Знаем ли всичко за секса

Знаем ли всичко за секса

Не е справедливо това, че хората започват сексуален живот, без да имат информация за секса. Това е много голям проблем, който води до бременност, заболявания, нещастия и лоши чувства към секса, вместо да го опознаем като естествена и щастлива страна на човешкия живот.

Не правете секс само за да разберете какво представлява. За да разберете какво е сексът, прочетете книги по въпроса. Всъщност ако правите секс, ако използвате собственото си тяло за експериментиране, ще научите далеч по-малко, отколкото си мислите. По скоро ще научите какво значи разбито сърце и други беди, отколкото какво е секс.
Ако обичате приятеля си и не искате да започвате полов живот, кажете му тези две неща. Кажете му, че виждате неговото желание да правите секс, но ако ви обича трябва да разбере, че не сте готова за това.
И накрая, ако не искате да забременеете, не правете секс без контрацептиви. Просто правило, което се помни лесно.

Пубертет – момичета

Когато момичето навлиза от детството в пубертета, тялото му започва да се променя по няколко очевидни начина. От яйчниците се изпращат хормони, които дават сигнал за започване на промените. Развиват се гърдите, краката и бедрата наедряват и се заоблят. Започва окосмяването под мишниците, краката, около гениталиите и около влагалището.

Появява се менструацията. Тя може да се случи от 10-11 до 17 годишна възраст. Менструацията е този период от цикъла на процесите в женското тяло, когато яйчниците изхвърлят яйцеклетки. Яйчниците се редуват при изхвърлянето на яйцеклетки през месец. Тръбата придвижва яйцеклетката надолу към матката. Като влезе в матката, ако не е оплодена от сперматозоид, тя се придвижва през вагината и се изхвърля от тялото заедно с богато наситеното с кръв съдържание на матката. Менструацията може да прилича на кървене, но не е загуба на жизнено важна за организма кръв и не се произвежда много менструална течност, въпреки, че понякога може да изглежда така.

Менструацията е нормален телесен процес. Понякога мускулите, които изтласкват ненужния материал, причиняват известно напрягане и спазми. Някои момичета се оплакват от главоболие, болки или гадене. Не е необичайно и някои момичета да се чувстват по-добре по време на менструацията, ако правят упражнения. Ако болките се доста силни или има други смущаващи неща, момичето трябва да се консултира с избрания от него или майка му гинеколог.
Специално ще се спрем на гърдите, които също се развиват през пубертета. Известно е, че по целия свят хората са запленени от тази част на женското тяло. Това личи и от използването на техни жаргонни названия, от това, че мнозина се смущават само когато се говори за тях.

През пубертета започва и честото оглеждане в огледалото. Започва и създаването на комплекси за малоценност. Някои момичета се притесняват, че гърдите има са прекалено малки, други – че са прекалено големи и често стават тема за разговор сред момчетата. Мъжете възхваляват гърдите в своите разговори, поеми и разкази. И възхваляват много видове гърди. Най-много ги вдъхновяват такива гърди, каквито имат приятелките им. Не случайно вече и в Холивуд не са на мода изкуствено уголемените гърди.

Мъжът може да стане роб на жена, която е плоска като дъска. Чудеса можете да направите, ако абсолютно никак не се притеснявате от гърдите си, какъвто и да е размерът им. Изобщо никой никога не е изработил задоволителни правила за това, какво привлича или възбужда мъжете. Най-близко до истината е стигнал онзи човек, който е възкликнал, че възхвалява до небето вида на своята любима.

Вие получавате тялото си по наследство, що се отнася до костната структура и разпределението на плътта. Ако вашето тяло не е от типа на тялото на майка ви, то прилича на тялото на някоя друга предшественица в рода ви. Така че това, с което разполагате, е дошло от семейството, племето или етноса. Гордейте се с него!

Можете да направите много със своята физика, ако се храните разумно и правите упражнения. Никакви диви диети! Има и такива случаи: някое момиче решава да спре да яде, защото не харесва тялото си. Това е много опасно, може да доведе до много тежки последствия. Добрата храна и упражненията ще стегнат тялото ви и ще накарат кожата ви да заблести, а очите ви да светят. Всеки човек е уникален и не формата и големината на гърдите, или пък килограмите са решаващия фактор за харесване от противоположния пол.

Пубертет – момчета

Те също се раждат с половите си органи. Сексуалните усещания започват още от най-ранна възраст, когато бебето-момче инстинктивно попипва гениталиите си. От изражението на лицето му е ясно, че това е приятно усещане за него.
Бебето се ражда с малък обръч кожа, която се приплъзва над върха на пениса му. Някои народи отстраняват тази кожа по религиозни съображения – най-вече юдеите и мюсюлманите. Други – за да може пенисът да се мие по-добре. Отстраняването на кожичката се нарича обрязване.

Момчето може да напипа тестисите си в торбичката от кожа, която ги придържа под пениса. Тестисите са чувствителни и лесно раними. Когато достигне пубертета, половото развитие на момчето води до произвеждането на сперматозоиди в тестисите. Сперматозоидите се съдържат в семенната течност или спермата. По време на полов акт спермата се изхвърля през пениса в женската вагина, носейки милиони микроскопични сперматозоиди. Когато само един сперматозоид се съедини с яйцеклетка от един от женските яйчници, се зачева. Преди пубертета пенисът на момчето може да има ерекция, но жлезите му не произвеждат семенна течност, а тестисите – сперма. На определен етап от пубертета момчето започва да получава еякулация или при мастурбация, или неволно насън – т. нар. “мокри сънища”.
Другите промени при момчетата са явни – окосмяване, мутиране на гласа, израстване на височина, уголемяване на пенисът и тестисите. В повечето случаи пубертета при момчетата започва по-късно, отколкото за момичетата.

Как се развива сексуалността.

Сексуалността се проявява по различен начин през различните възрасти. До появата на трудовете на Зигмунд Фройд се е считало, че децата нямат сексуални усещания преди настъпването на пубертета. Сега всеобщо разпространено е мнението, че и много малките деца имат сексуалност и са много любопитни за секса. Но обикновено за малките деца сексуалността не е важна част от живота им.

В юношеската възраст нещата се променят. Сексуалната чувствителност се проявява много силно като част от общия порив на растежа към физическа и емоционална зрелост. Сексуални желания, самоосъзнатост и остра чувствителност към другия пол заместват относителното спокойствие на детството. Следват неизбежните кризи на самоличността и големите социални и емоционални предизвикателства. По време на този период самозадоволяването или мастурбацията е както удоволствие, така и облекчение на острото сексуално напрежение. За съжаление старите митове и лицемерия, свързани с мастурбацията, отмират бавно и трудно и много младежи ненужно страдат от чувство на безпокойство или страх.

Какво всъщност е мастурбацията, вредна ли е тя и какво я предизвиква?

С настъпването на пубертета тийнейджърът е обхванат от сексуални усещания, които е трудно да бъдат овладяни. Усещанията се предизвикват от случайно докосване, гледане на списания или филми със сексуални сцени, както и само от мисли за някое момиче или момче. Сексуалната възбуда се придружава с ерекция при момчетата или мокрота във вътрешността на влагалището при момичетата. Онова, което изпитват, се нарича сексуален нагон, изключително важен етап в живота на всяко човешко същество.

Момчетата или момичетата, които имат сексуални усещания, понякога онанират. Момчето обикновено онанира /мастурбира/ като обхваща члена си и започва да го търка надолу-нагоре. След време, може да изминат само няколко секунди до няколко минути – то стига до оргазъм. Едновременно с него идва и семеизпразването. Ако го прави за първи път, момчето може доста да се стресне от вида на семенната течност, изхвърчаща от члена му. Следващият път вече може да използва салфетка или кърпа за случая. На момчетата, когато мастурбират, понякога им е приятно да гледат сексуални снимки по списанията. /кой знае защо, това обикновено не представлява особен интерес за момичетата./ Ако сте си набавили такива списания, погрижете се да или да скриете добре или пък на родителите ви да стане ясно, че те са ваша неприкосновена собственост.
Момичетата също мастурбират. Не всички. И положително мастурбиращите жени не са толкова много, колкото мастурбиращите мъже. Но има жени, които още при израстването си свикват да си играят и да опипват клитора си. В това няма нищо лошо, както няма нищо лошо и ако не го правят.

Жените стигат до оргазъм обикновено по-бавно от мъжете, а има и много жени, които никога не са изживявали оргазъм. Напоследък мастурбацията става все по-приемлива практика като интимно поведение и много жени са се научили да мастурбират и така да постигат оргазъм. Това, което научат сами, после могат да покажат и на партньора си, за да изпитат максимално удоволствие.

В онанирането няма абсолютно нищо лошо. Повечето хора го правят без каквито и да е лоши последствия. Честотата, с която се практикува самозадоволяването, твърде много зависи от индивидуалните сексуални потребности и възбудимост на съответния човек, и въвеждането на някои общовалидни норми е безсмислено Биологичните реакции, настъпващи по време на онанирането са същите, както и по време на нормалното полово сношение.

По отношение на мастурбацията има много митове, но те изобщо не са верни според съвременните научни схващания. Онанирането не води до отслабване на зрението или на умствените способности, не изчерпва семенната течност у момчетата, не оказва никакво въздействие на сексуалния ви живот след време. Не можете да се разболеете от венерически болести.
И все пак, какво смущаващо има в мастурбацията?

Няма съмнение, че самозадоволяването е нещо твърде елементарно, което само намалява физиологичното напрежение, но не удовлетворява потребността от човешко общуване и свързаност, което е възможно само в пълноценен сексуален контакт. Точно затова, въпреки удоволствието от онанирането, хората непрекъснато и почти цял живот търсят възможност за установяване на пълноценни междуличностни отношения с представители на другия пол. Някои момчета срещат значителни трудности в запознанството и общуването с момичета, което ги кара да съсредоточат сексуалната си активност изключително върху самозадоволяването. Това би могло да създаде трудности в по-късния им сексуален живот, свързани с неумението за общуване с човек от другия пол. Не може мастурбирането да замени чувството на интимност и любов към представител на противоположния пол.

Почти всичко за секса

Предполагаме, че сте изчели доста книги по този въпрос, а ако не сте, със сигурност сте гледали филми, в които има сексуални сцени. Чували сте за “Кама сутра” и за различните пози при полов акт. Ето и някои любопитни факти от историята на културата в сексуален аспект.

Културата формира еротичния код, ритуал на ухажването и сексуалната техника. Макар че ерогенните зони у човека са физиологически детерминирани, различните народи им придават нееднаква ценност. Например у голямата част от европейските и африканските народи женските гърди се смятат за важен еротичен обект, а полинезийците мангаиа са равнодушни към тях, като смятат, че те могат да интересуват само гладното новородено.
Извънредно силно варират ритуалите на ухажване и техниката на половия акт. Нормалното за европейците полово сношение “лице с лице” за някои неевропейски народи изглежда във висша степен неудобно и неприлично, при тях е приета вагиналния полов акт отзад. Европейците от 19 век, вярващи в асексуалността на жената, изискват тя да бъде неподвижна, предоставяйки цялата активност на мъжа. Напротив, според представите на племето мангаиа жената трябва през цялото време да се движи. В общества с просексуални нагласи постепенно се изработва рафинирана сексуално – еротична техника, понякога издигана в ранг на религиозен култ. Съставителят на “Кама сутра” Ватсъяна описва 84 различни коитални пози, негови по-късни коментатори увеличават броя на вариациите до 729.

Не искаме да ви разочароваме, но в действителност няма 1000 начина за правене на секс. Има няколко начина и няколко варианта на тези няколко основни начина. Но сексът не излиза от мода поради това, че има само няколко основни начина за правенето му.

Всъщност не разнообразието в позите е най-важното Най важното е усещането за близост и желанието, както и предварителните ласки. Все пак обаче, някои неща трябва да се научат. Сексуалният нагон е вроден, но знанието за това, как се осъществява сношение, трябва да придобие. /Например във филма “Завръщане в синята лагуна” попадналите на самотен остров момиче и момче откриха секса без предварителни инструкции, което бе предшествано от много объркващи ситуации/.
И така, по същество.

Любовна игра

Подготвителните игри обикновено предшестват половия акт /или коитуса/. Тези игри са прегръдките и целувките, опипването и смукането на гърдите на жената и зърната им, милването на клитора й. Ерекцията на мъжа се постига бързо. Овлажняването на жената може да иска повече време, но трябва винаги да се постигне преди вкарването на пениса, а то трябва да стане по нейно искане, когато тя е готова за това.

Едни от първите системни изследвания на сексуалността и на физиологичните промени при половия контакт правят американските учени – гинеколога Уилям Мастерс и психоложката Виржиния Джонсън. Те започват с това, че се обръщат към свои приятели и университетски колеги да насочват към тях хора, готови да се подложат на сексологично изследване. Отзовалите се 1273 доброволци подробно са анкетирани за сексуалния им живот; освен това за тях са съставени медицински картони. След попълване на сексуалните истории и обсъждане на свързаните с тях проблеми, доброволците се подлагат на медицинско изследване, включително и сексологично. За експеримента са подбрани 382 жени и 312 мъже /296 съпружески двойки, останалите – неженени и неомъжени/ на възраст от 18 до 78 години. По време на серията полови актове в лабораторни условия се измерват физиологичните реакции на двамата партньори. Освен това се осъществяват и редица експерименти от мастурбационен тип, например жени мастурбират с изкуствени полови членове с различни размери, а вградената в тези прибори електроника фиксира най-фините физиологични реакции на гениталиите. Общо учените наблюдават 7500 завършени женски и 2500 завършени мъжки сексуални цикъла. Макар че лабораторните условия няма как да не се отразят на реакциите, получените резултати са изключително важни и единствени за сега.

За първи път Мастерс и Джонсън описват и формулират основните фази на половия акт:

1. Фаза на възбуждане.
2. “Плато”
3. Фаза на оргазма.
4. Фаза на отпускане

Тези четири фази са били известни още от древността, и те са описвани в литературата, но никой преди Мастерс и Джонсън не е могъл да представи половия акт като система на взаимодействие между двама. Във връзка с това са опровергани или поставени под съмнение много от традиционните представи. Например големината на половия член, което всекидневното съзнание смята за един от главните показатели на мъжествеността и условие за сексуалната ефективност на мъжа, се оказва физиологически не много съществена. Първо, разликата в дължината на половия член в спокойно състояние частично се заличава при ерекция – късият полов член се увеличава повече, отколкото дългият. Второ, опити с мастурбиране на жени с изкуствен полов член с различна дължина и диаметър показват изключителната пластичност на женските гениталии, които бързо се приспособяват към размера на половия член. Равнището и продължителността на ерекцията, както и техниката на половото сношение влияят много повече върху сексуалното задоволяване на жената, отколкото размерите на половия член.

Пози

Няма да се спираме на различните пози при половия акт, предполагаме, че имате информация от филми, книги или списания. Ще се спрем само на алтернативите на половия акт, защото те предизвикват доста въпроси.
Ще започнем от петингът или сексът без сношение. Това става като двойката мастурбира взаимно, като еякулацията се извършва далеч от половите органи на жената. Мастурбацията може да става едновременно или един по един. Много хора предпочитат да правят това на смени, като всеки дълго и изкусно “обслужва” другия.

Друга алтернатива, която може да бъде и включена в пред играта е фелациото или канилингуса. Този въпрос естествено много вълнува тийнейджърите. Често са използвани множество цинични и вулгарни наименования на този процес. Най-безобидното наименование освен научното е “френска любов”.

А това е стимулирането на пениса до постигането на оргазъм като се използват устните и езикът. Нарича се фелацио. Канилингусът е целуването, близането и смученето на чувствителните места на женските гениталии, което се прави или за да се възбуди жената преди сношение, или за да се доведе до оргазъм. Естествено е, че хигиената е изключително важна при тези неща.

Някои жени не искат да правят фелацио и затова никога не трябва да го правят. В него няма нищо лошо, но просто някои жени не искат да го правят. Ако се опитат да го правят, това ще създаде у тях неприязнено чувство към секса и към мъжа, който настоява за това. Мъжът в никакъв случай не трябва да иска или да настоява жената да прави фелацио! Случва се и жената да промени отношението си към фелациото. Това става обикновено като моментно желание, когато не е принуждавана да го прави.
Често са ни задавали въпроса дали трябва да се гълта спермата и вредно ли е това, може ли да се забременее и т.н. Спермата е съвсем безвредна, освен ако партньорът няма венерическо заболяване и не е носител на HIV. Спермата може да се гълта само ако жената иска това. От поглъщането на семенната течност не се забременява.

Мъжът често иска да целува и да ближе гениталиите на жената, което може да й достави голямо удоволствие. Някои жени не харесват много този вид игра, защото се страхуват, че тя може да бъде неприятна за мъжа, смятайки че там “отдолу” жените не са твърде чисти. Всъщност женските гениталии сами се прочистват много добре, не е нужно да се правят и влагалищни промивки преди канилингус. Просто жената трябва да си вземе душ и да измие гениталиите си отвън.

Вагината обикновено има свой собствен свеж аромат. Ако има по-силен, не така приятен мирис, сигурно е налице някаква инфекция и жената трябва да посети лекаря си, за да я отстрани.

Зачеване и бременност.

Когато двама души правят секс без контрацептиви, е възможно жената да забременее.
Зачеването е събитието, при което яйцеклетката във Фалопиевата тръба /яйцепровода/ се завладява от сперматозоидите. Този процес е сложен и неповторим. В началото на месечния менструален цикъл по една нова яйцеклетка започва да узрява във фоликул в един от яйчниците. В средата на цикъла фоликула се спуква и освобождава яйцеклетката – явление, наречено овулация. До 14 ден лигавицата на матката се удебелява, подготвя се да приеме яйцеклетката, ако тя бъде оплодена. Междувременно тя изпада в перитониалната кухина, където “пипалцата” около единия край на Фалопиевата тръба я захващат и я поемат. Ресничките по вътрешните стени на яйцепровода спомагат за придвижването на яйцеклетката към матката. Ако в този период жената има полови сношения, яйцеклетката може да бъде оплодена.

По време на еякулацията от пениса на мъжа се изхвърлят около 480 милиона сперматозоида във влагалището на жената. Повечето от тях загиват през 1 до 5 часовото пътешествие из вътрешните полови органи на жената. Киселата среда във влагалището убива около половината от сперматозоидите. Останалите навлизат през шийката на матката, където лесно проникват през иначе непроходимата слуз, благодарение на промените, предизвикани от овулацията.
Само около 3000 сперматозоида достигат яйцепровода, където се намира яйцеклетката. От това вече силно намалено количество само няколко стотин, всъщност, ще я достигнат, и обикновено само един ще проникне в нея и ще я оплоди. Зачеването е възможно, ако спермата навлезе във влагалището от 3 дни преди овулацията до 1 ден след нея.

Зачеването на става всеки път, когато мъжът и жената имат полов акт. Сперматозоидите трябва да стигнат до яйчния канал в същото време, когато и яйцеклетката се намира там. Но дори това да стане, жената не винаги забременява. Понякога сперматозоидите просто не проникват през яйцеклетката. По различни причини, свързани с телата им, мъжът може да срещне трудности при оплодяването или жената при забременяването.
Но не забравяйте: всеки път, когато мъжът и жената имат полов контакт, има възможност тя да забременее.

Какво става след като яйцеклетката бъде оплодена?

Един ден по-късно тя се дели на две. След четири дни клетките се делят до малка топчица, която се спуска до дебелата лигавица на матката, където започва да се храни и да нараства. Сега вече тя става ембрион. А тъй като лигавицата на матката е нужна на ембриона, за да го храни, този месец, а и през цялата бременност жената няма менструация. Бременността трае 266 дни или малко повече от осем месеца и половина. Тялото на майката осигурява всичко, необходимо на зародиша, за да оцелее. В матката се образува плацентата, плоска маса от тъкани, които обграждат ембриона и го подхранват с кислород и хранителни вещества. След около десет седмици се оформя пъпната връв, която представлява тръбичка, свързана с пъпа, през която преминава храната. Всеки ден ембрионът расте и се развива. На четвъртата седмица той е дълъг около седем милиметра. На осмата седмица все още е миниатюрен – към два сантиметра и половина – но вече добива очертанията на бебе. Вече се нарича плод /фетус/ – има очи, уши, ръце, длани, пръсти, крака, ходила и пръсти на краката, както и започващи да се оформят вътрешни органи. На дванадесетата седмица плодът е дълъг вече десет сантиметра и е почти напълно развит – прилича на миниатюрно човешко същество. От този момент нататък той просто се уголемява и започва де се подготвя за истински живот в света.

Нежеланата бременност

Тя е голямо изпитание за всяка жена, но когато се случи на неомъжено младо момиче, ситуацията е наистина драматична. За съжаление, това е доста често срещано явление в нашата страна. Значителна част от момичетата излизат благополучно от тази криза, но някои понасят всички тежести и непоправими последици на преждевременната нежелана бременност. Последствия в много случаи изтърпяват и момчета, които имат полови сношения, без да вземат противозачатъчни мерки. Грижата за избягване на нежелана бременност трябва да се поеме от двамата партньори и затова се налага много млади мъже да бъдат привличани под отговорност, съдени за бащинство, а други прибягват до прибързана не толкова желана женитба.

Какви са признаците на бременност?

Това е много важен въпрос, по който всяка жена трябва да е добре осведомена. Когато навреме се констатира бременност, жената или още по-добре двамата партньори заедно трябва трезво да преценят какъв изход да бъде избран – прекъсване на бременността /аборт/ или износване и раждане на детето. Ако обаче се пропусне този ранен срок до 12 седмици от зачеването изходът е само един – раждане.

Първи признаци на бременност:

· Липса на менструално кървене. Всяка жена, която предполага, че може да забременее, изпитва тревожно напрежение, докато разбере причината за закъснението. Липсата на кървене след изтичане на редовния период е възможна и по други причини: нервно-психическо и емоционално напрежение, пътуване, някои болести. Понякога, въпреки че е настъпила бременност, се появява кървене в определения срок. Това състояние е известно под името “цветна бременност”. Трябва веднага да се каже, че една добре осведомена жена може да отличи това кървене от истинска менструация по това, че е много по-оскъдно, по-краткотрайно и ако има съмнение за бременност, не бива да се отлага консултацията с надеждата, че “ще се размине”.
· Веднага, щом настъпи оплождане, в организма се извършват промени. Променят се хормоните и оттам – тялото. Тези изменения отначало са незабележими, но в течение на няколко седмици жените започват да ги забелязват: гърдите им набъбват и остават по-твърди; добре познат признак е и сутрешното гадене, придружено понякога с повръщане.

Някои жени обаче не чувстват никакви промени в себе си, други имат подобни оплаквания поради заболяване.
Единственият начин да се разбере със сигурност дали има наличие на бременност, е да се отиде на преглед при специалист – гинеколог. Дори тестовете за бременност, които се продават в аптеката, е добре да се направят от гинеколога. Понякога те могат да се използват неправилно. При лекаря е сигурно, че ще се установи наличие или не на бременност. Днешните гинеколози разполагат с добра техника.
Най-важното при наличие на някакви признаци на бременност, да не се отлага посещението при гинеколог. Може да се окаже фатално за избора.

Абортът

Абортът – умишленото прекъсване на бременността е силно емоционален и широко дискутиран въпрос. Несъмнено решението за аборт е много трудно и отговорно. В никакъв случай обаче не бива да се мисли, че абортът е нещо, което лесно ще мине и ще се сложи край на затрудненията. Понякога именно след аборт, и то много често при първа бременност започват проблемите за цял живот. Съвременната медицина е достигнала до това равнище, абортът да се извършва при вземане на всички мерки за опазване на здравето на жената. Въпреки това, определен процент от жените развиват различни по тежест усложнения, които им създават сериозни трудности, а някои остават за цял живот бездетни. Акушер-гинеколозите твърдят, че няма друга област в медицината, където пациентките изпълняват всички предписания с такава педантичност и постоянство, както правят това бездетните жени.

От друга страна – при момичета под 16 години износването на плода и раждането при неукрепналия и недоразвит организъм може да причини по-голяма опасност за здравето, дори за живота на момичето, отколкото добре направения аборт. В България аборт на момиче под 18 години се извършва с подпис на родителя.
Това не е случайно. В нашата страна обикновено след 19-20 годишна възраст ситуацията се променя и мотивите за правилно решение са други. Предполага се, че след тази възраст повечето хора са достатъчно зрели и при наличие на бременност могат да предпочетат създаването на семейство пред аборта.
И пак ще ви напомним, че чрез използването на контрацептивни средства няма да се стигне до дилемата аборт или раждане.

След като решението за аборт е веднъж взето, времето става от особено значение. В нашата страна е разрешено прекъсване на бременността до 12 седмици по закон /или до третия лунарен месец/. До 18 годишна възраст момичето заедно с родител минава задължително през комисия преди аборта. Момичетата от 12 до 16 години имат право да прекъснат бременността до 20 седмици или 5 лунарни месеца. Прекъсването на бременността, независимо дали е извършена от лекар, след обозначения период, е престъпление.

Така че общо-взето няма много време за отлагане. Най-добре е след като е установена бременността от лекар – гинеколог момичето да сподели с майка си. Има семейства, където това се оказва невъзможно според момичето. В тези случаи със сигурност то има някой възрастен човек, на когото може да има доверие. Но както вече посочихме, невъзможно е да се извърши аборт без подпис на родител. Всъщност, ако се замислите, майката може да се ядоса, да крещи, да плаче, да вдигне скандал, но в крайна сметка тя винаги ще мисли за здравето и бъдещето на детето си. Практиката показва, че бурята много бързо отминава, защото няма много време и трябва да се действа.

Тук трябва да споменем, че предоверяването на по-големи приятелки в подобни случаи е довеждало до истински трагедии. Има момичета, които изпитват панически страх да не се разчуе, категорично отказват да отидат на лекар и решават да се оправят сами. Правят си сами хормонални инжекции, пият различни лекарства и отвари, използват други драстични средства, които биха предизвикали контракции на матката и изхвърляне на плода. В държава, където абортът е разрешен и се извършва с оглед здравето на жената, това поведение е безсмислено и опасно. Да не говорим за последствията – те могат да бъдат тежко осакатяване, даже и смърт. И когато се предприемат всичките тези неща, може да се изпусне срока за разрешен аборт, момичетата са принудени да износят плода и раждат силно увредени деца. Има хиляди такива физически и умствено увредени изоставени деца в специалните домове.

Ще си позволим да ви дадем един съвет: не си позволявайте подобно невежество, такова престъпно поведение към самите себе си и към детето , което можете да родите! Няма друго сигурно средство за прекъсване на нежелана бременност освен аборт в медицинско заведение. Още веднъж ви повтаряме, в нашата страна абортът е разрешен!
Бременността е едно от най-щастливите и най-важни неща в живота на всяка двойка. Направете така, че тя да бъде само желана!
Какви са противозачатъчните средства, подходящи за вашата възраст?

Ако сте момиче, за вас съществува само един сигурен начин да се предпазите от забременяване. Никога не позволявайте на мъжки пенис да прониква във влагалището ви! Що се отнася за момчетата – никога не прониквайте с пениса си в женско влагалище!

Това е съвсем сигурен начин да не забременеете, но ако все пак сте решили да водите или вече водите полов живот, ще изброим противозачатъчните средства, подходящи за вашата възраст. Преди това ще започнем с тези, които изобщо не вършат работа.
Някои хора мислят, че ако мъжът и жената правят секс изправени, тя не може да забременее. Или че ако жената прави секс за първи път не може да забременее. Или че ако жената вземе душ и изплакне влагалището си с някаква течност непосредствено след секса, не може да забременее.. Или че ако тя не стигне до оргазъм, не може да забременее. Или че ако уринира веднага след секса, не може да забременее. Всичко казано дотук не е вярно.

Много двойки се опитват да избегнат бременността чрез прекъсване на акта, т. нар. “пазене”. Преди еякулацията мъжът изважда члена си от влагалището на жената. Проблемът се състои в това, че никой мъж не е абсолютно сигурен кога ще настъпи моментът на изпразването и при всички случаи може да закъснее. Дори преди еякулацията известно количество семенна течност изтича през пениса му и във влагалището попадат живи сперматозоиди. Спермата може да проникне във влагалището дори ако мъжът се оттегли навреме и еякулацията настъпи в близост до влагалището.
Толкова за безрезултатните методи. Правилното противозачатъчно средство е това, което ви е препоръчано от лекар. Не разчитайте на нищо друго.

Какви са подходящите за вашата възраст надеждни контрацептиви?

При избор на контрацепция трябва да се имат пред вид много фактори: възраст, социални и културни фактори, сексуални навици, като честота на половите контакти и брой на партньорите, медицински противопоказания и др. Ето защо този избор трябва да се направи задължително след консулт с гинеколог.
Подходящи методи за контрацепция – предимства и недостатъци

1. Противозачатъчни таблетки

В момента в аптечната мрежа има голям избор от съвременни ниско дозирани комбинирани противозачатъчни средства с минимум странични действия и на достъпни цени. Трябва да отпаднат предразсъдъците относно “множеството” отрицателни последици от приема им. Това е едно съвременно средство /при подходящ избор направен от специалист/ за предпазване от бременност, регулиране на менструалния цикъл и осигуряване на спокойствие и комфорт при сексуалните контакти.
Трябва да се наблегне на последователната и правилна употреба.

2. Кондоми /презервативи/.

Ако се използват правилно и последователно, кондомите са едни от най-важните методи в тази възрастова група. Главното им предимство е тяхната безопасност. Освен че предпазват от нежелана бременност, те могат да осигурят защита срещу полово предавани болести, вкл. СПИН. Тъй като се вземат без рецепта, те са подходящи и за разпространение и закупуване. Недостатък е тяхната по-малка ефективност в сравнение с хормоналните методи и вътрематочните средства. Трябва да се употребяват правилно! Най-важното условие е презервативът да бъде поставен преди какъвто и да е контакт между мъжките и женските полови органи и да бъде свален веднага след еякулацията. Когато кондомите се използват главно за предпазване от полово предавани болести е добре да се съчетаят с друг по – ефективен контрацептивен метод за допълнителна протекция срещу бременност.

3. Вътрематочните средства /спирали/

Не са добър избор за жени, които са изложени на голям риск от полово предавани болести– например онези, които имат повече от един сексуален партньор. Полово активните неомъжени млади момичета са изложени на по-голям риск от венерически болести, с последващи възпаления и безплодие. Вътрематочните средства са подходящи за раждали жени , които се нуждаят от дълготрайна защита срещу забременяване и са подложени на малък риск от венерически заболявания.

 
· Противозачатъчни гелове и кремове са много лесен и удобен метод за подрастващите, но поради ниската си ефективност е добре да се съчетават с кондоми.
· Женският кондом няма достатъчно разпространение у нас и има висока цена, затова не е средство за избор за сега.
Спешна контрацепция. Възможно е да се направи след небезопасен полов контакт.

Показания:
· Когато не е използван контрацептив.
· Скъсване, изпразване или неправилна употреба на презерватив.
· Провален прекъснат коитус /например еякулация във влагалището или върху външните полови органи.
· Когато жената е била жертва на сексуално насилие.

Хормоналните средства, използвани за целта са спешно средство, а не рутинен метод за контрацепция./ не може при всеки контакт да се ходи на лекар за спешна контрацепция, тя не е толкова безобидна/. По-добре е да се помисли предварително /
Хормоналните средства се вземат след задължителен консулт с гинеколог, а не като самоназначение. /Дори да сте чували за различни комбинации, никога не рискувайте и не експериментирайте. Много по-безопасно и просто е да се отиде на лекар.
Хормоналните таблетки могат да се приложат в нужната дозировка до 72 часа /достатъчно време, за да отидете при гинеколога/ след незащитен полов акт, а вътрематочната спирала до 5 дни след проблемния коитус.

Симптоми на полово предавани болести

· изтичане от уретера при момчетата /катар/; генитални ранички и брадавици
· вагинален флуор /”бяло течение”/; болка в таза;
Всеки от тези симптоми трябва да бъде сигнал за спиране на половите сношения и за незабавно посещение в гинекологичен кабинет за момичетата и кожно-венерологичен кабинет за момчетата.
При наличие на постоянен полов партньор проблемът е общ и лечението трябва да е съвместно. Подновяването на половите сношения трябва да настъпи след повторен преглед и уверение от специалиста, че проблемът е овладян.
Не трябва в никакъв случай да се прибягва до самолечение след съмнителна консултация с “опитна” приятелка или приятел. Така може само да се усложни проблема. Всеки от изброените по-горе симптоми си има специфичен причинител и съответно специфично лечение, което може да бъде проведено от лекар с добра квалификация. Често при посещение в гинекологичен кабинет диагнозата и лечението се затрудняват, ако пациентката е приемала неадекватна за заболяването й терапия.

Последствията от нелекуването и отлагане на посещението са неприятни и често влияят на физическото и психическо здраве на подрастващите, както и на възможността за забременяване при желание за това. Последствията могат да бъдат:

· Хронична /постоянна тазова болка.
· Менструални смущения.
· Смущение и болка при уриниране.
· Тубарна /извънматочна/ бременност.
· Безплодие.

Какво представлява гинекологичния преглед

Имаш ли гинеколог? На Запад този въпрос е безсмислен, защото хората имат лични и домашни лекари още от раждането. Всеизвестна истина е, че е добре да се посещава един лекар, който вече добре познава тялото и проблемите на човека. С гинеколозите е същото. В Германия например майките задължително водят дъщерите си още след първата менструация при гинеколог. Това се прави не за да се изпишат веднага противозачатъчните хапчета, а момичето да разгледа кабинета, да си поговори с гинеколога, за да се избегне по-нататък напрежението от посещението на такъв кабинет.
За какво може да се отиде в такъв кабинет:
· Да поговорите с лекаря за всички ония неизбежни емоционални, психически и физически изменения, свързани с пубертета., да зададете всичките си въпроси.
· Да поговорите за опасностите от ранно започване на полов живот и отговорността, която се поема при решение за начало на сексуални контакти.
· Да поговорите за всички проблеми в сексуално отношение, които не можете или не смеете да споделите с родителите си.
· Да споделите за евентуални менструални смущения и отклонения, както и за симптоми на полово предавани болести.
· Да изберете заедно с вашия партньор най-удобната от здравословна гледна точка кантрацепция.
Посещението е задължително при:
· Закъснение на менструацията /особено ако водите полов живот/ в рамките на 12-14 дни след датата на очакваната менструация.
· Симптоми на полово предавани болести.
Навярно ви се иска да отложите тези посещения за неопределено време. Защото, както е известно на гинеколозите, много пациентки не харесват самата идея. Както вече казахме, можете да посетите гинеколога само за да поговорите. Но при наличие на закъснение на менструацията, симптоми на венерическо заболяване или други смущения, трябва да извърши гинекологичния преглед.

Какво става точно там?

Е, естествено, събувате си бикините и лягате по гръб на гинекологичния стол, като слагате всеки крак в издигнатите подложки така, че гинекологът да може да прегледа гениталиите ви. Тази поза не е от балета и не изглежда много грациозна, но е удобна и подходяща за прегледа. Гинекологът преглежда вашите гениталии, тъй както това правят и другите лекари, преглеждайки гърлото, носа, ушите или очите ви.
Гинекологът може да бъде мъж или жена, вие можете да изберете вашия гинеколог по пол, но най-добре е при избора на лекар да не мислите за неговия пол. Тук става въпрос за медицински неща, споделени между вас и вашия гинеколог, при прегледа полът на лекаря не е от най-голямо значение.
Добрият гинеколог е внимателен. Имате право да очаквате това от него. Ако изпитате някакъв дискомфорт по време на прегледа, кажете на лекаря за това. Имате право и да прекратите прегледа, ако сметнете, че няма да издържите на напрежението. Не се притеснявайте. Добрият гинеколог не би искал да сте уплашена.
По време на прегледа гинекологът ще ви казва какво става, какво ще почувствате и ще ви помоли да му кажете, ако нещо ви безпокои.

Когато преглежда вагината, лекарят използва един инструмент, наречен спекулум или разширител. Посредством него вагината леко се разтваря и така той може да направи прегледа.
Разбира се, преди да отидете на гинеколог, ще вземете душ, защото гениталиите и анусът ви трябва да бъдат чисти. Не е нужно някакво друго специално почистване, освен ако предварително не са ви казали да го направите.
Ако сте девствена, не бива да се притеснявате. Лекарят ще ви прегледа така, че да не разкъса химена или девствената ципа. Да имаш химен в брачната нощ не е кой знае какво вече за образованите хора, но защо да се разкъсва за нищо. /Дори има случаи лекарите да възстановяват химен по желание на пациентка. В някои култури това е задължителен атрибут и жените рискуват да останат неомъжени ако са имали полов контакт преди брака/.

Друго нещо, което можете да направите предварително е сама да огледате гениталиите си с огледало. Добре е да сте разгледали това място сама, преди да дадете на някой друг да го оглежда. Така ще бъдете някак по-малко нервна, знаейки какво показвате. А като се замислите пък колко жени е видял гинеколога преди вас, може да ви олекне още повече.

Кога да започне половия живот?

Това, разбира се, е въпрос на личен избор. Отговорът е “когато се почувстваш готов за това и когато много го искаш. За всяко момиче и момче границата е различна. Наистина, доста голям брой млади хора водят полов живот. Дори се наблюдава и обратната тенденция – преди момичетата се срамуваха от сексуалността си, а сега се срамуват от това, че все още са девствени. Това е много глупаво.

Тези, които са решили да водят полов живот от ранна възраст, поемат немалък риск. Някои от тях се измъкват от ситуацията благополучно и продължават живота си. Но твърде много са онези, които изпадат в беда, която е прекомерна за един млад човек. Бременност, раждане на бебета, които трябва да бъдат изоставени, аборти, заразяване с венерически болести. Преживяват емоционална агония и причиняват тревоги на всички около себе си.
Вярно е, че любовта в тази възраст може да бъде с много голяма интензивност. Историята на Ромео и Жулиета е за голямата любов. Но все пак “Ромео и Жулиета” е трагедия.

Изборът е ваш! В повечето случаи родителите предупреждават за нещата, които трябва да се избягват и са направили това, за да ви предпазят. Изборът е ваш, доколкото имате познанието да ви защити. Вие трябва да знаете на кои неща можете да кажете безопасно “да” и кога здравия разум налага да се каже “не”.
Родителите обикновено се опитват да контролират нещата около децата си. И това е напълно естествено. Всички грижовни родители искат да установят някакви ограничения, ако не за други, то дори само за безопасността и оцеляването на децата си. Наистина, понякога ограниченията са доста разтегливо понятие. Някои могат да ходят на дискотека когато и доколкото си поискат, да ходят на море с приятели, да канят гаджетата си в къщи, а за други това е почти невъзможно.

Контролът е абсолютно необходим за всички нас във всяка възраст, а особено когато се учим да навлизаме в живота. Постоянно се учим – как да се движим по улицата, как да шофираме безопасно, умно да приемаме поканите за пийване, наркотици и секс. За да действате умно, имате нужда от контрол, но контрол, който идва от вас самите тъй като вие ще получавате поканите. Ако едно момче каже:”Ако ме обичаш, ще го направиш с мен” и момичето каже”Не, не искам”, тя е тази, която отказва. Не майка й.
Най-добрият начин за един човек да се справи с благоприятните възможности за секс е да научи колкото може повече за секса – какви удоволствия да очаква, границите на тези удоволствия и опасностите.

Ще си помислите, че ако човек мисли постоянно за опасностите, той никога няма да посмее да прави секс. Не искаме да плашим никого до смърт от секса. Нито пък родителите искат това. Те желаят децата им да имат добър живот занапред, с цялото негово богатство и удоволствия. Сексът е част от любовта и брака и младите хора трябва да пристъпят към него с надежда и щастливи. Трябва да знаят за секса колкото може повече, преди да са изживели пълната наслада от него, така че изборът им де е реален избор, а не залагане като при хазарт.

Безразборния секс

Има твърде много хора, които са готови да влязат в сексуални връзки с всеки приличен човек само заради физическото удоволствие или заради усещането, че са желани в полово отношение. Би било лицемерно да твърдим, че сексът заради самия секс, безразборния полов живот, унищожава всеки, който вкуси от него. Но той крие истински опасности, които не се изчерпват единствено с венерическите заболявания и с нежеланата бременност.
Колкото и да е странно, при съвсем младите хора това води до чувството, че се ненужни и подценявани. Може би момчетата искат да “го правят” и биха “го направили” с вас. Но те не са готови за приемат самата вас. За тях вие не сте нищо друго освен съоръжението, с което “го правят”.

Момичета, които са водили такъв живот, често изпитват желание отново да възвърнат девствеността си. Това е невъзможно, пък и не е необходимо да са девствени, за да бъдат обичани. В такива случаи може просто да се прекратят безразборните връзки, докато момичето срещне някой, който наистина я харесва. Това би означавало да предупреди определени момчета повече да не я търсят за лесно задоволяване на нагона си. Възможно е те да реагират с грубост, жестокост и заплахи и да й се наложи да потърси помощта на някой по-възрастен човек, за да се избави от тях. Трудно е, но не е невъзможно.
В едно писмо до пощенската кутия на доверието едно момиче сподели, че би желало да престане да води полов живот за известно време, но просто не знае как да откаже. Когато момчетата я избирали за своя секс – партньорка, тя реагирала винаги като обучен домашен любимец. Обучението се състояло в това да казва “да”.

Един от вариантите за изход от това положение е човек да се обучава и да свиква да отказва. Това може да стане пред огледалото – да се водят въображаеми разговори с момчета, като тези, които водят до секс. Да повтаря реприлики на момчетата и собствените си думи до момента, в който трябва да каже: “Не, няма да стане. Вече не се занимавам с това.” Онова, което човек изрича многократно, било то и на репетиция, се произнася много по-лесно. Едно момиче, което е водило полов живот, но би желало да го преустанови, докато достигне до определена възраст, среща големи затруднения във връзка със самопреценката си. То трябва да възвърне самоуважението си и да промени отношението си към момчетата – трябва да се почувства отново човек, а от тях да изисква или да го харесват, или да го оставят на мира. А за да възстанови самоуважението си, момичето се нуждае от подкрепата на възможно най-голям брой хора. Може би има нужда и от психолог, на който да разкаже всичко. Помощ и съвет от родителите, близък възрастен човек или специалист, може да се търси в много случаи. Има ситуации, които изискват незабавно действие. Понякога не може да се действа по системата “направи си сам”. Нужна е помощ, и то веднага. Ако искате да постъпите като възрастен човек, в така ситуация трябва възможно най-бързо да потърсите помощ, докато още положението може да се овладее.

Знаете, че когато има пожар, трябва да се обадите на пожарната команда, а при катастрофа или престъпление – в полицията. В такива случаи не се чудите как да постъпите, а грабвате телефонната слушалка и набирате съответния номер. Има и други ситуации, при които е необходимо незабавно да потърсите помощ. Например – приятелят или приятелката ви страда от венерическо заболяване. И споделя с вас, че няма да отиде на лекар, защото се страхува. Какво можете да му кажете вие? Най-напред, че е заразен. Че страда от болест, която не минава от само себе си, подобно на настинката. Че е необходимо да се обърне към лекар и да се подложи на лечение. можете да отидете с него до лекарския кабинет. Можете да /я/ го посъветвате и да сподели с родителите си.

По същия начин можете да постъпите, ако ваша приятелка е бременна и ви моли за съвет как да постъпи. Просто й окажете приятелска подкрепа и се опитайте да й вдъхнете кураж да сподели с майка си.
Когато имате много силни чувства на разочарование и безнадеждност от някоя провалена връзка и нямате близка приятелка, можете да се обадите на телефона на доверието за тийнейджъри 4-23-95 или да напишете писмо до пощенската кутия на доверието Добрич, Централна поща, п.к. 78. Със сигурност ще ви олекне. Разговорите с психолог ще ви помогнат да видите нещата от друг ъгъл, да намерите ресурсите в себе си за справяне с положението.
В живота на всеки млад човек трябва да има някой, който да му каже: Когато си разтревожен или имаш неприятности, ела и ми кажи. Няма значение какъв е конкретният проблем. Само ми разкажи какво ти се е случило и аз ще направя всичко възможно, за да ти помогна.

Когато вие станете родители, непременно кажете това на собственото си дете или деца. Засега, като непълнолетен, който трябва да разчита на помощта на родителите си, просто трябва да допуснете, че те ще ви подкрепят, когато наистина се нуждаете от това. Трябва да предположите, че родителите ви ще изпълнят задълженията си, освен ако поведението им не ви застрашава по някакъв начин, или нямате доверие в тях. В тези случаи се обърнете към психолог.

Малко Съвети

Не правете секс само за да разберете какво представлява. За да разберете какво е сексът, прочетете книги по въпроса. Всъщност ако правите секс, ако използвате собственото си тяло за експериментиране, ще научите далеч по-малко, отколкото си мислите. По скоро ще научите какво значи разбито сърце и други беди, отколкото какво е секс.
Ако обичате приятеля си и не искате да започвате полов живот, кажете му тези две неща. Кажете му, че виждате неговото желание да правите секс, но ако ви обича трябва да разбере, че не сте готова за това.
И накрая, ако не искате да забременеете, не правете секс без контрацептиви. Просто правило, което се помни лесно.

Автори:

Мария Няголова – психолог
д-р Милена Николова – акушер-гинеколог
д-р Маргарита Добревска – акушер-гинеколог

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather