Каква е истинската причина да сме несигурни и неуверени в себе си?

Каква е истинската причина да сме несигурни и неуверени в себе си?

Предстои ви изпит или презентация пред публика, времето напредва, а вие сте неуверени, става ви горещо, в ума ви се сражават армии от мисли и всички са в посока: „Няма да се справя… ами ако се изложа… ужасно се притеснявам, …” Познат ли ви е този сценарий?

И на мен ми е до болка познат. Но какво се случва с нас в такъв момент? Защо и от какво се страхуваме? Кое ни кара да се чувстваме по този начин? Подготвяли сме се дълго време… научили сме всичко за изпита, няма причина да не се справим с него, но колкото повече времето наближава, ставаме по неуверени в собствените си способности и знания. И когато се изправим пред публиката или застанем пред празния лист, се случва следното: или изведнъж паниката ни обзема и сякаш всички знания се изпаряват от ума ни, или се мобилизираме, вземаме се в ръце, успокояваме се… и се справяме със ситуацията.
Но кое всъщност ни кара да постъпим по точно определен начин? Защо в единия случай не бихме се справили, а в другия можем да постигнем успех? Каква ли е причината? Сетихте ли се вече?
Това е самооценката! А какво означава самооценка? Тя е отношението, представата и оценката, която имаме за себе си.
Самооценката се оформя още в най-ранна възраст и за това спомагат околните. Наблюдавали ли сте дете на 2 или 3 годинки, когато вече е проговорило, то говори за себе си в трето лице, например: „Гого иска играчката, или Мамо, Катя бие Гого…” В тази възраст детето още няма осъзнаване за себе си като личност. Началото на това осъзнаване се поставя от най-близките, това са родителите, братя, сестри, баби, дядовци /ако живеят заедно/.

По късно и учителите, приятелите, съучениците …спомагат за оформянето на отношението ни към себе си, но в основата винаги са родителите. Нали сега разбирате колко отговорна е ролята на родителите, защото самооценката на детето започва от тях самите. Ако родителите са израснали в семейство, в което е имало уважение между членовете му, ако са насърчавали детето и са го хвалили за успехите, или дори само за усилията, които е полагало, ако е била налице добра комуникация и разбиране, тогава тези родители ще възпитат едно дете с добра самооценка, което ще се справи и с най-трудната ситуация, т.е ще има увереността, че може да го постигне. Защото родителите биха възпитали детето си по начина, по който те са били възпитавани.

Ако обаче вашите родители са израснали в семейна среда, наситена с негативно отношение между членовете, неразбиране, обиди, насилие, недоверие и несигурност. Ако често са им повтаряли, че не могат да се справят, дори че са глупави и неспособни, или от друга страна, ако е налице прекалено голяма загриженост, не позволяваща на детето да се научи да се справя само, да развива своя потенциал, уменията и знанията си, то в по-късна възраст най-вероятно ще изгради една доста ниска самооценка. Именно такива хора, които са възпитавани по този начин са развили неувереност в собствените си способности и именно те или изобщо няма да се справят или ще се откажат, преди да са опитали. Точно такива родители биха възпитали едно плахо и неуверено дете, което ще възприема света като враждебен. Това ще го провокира да изгради защити в себе си, които биха могли да доведат до неприемливо или неадекватно поведение, като агресия, затваряне в себе си…може дори да доведе и до по-сериозни отклонения.

Както виждате, оказва се, че самооценката е основната движеща сила в нас, която или ни помага в живота или ни създава пречки и прегради.

Какво можем да направим в случая? Пораженията вече са нанесени? Има ли начин да повишим самооценката си, за да имаме по-голям шанс в живота? Истината е, че човек сам много трудно би могъл да повиши самооценката си, особено ако е налице по-горе описаната ситуация.

Но ще побързам да ви успокоя- ВСЕ ПАК ИМА НАЧИН! Нищо не е напълно изгубено. Въпреки, че повишаването на самооценката е процес и няма как да се случи за един ден, можете да потърсите помощта на специалист. Ако сте разпознали себе си, като човек с ниска самооценка. НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ! Не отлагайте, сега имате възможността да се освободите от неувереността, срама и липсата на достойнство, които толкова години са ви създавали неудобства и проблеми.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather