Стратегии за елиминиране на безпокойството

Стратегии за елиминиране на безпокойството

Първата крачка, която можем да направим за да се справим с безпокойството, е да започнем да гледаме на сегашните си моменти като на време, в което трябва да се живее, а не да се мисли за бъдещето. Когато усетите, че се безпокоите, запитайте се: „Какво избягвам сега, като се безпокоя в този момент?“ След това се занимайте с това, което отбягвате. Действието е най-добрата противоотрова срещу безпокойство. Осъзнайте и безсмислието на безпокойството си. Многократно си задавайте въпроса: „Може ли нещо да се промени от това, че се безпокоя за него?“ Отделяйте все по-малко и по-малко време за безпокойство. По десет минути сутрин и следобяд. През тези периоди се тревожете за всяко възможно бедствие, в което можете да попаднете. След това, като използвате умението си, да владеете собствените си мисли, отложете всяка друга тревога до следващото „време за безпокойство“.

Скоро ще осъзнаете, колко безсмислено е да се посвещава време на това безполезно занимание и накрая ще преодолеете, този свой навик на реакция. Възможно е също така, да изготвите списък с безпокойствата си от вчерашния ден, от миналата седмица или дори от миналата година. Помислете дали някое от тях ви е помогнало с нещо. Преценете колко от тревогите ви са се сбъднали. Така ще стигнете до извода, че безпокойството е двойно безполезна дейност. Първо защото, с нищо не променя бъдещето и второ, защото предвижданата катастрофа – когато настъпи, често се оказва маловажна или дори благоприятна.

Когато усетите подтик да се безпокоите, вижте дали това е нещо, което може да се демонстрира. Обърнете се към някого и му кажете: “ Виж ме, започвам да се безпокоя.“ – Човекът ще се учуди, тъй като вие едва ли ще знаете как да демонстрирате това, което правите толкова умело и толкова често. Задайте си още един въпрос, който изкоренява безпокойството: „Какво е най-лошото, което може да се случи на мен или на тях и каква е вероятността то да се случи?“ По този начин ще осъзнаете колко е безсмислено да се безпокоите.

Умишлено изберете да  постъпите по начин, който пряко противоречи на обичайните сфери на вашето безпокойство. Ако имате натрапливата склонност да пестите за бъдещето, ако винаги се тревожите дали парите ще ви стигнат за утрешния ден, започнете по малко да харчите още днес. Започнете да противопоставяте на страховете си ефективни мисли и поведение. Най-ефективното оръжие срещу безпокойството, обаче е собственото ви твърдо решение, да прогоните тази форма на невротично поведение от живота си.

Настоящият момент е ключът, който ще ви позволи да разберете чувството си за безпокойство. Научете се да живеете сега, а не да пилеете настоящите си мигове в демобилизиращи мисли за миналото и бъдещето. Единственият момент, в който можете да живеете, е сегашният, а вие посвещавате настоящето на безплодни угризения и безпокойства.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather