Зависими ли сме от порното? Как да се освободим?

Зависими ли сме от порното? Как да се освободим?

Мъжете, които се увличат от порното, се затрудняват в интимните си връзки. Те виждат всички жени като сексуални обекти, а често и започват да оформят мнение, че жените са лесно достъпни. Елементарните взаимоотношения на любов, близост и привързаност се размиват и се свеждат до сексуални отношения. Трудно виждат любимата в жената, с която има интимна връзка. А това може да разруши отношенията и да се превърне в пречка за създаването или дори запазването на  семейството.

Критерии за порнозависимост

Въпреки, че няма официално утвърдени критерии за диагностициране на зависимостта от порното, лекари и изследователи използват критерии, заети от литературата върху химическите зависимости. През 2010 г. американската психиатрична асоциация издаде предварителни критерии за диагностициране на т. нар. „хиперсексуално разстройство“, което може да се приеме като алтернативна дефиниция или сбор от диагностични критерии за сексуалната зависимост.

 • Чести сексуални контакти с повече партньори;
 • Обсебващо и непрекъснато желание за секс;
 • Желание да намалят или неуспешни опити да ограничат сексуалната си активност;
 • Прекарват значително време в дейности, свързани със секса, като например пътуване до различни партньори или прекарване на часове онлайн в порно сайтове.
 • Пренебрегват задължени – работа, училище, семейство заради секс или гледане на порно;
 • Продължават да поддържат това поведение в търсене на секс въпреки вече разрушените връзки или потенциални рискове за здравето.
 • Раздразнителност при липса на възможност да удовлетворят желанието си.
 • Секуално зависимите хора са склонни да организират живота си около секса така, както кокаиново зависимите – около кокаина.
 • Зависимият се увлича до там, че започва да практикува все по екстремни неща в секса.

Някои цитати от различни публикации в интернет на мъже, които са потърсили помощ за своята порно зависимост, доказват всъщност, колко мъчително и унищожително е за тях порното.

 • „Гледането на такива филмчета с години се оказа капанче, от което трудно се излиза. Започнах да търся все по интересни и абсурдни ситуации и вече имам чувство,че съм изгледал всичко което се предлага безплатно. Все още не съм станал член на някой платен сайт, но ако го направя ще се мразя тотално“.
 • ….“Зависим съм дотолкова,че ако не изгледам няколко филмчета на ден, усещам че ми липсва някаква тръпка. Ако има някой с подобен проблем или се е справил с него моля дайте съвети“!
 • “ Проблема е там, че приятелят ми е зависим от порнографията. Мисля че той не го осъзнава изобщо. Всяка свободна минута той посещава познатите порно сайтове. Случвало се е аз докато спя и той да е на лаптопа и да гледа…като сме в една стая (без да мастурбира). „. 
 • Търся помощ. На зряла възраст съм и от доста време съм пристрастен към порнографията. Гледам порно, мастурбирам и пуша цигари. Първо бяха списания, снимки, вестници; сега седя пред компютъра. „
 • Пускам филми и действам. Затова порноиндустрията има такива печалби! Сега съм на втория ден, когато си казвам че всичко е наред, и едвам се стърпявам, явно някои хора са склонни яко да се пристрастят, ако съм имал стресов ден – това нещо ми помага да се отпусна, но е после идва гузната съвест, малко почивка и пак старата песен“.
 • Какво обаче стана с порното. След като осъзнах, че съм импотентен намалих осезаемо употребата му. Не мога да го спра напълно, въпреки, че това е източника на повечето ми проблеми. Компулсията е сведена до минимум. Вече цепя само най-доброто от най-доброто. Свалям много малко нов материал, които най-често просто хвърлям на едни външен хард диск като архив. Според последните статистики прекарвам около 20 часа месечно в този порок. Обикновено беше около 40, та дори до 60 през някои от месеците. 

Добрата новина е, че порното както и всички други зависимости могат да се лекуват. Повечето мъже, усещат намаляване на тревожността и депресията, а някои от тях дори увеличават доходите си двойно през първата година на изчистването си.

Стъпки за справянето със зависимостта:

 1. Признаване на проблема. Да, имам зависимост от секса и гледането на порно и това ми пречи. Мисля през по-голямата част от деня за секс, куца ми концентрацията в работата, не мога да започна полов акт без да се стимулирам сам предварително, изяжда ми толкова време от живота….
 2. Ограничаване на достъпът до порното. Сега порното е по-достъпно от всякога. Умишлено да се ограничи достъпът си не само до порноканали, но и до всички снимки, вестници и списания с порно изображения. Сложи филтри.
 3. Включване в групи за подкрепа, където участват хора с твоя проблем. Започни да споделяш със други пристрастени в интернет.
 4. Терапия индивидуална към конкретният човек и неговите специфични потребности.
 5. Хипнотерапия – съсредоточена във виждане на реалността. Порно зависимият вярва че е силен и мъжествен. За това тук се появява трудността от отказ от този навик. Той има потребност да се чувства по този начин и за това показваме една друга алтернатива. Състояние в което има реална жена, реално харесване, реална закрила от мъжа…извличане на вътрешните ресурси за справяне. Среща със силата на човекът. Свободата да бъде себе си, да освободи блокирана психична енергия в навикът да гледа порно, като се разрушат невронните вериги, които формират навикът и се създадат нови, които да формират нов навик.
 6. Мотивация. Мотивацията е за справяне с проблема и растеж. Да осъзнаеш проблема и да го пребориш. От тази алтернатива да се погледне зависимостта, като възможност за развитие и личностно израстване.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather