Изграждане на здравословни хранителни навици в 10 стъпки

Изграждане на здравословни хранителни навици в 10 стъпки

Пътят на всяка промяна е дълъг и труден!  Път,  изпълнен със съмнения, нетърпеливи очаквания, несигурни стъпки, нерешителност, неочаквани обрати. Търсенето на промяната е
отзвук на дълбокото и силно осъзнато желание за промяна, като следствие на необходимостта от търсене на нещо ново,  нужно, полезно, по-добро, което стимулира, мотивира и насочва към действие. Това именно е пътят за настъпване на реалната промяна, която води до съществения резултат и желания успех. В определени моменти всички ние сме носители на този заряд, преследвайки целите си, не зависимо от това  колко ще ни коства.

През определени периоди от живота си човек се променя. Обстоятелствата за това могат да бъдат вътрешни или външни. Вътрешните са провокирани от нас самите, произтичайки от личните ни мотиви,  докато външните са следствие на  внесени отвън, независещи от нас обстоятелства.

Днес, когато става дума за промяна на хранителните навици, обикновено се има в предвид промяна, наложена от общо установените обществени стандарти за „идеални” мерки, където хранителният режим е по-скоро нездравословен, отколкото здравословен, и въпреки това се е превърнал в еталон за красиво тяло. Красиво, но здраво ли е? Това е факт, който се осъзнава на по-късен етап, когато вече здравето е нарушено или дори вече нещата са излезли извън контрол и се е стигнало до хранително разстройство, което често стига дори до фатален край. Съвременните разбирания за диети, които се наложиха като основа, определяща поведението на хората не само спрямо храната, но и тяхното отношение като цяло към живота, се оказаха предпоставка за появяването на нови психически заболявания като анорексия, болимия, орторексия, телесно дисморфично разстройство,  депресия, породена от хранително разстройство и др. Това са капаните на новото време, в което се обръща много повече внимание на телесното, външно състояние, отколкото на духовното,  вътрешното състояние, ставайки доброволно заложници на собственото си обременено от стереотипи съзнание, отдавайки прекомерно много внимание на храната, не познавайки всъщност нейния състав и свойства. Или както казва Густав льо Бон  човек губи своята душевност и чувственост, ставайки част от тълпата, губейки способността да мисли разумно, критично и аналитично. Ставайки част от тълпата човекът приема нейните необуздани, стихийни и лишени от логичност идей, който преследва сляпо. Това важи в пълна сила и за съвременния човек, който  се води от деструктивни и непроверени на практика идей, наложени от  новите модни тенденций.

Храната не е просто гориво. Храната е живот, сила, енергия, първо за духа, после за мозъка и накрая за тялото. Поглеждайки хрната, ние вече сме нахранили душата, поемайки я, ние вече храним мозъка, като в следствие от нейния прием в мозъка се извършват химични реакций от който се освобождават хормони, благоприятстващи неговата работа и допринасяйки за нашето добро настроение.  И накрая даваме на организма си всички нужни нутриенти, които преминават в кръвта и по този начин се доставят до целия организъм. Храната е основният енергиен източник за нашето тяло, към която трябва да подхождаме с внимание и особена мисъл.

Когато тръгнем по дългия път на промяната отношението към самите нас може би не е най-доброто. В повечето случай хората не се чувстват напълно готови, сигурни и уверени, често се колебаят и дълго време стоят на прага на съмнението и раздвоението, които произтичат от трудността да поемеш по нов път, който има своите изисквания и дори определени жертви. Трудно е да оставиш пакетите с рафинирана храна с прекомерни количества захар, сол, транс мазнини и безброй Е-та с висока енергийна стойност без здравословни ползи за организма и изведнъж всичко това да го замениш със сурови зеленчуци и плодове, сокове, варива, сурови ядки, пълнозърнести бисквити без захар, варена или печена храна без мазнина или прибавена след края на термичната обработка, зеленчукови крем супи и много други. В началото новата храна ви се струва безкрайно безвкусна и дори отвратително непоносима, но това е само в началото, докато това хранене не ви стане навик, от който започвате да се чувствате много по-добре и да изглеждте страхотно. Влизайки във форма и здравословен ритъм вие вече няма да искате да излезете от този път на здраве, положителна промяна и добър тонус. А как да се мотивирате, кое е нещото, което ще ви стимулира и въведе в правилния път? Това е силното, дълбоко осъзнато желание за градивна промяна, което веднъж изплувало в съзнанието се закрепя там и започва да ви стимулир през целия дълъг и труден път на вашата трансформация. Така вече сте свършили около 90% от цялата работа. Сега ви предстои действието. Трудно е, но си заслужава, заслужава си, защото просто трябва да се чувствате добре в собственото си тяло. Започнете по стъпки:

  1. Стъпка: Изхвърлете от вкъщи всички нездравословни преработени храни. Вземете един голям кашон и на всеки пакет или кутия с нежива хране кажете, че не се нуждаете от него. Изхвърлете го в боклука без никакви угризения. Това е подобие на храна, от което никой не се нуждае!
  2. Стъпка: Заредете хладилника и всички налични купи с качествени плодове и зеленчуци, по възможност местно произведени. Така когато лошият навик ‘огладнее’, нека хапне ябълка, например.
  3. Стъпка: Започнете деня с лека кардио тренировка или разходка. Вместо мазна баница с маргарин и сирене с разстителен произход и айрян, закусете със смути, фреш, овесени ядки, домашно кисело мляко, домашно приготвени бисквити, мюсли със сушени плодове и ядки.
  4. Стъпка: Използвайте всеки макар и малък повод да се раздвижите. Движете се колкото можете повече, влагайки позитивна мисъл и енергия в това. Изберете си любим спорт и започнете да го прилагате 2-3 пъти седмично. През почивните дни организирайте походи в планината, екскурзий или просто по-дълги разходки. Заменете асансьорите и ескалаторите със традиционните стълби. Използвайте колата само за дълги разстояния. Започнете да карате колело. Ако работата ви не е много далеч отивайте и се прибирайте пеша.
  5. Стъпка: На обяд започнете със вежа салата и пълнозърнести сухари, извара, пуешко филе, дива риба или варива. Не преяждайте! Това по-скоро ще ви изчерпи енергията, отколкото да ви даде такава. Заложете на качеството, а не на количеството!
  6. Пийте много вода! Не по-малко от два литра, но не и повече от 3 литра, защото в първия случай ще се дехидратирате, а във втория ще пренатоварите бъбреците.
  7. Стъпка: Поне два пъти седмично яжте постна храна. Тя разстоварва организма, а в същото време е пълноценен източник на въглехидрати, протеини, мазнини, минерали, витамини и фибри.
  8. Хранете очите, душата и сърцето си. Вие освен от физическа храна се нуждаете и от духовна. Позволявайте си удоволствия, които ще внесат ведрина, радост и спокойствие в ежедневието ви. Ще ви стимулират и вдъхновят да продължавате напред.
  9. Стъпка: Отчитайте всеки резултат, колкото и минимален да е. Това също ще ви мотивира да постигнете още по-големи резултати.
  10. Стъпка: Вечеряйте леко и спете достатъчно! Добра храна, достатъчно движение и здрав сън! Това е триадата за истински здравословен живот с трайни резултати!

Това е пътят или поне общата насока за всеки, който иска да промени хранителните си навици, изразявайки по този начин себеуважение и стремеж към промяна в по-добра посока.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather