвор без съд и присъда – именно загубата на връзката със своето Аз, самочувствието и себеуважението се явяват тежка присъда от себе си към себе си.

Подлагайки се на драстична диета, човек програмира мозъка си, че за определен период от време ще се доставя оскъдно количество храна на организма. В следствие продължителното лишение от храна тялото активира механизъм за оцеляване, мозъкът подава сигнал за криза, което води до използване на складираните резерви мазнини, за да се набави необходимата енергия за нормалното функциониране на жизненоважните процеси в човешкия организъм.

След свалянето на килограмите идва ред на мозъка да се настрои, че периодът на диета е свършил, а той от своя страна изпраща сигнали до тялото, че кризата е минала. Ако след края на диетата, човек се завърне към старите си хранителни навици се задейства йо-йо ефекта на диетите. Всичко това се отразява негативно на тялото и влияе пряко на психика му.

Защо да не се подлагаме на драстични диети.

Когато човек се подлага на драстични диети:

 • лишава себе си от разнообразно хранене, което води до загуба на ценни хранителни вещества;
 • подлага организма си на продължителен глад и влиза в режим на оцеляване, ето защо, започва да трупа мастни резерви, вместо да ги разгражда. Този процес се дължи на факта, че естествената реакция на тялото ни е да ни предпазва;
 • забавя обмяната на веществата. Хормоните, отговарящи за чувството за ситост се понижават, а това води до остро чувство на глад – така наречения „вълчи глад”;
 • губи мускулна маса, което влияе на метаболизма. Мускулът тежи, за разлика от мазнините, които са леки и обемисти;
 • е склонен след края на свръх ограничаваща диета да започне да преяжда;
 • чувства тежка умора, изтощение и чувство за безсилие, поради дефицити в хранителното си меню;
 • е склонен да развие анемия, косопад, нарушен сън, проблеми със стомашно-чревния тракт, хормонален дисбаланс, проблеми с нервната система и отслабване на имунната система;
 • е в условията на психо-емоционален стрес и психологически срив, вследствие лишенията и отсъствието на резултати;
 • той чрез драстичното бързо сваляне на килограми, съчетано със загубата на мускулна маса губи еластичността на кожата си и тя увисва, което особено за жените се явява допълнителен повод за стрес и негативни емоции;
 • нанася сериозни последици върху здравето си – непълноценното хранене, рано или късно оказва влияние на физическото и психическото здраве.

Какво включва и изключва разумното диетично поведение

Интелигентното и здравословно отслабване не включва драстични диети и следване на ниско дефицитни режими, от които може да настъпи траен и негативен ефект върху човешкото здраве. Организмът е жива система, която има нужда от разнообразно хранене, за да работи нормално.

В общ план неуверените в себе си хора не харесват дадена част от своето тяло, за разлика от уверените, които приемат себе си такива, каквито са и живеят в хармония със своите слабости. Те са щастливи, удовлетворени и се наслаждават на своя вътрешен мир и комфорт. За тях е характерно доброто самочувствие, което не се базира изцяло върху външния вид, а е функция от качествата на личността в цялост.

Щастливите и уверени личности не вземат килограмите твърде насериозно – за тях са просто числа. Това, че са леко напълнели не ги сломява, тъй като те нямат време за самосъжаления. Предпочитат да бъдат щастливи и запълват мислите си с положителни емоции, които ги тласкат към все по-положителни моменти.

Уверената в своя потенциал личност, не се подлага на изтощаващи драстични диети, а предприема индивидуален режим на хранене, който следва последователно във времето и се наслаждава на храната в ежедневието си. Тя е наясно, че така организмът няма да възприеме този процес като стрес, а ще се адаптира към промените постепенно и плавно.

В помощ на диетичния режим на хранене се явява и ежедневната физическа активност, благодарение на която се изгарят поетите калории и се поддържа тялото в добра физическа кондиция. Комбинирането на подходящ хранителен режим с физическа активност, минимизира загубата на мускулна маса и не забавя обмяната на веществата.

Допустимо е в редки случай да се прибегне до краткотрайни ограничителни диетични режими с цел сваляне на няколко килограма, поради посещение на тържество или събитие, което изисква естетическо излъчване. Но от съществена важност е след края на режимът, човек да не се връща към обичайния си начин на хранене рязко.

По-важни са хранителната стойност и качественият състав на диетата, а не количеството калории.

Масова заблуда сред човечеството е, че чрез драстични лишения и броене на калориите се отслабва качествено и трайно. Отслабването е нелек и небърз процес – той е свързан както с нашата мотивация, така и с вътрешната работа на собствения ни организъм. Затова е правилно да следваме своя ритъм, а не външния мотив и амбиция. Често човешкото невежество, в съчетание с бърз стремеж към промяна на тялото, води до сериозни последствия и поражения на психиката. В условията на заобикалящата ни динамика и ежедневен стрес е добре всеки да си даде реална сметка дали, подлагайки се на бърза диета, си помага или вреди.

Препоръчително е да се постави акцент върху темите:

 • защо аз искам да отслабна;
 • какъв е моят приоритет;
 • каква е моята разумна цел.

От съществена важност е изграждането на индивидуален план за действие, в който човек да следва своя ритъм и да се движи със своето темпо спрямо биологичната си индивидуалност. Биологичната интуиция на организма ни е критерий, за това как ние се движим в рамките на своя индивидуален план за отслабване.

Полезно е да осъзнаете, че диетата, която прави вашата най-добра приятелка и е тотален хит сред масата хора, може да не е успешна за вас, поради различие в индивидуалните ви биологични особености. Не винаги дадена диета се оказва успешна за голям брой диетици (хора на диета).

Изборът на индивидуална и добре балансирана диета е сериозна тема, която е редно да не се пренебрегва. При необходимост от адекватна помощ в съставянето на хранителен режим, е добре да се потърси консултация с квалифициран лекар, специалист в сферата на диетологията, а по отношение на психологическата подкрепа, да се потърси консултация с психолог – вещ в хранителните нарушения.

Ако вие желаете да отслабнете и да бъдете в помощ на своята промяна, то е необходимо да се разделите с емоциите и поведението, които ви връщат назад към старите навици на хранене. Положителната промяната в стила на живот влияе пряко на храненето ни.

Потърсете разбиране и подкрепа от най-близкото си обкръжение – семейството, така вие ще имате верни помощници в реализирането на вашата промяна. Когато сте екип, обединен в една обща цел, то вие увеличавате шансовете си за успех и постигане на трайни резултати, а това е предпоставка за удовлетвореност и мотивация за борба.

Не се притеснявайте да бъдете различни. Позволете си да се приемете макар и с коремче, и със заоблени форми. Вие имате стойност и сте личност, а не само тяло и килограми.  Обичайте себе си!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather