Знаеш ли какво чувстваш?

Знаеш ли какво чувстваш?

Алекситимия

Вероятно имате ли познати, които не могат да изразяват чувствата си, все едно ги нямат. Може би това сте самите вие. Може дори да живеете с такъв човек и това да е много затормозяващо за вас.

„Не съм способен да изпитвам емоции или да изразявам чувствата си“! Сякаш епидемия  разпространява Алекситимията в днешно време. Без значение възрастта и пола, хората са разделени от своите емоции, като че ли с нож е отрязана връзката между сърцето и мозъкът….и няма чувства. Последни изследвания сочат, че 10% от хората имат този симптом. Да това не е болест, това е само симптом.

Когато човек не говори за емоциите си, много лесно си мислим, че той нищо не чувства и не е способен да чувства. Истината всъщност е друга! Хората с алекситимия, просто усещат на дълбоко физическо и телесно ниво основни емоции като Тъга, Гняв и Страх, но не усещат нюансите им. Душевното им състояние, когато комуникират с останалите е наистина усложнено. Посредством Алекситимията си те притъпяват чуствата си до тоталното им отричане и заличаване. Те трудно споделят, трудно се изразяват. Това поражда трудности и за близките им хора, които очакват израз на човешки емоции, чрез „Обичам те“, „Прости ми“, „Извинявай“…

Защо възниква Алекситимията?

Когато още в детството не е имало емоционална свързаност със родителите и не сме назовавали емоциите си. Никой не ни е питал като сме били деца, как се чувстваме и по този начин сме потискали емоциите си . Да си спомним възпитанието за момчетата, например? „Недей да плачеш1; Мъжете не плачат!; Ти си мъж!“…. и момчето потиска, отхвърля,като че ли не чувства.  Алекситимията  може да се случи след шок, смърт, катастрофа…

Как се терапевтира?

Ако човек говори за състоянието си и го осъзнава, това е първата крачка в терапията с Алекситимията.  Трябва време, защото ученето на емоциите е процес. Психотерапевтът учи как да изразяваме чувствата си без срам или притеснения, че някой ще съди за емоциите, които изпитва дълбоко в себе си. Терапията при алекситимия включва развиване на способността за себеизразяване на вербално и невербално ниво. Отработване на психичните травми в детството поради липсата на емоционална свързаност със родителите, както и осъзнаване, назоваване и изразяване на потиснатите в ранна възраст чувства и поощряване на емоционалния диалог с обкръжението.

Хипнозата също е много силен метод в този случай.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather