Живот в равновесие

Живот в равновесие

Липсата на равновесие в живота ви, наистина в един момент може да ви направи нещастни. Прекаленото натоварване с работа превръща човека много често в депресиран и болнав възрастен. Няма съмнение, че щом денят ви е много напрегнат, вие сте претоварени, изморени и нямате настроение да се насладите на нищо докрай. Не ви достигат стимули – и вече сте инертни, предъвквате старото, безпокоите се често, чувствате се потиснати и тн. Ако равновесието липсва, може би трябва да промените живота си в една или друга посока. Равновесието означава да разполагаме с това, което ни подтиква да живеем. И преди всичко да живеем пълноценно. Макар, че елементите на живота в равновесие за различните хора са различни, обикновено те включват: пари, работа, ритуали, време за себе си, време за семейството, интереси и стимули. Отвреме навреме постигането на равновесие сякаш ни задължава да се справяме с възникващите конкуретни нужди: семейство и професионално израстване, творчество и доходи, приключения и сигурност, да се наслаждаваме на настоящето или да държим сметка за бъдещето, гастрономични удоволствия или спазване на здравните норми. Предизвикателството, наречено равновесие, за всеки човек, има специфичен смисъл. Ето няколко гледни точки: „Боря се с всички сили да постигна баланс между задълженията в семейството и работата, между удоволствията през свободното време и ангажиментите.“ или “ За мен равновесието е всичко. Постигам го с помощта на спорта, разходки, разговори, литература, музика и други творчески занимания.“

Какво ни заплашва при липса на равновесие – Известно е, че липсата на равновесие в живота ни има отрицателни последствия:

1. Силният непрестанен стрес може да ескалира по възходяща спирала от проблеми в работата, в общуването с хората и със здравето. Почивката ще ви помогне обновите и да си възвърнете правилната нагласа за нещата. Понякога постигането на равновесие в дадена област от живота – например спорта, е начин да разчупите и цикъла на стреса. А това означава релаксация, отдалечава ви за известно време от други проблеми и подобрява формата ви, позволява ви по-лесно да преодолеете трудностите.

2. „Късо съединение“ – когато „прекалено много“ се превърне в „не мога повече“, вие „прегаряте“. Ако обръщате внимание на предупредителните сигнали – преди да достигнете точката на възпламеняване, ще си спестите много душевни дискомфорти.

3. Скъсване на взаимоотношения – Когато в живота ни доста неща са в неизправност, взаимоотношенията ни ни също страдат.

4. Здравословни проблеми – Преяждане, неправилно хранене и пренапрежение – всяко от тези неща може да увеличи вероятността да придобиете някакво заболяване, предизвикано от начина на живот – например сърдечно заболяване или диабет.

5. Депресия – Тя може лесно да се появи, ако животът ви не е в равновесие, работите извънредно, загубили сте жизнеността си и се чувствате потиснати от рутината. Поемането на риск, откриването на нещо, което ще ви накара да се посмеете, разнообразието след края на работното време, могат да ви върнат способността да контролирате нещата и да се справите с унинието.

6. Проблеми със съня– Добрият сън ви помага, да се справите по-лесно с онова, което се затруднява спокойното и уравновесено протичане на живота ви.

Способността да определяте приоритетите си и да решавате какво е действително важно за вас, може да внесе в живота ви промяна към по-добро. Така по-лесно ще свалите от себе си свръх товара, независимо какъв е той: нещо, което ви гара да се ядосвате и гневите, без да можете да допринесете реална полза, непреодолими прояви на приятелско съчувствие, които ви подтикват да предприемате дадени действия и тн. Приоритетният подбор ще ви помогне и да се съсредоточите, ще ви посочи ръководен принцип за ориентация в лабиринта от възможности при вземането на решения. Ако стане ясно, че на първо място стои семейството, по-лесно ще приемете, че за няколко години, докато децата ви са малки например, ще ви се наложи да оставите кариерата си на по-заден план, или да намерите други начини да издържите на напрежението в работата. Понякога се налага да преживеете криза, за да си изясните какво е наистина важно, да се съсредоточите върху вашите приоритети и да дадете начален тласък на промяната. Част от причините хората да срещат трудности при постигането на равновесие и съсредоточаването върху приоритетите са свързани просто с липсата на време. Взаимоотношенията на човека с времето не са никак лесни. Забелязвали ли сте колко разтегливи са те? Когато бързайки за някъде, сте попаднали в задръстване, времето минава непоносимо бавно / никой не обича да чака/, но тече шокиращо бързо през почивните дни. Понякога няма нужда да бързате, друг път времето препуска край вас. Ако искаме да подобрим живота си, но светът около нас не се променя, значи е дошло време да променим начина, по който го възприемаме.

1. Правете само по едно нещо наведнъж. Съсредоточете се например върху фитнес тренажора и не се опитвайте едновременно с това да четете. Говорете по телефона и оставете сгъването на дрехите за по-късно, дори и да можете да го правите едновременно.

2. Не позволявайте на телефона да прекъсва вечерята в семеен кръг или други по-специални моменти.

3. По-често казвайте „не“. Така ще разтоварите седмичната си програма.

4. Смятайте почивния ден в календара за задължителен. Не забравяйте, че имате нужда и от време за спонтанна себеизява, за да можете да осъществите един или друг краткосрочен план.

5. Съставете си основни правила и се придържайте към тях. Дори и неписаните правила могат да ви помогнат да направите живота си такъв, какъвто го искате, вместо той да ви заплашва да ви погълне.

6.Отнасяйте се сериозно към съня. Той ни поддържа здрави и ни позволява да постигнем повече. Спестяването от съня е фалшива икономия, която води до умора, безпокойство, психосоматични прояви, както и по-ниска продуктивност в работата.

7. Живейте в настоящето – тук и сега е единственото, с което разполагаме. В действителност няма нищо друго, освен настоящето. Обаче сложността на живота непрекъснато тласка ума ни към бъдещето. Новото и неочакваното често действат освежаващо, тъкмо защото връщат ума в настоящия момент

8. Съсредоточете се в сегашното. От време на време отделяйте по минута-две, за да спрете и да се вслушате в тялото си. Например проследете дъха си, или „минете“ мисловно от главата до краката си, за да усетите как се чувства всяка частица от тялото ви – спокойна, напрегната или неразположена. Спрете и се вслушайте в звуците в стаята или близката околност, после и по-далеч. Съсредоточете докрай вниманието си върху това, което правите, макар и за няколко минути. Така ще върнете ума и тялото си към настоящето, за да изпитате пълна наслада от всяко приятно нещо, което правите.

9. Осъзнавайте всичко – поддържайте съзнателна будност или извисена осъзнатост. Нужно е да изградим освобождаващо отношение към проблемите – те се превръщат в действителни проблеми едва когато, обсебят ума ни.

10. Понякога поемайте риск – не е задължително да става дума за нещо важно. От време на време разчупвайте рутината. Опитайте нещо, което винаги сте искали да направите, използвайте възможността да експериментирате с нещо ново.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather