Значението и силата на убежденията

Значението и силата на убежденията

Коя е силата, която определя какво се опитваме и какво не се опитваме да постигнем в живота си? Тази сила са нашите убеждения – убедеността, на какво сме способни, кое е възможно и кое невъзможно и кои сме ние. Имали ли сте негативни очаквания за собствения си живот? Какви бяха резултатите? Много често хората обвиняват събитията за начина, по който се е стекъл животът им. И все пак онова, което наистина оформя живота ни , е значението, което придаваме на събитията. От убежденията ни зависи с какво ще бъде изпълнен животът ни. Винаги когато, ни се случи нещо, мозъкът ни задава два въпроса: болка или удоволствие ще донесе събитието? Какво трябва да се направи, за да се избегне болката и/или да се постигне удоволствие? Отговорът представлява обобщение на изградените убеждения за нещата, които водят до болка и до удоволствие. Въпреки, че тези „преки пътища“ ни позволяват да функционираме, те също така могат сериозно да ограничат живота ни. Някои хора например, са си направили извода, че са некомпетентни, защото се е случило да не постигнат нещо, а за съжаление генерализациите могат да се превърнат в самоизпълняващи се пророчества.

Нищо в живота няма друг смисъл, освен онзи, който ние му отреждаме. Едно от чудесата на човешката природа е способността ни да придаваме на всяко събитие въодушевяващо или опустошаващо значение. Някои хора са взели болката от миналото и са решили: „Заради това никога повече няма да обичам или да бъда цялостен.“ Други са постигнали трансформацията, която по-позитивното тълкуване може да породи: „Тъй като с мен се отнасяха несправедливо, аз ще бъде по-чувствителен по отношение на себе си и на другите“. Независимо какво се случва, всички сме способни да създаваме смисъл, който ни дава сили. Трябва да умеем да революционизираме живота си, като създаваме нов смисъл за дадено минало преживяване. Убежденията имат силата да създават и да унищожават. Заради изумителното им влияние върху живота ни, трябва да разберем следните три неща:

1. Повечето от нас не избират съзнателно в какво да вярват.

2. Често вярванията ни почиват върху погрешна интерпретация на миналото.

3. Щом веднъж възприемем дадено убеждение, ние сме склонни да го смятаме за непоклатимо и забравяме, че то е само една гледна точка.

Убеждението не е повече от чувство на увереност в значението на нещо. Например, ако вярвате, че сте интелигентни, то това е нещо повече от идея – вие изпитвате увереност в интелигентността си. Откъде идва тази увереност? Ако вярвате в интелигентността си, например, вероятно сте имали преживявания – препратки, справяли сте се добре в училище, казвали са ви, че сте умни и тн. Обаче нашето минало не е единственият източник на увереност. Ние можем да използваме въображението си, за да създадем препратки и увереност, относно нещата, с които дори още не сме се захванали. Можем да превърнем всяка идея в убеждение, стига да осигурим достатъчно препратки в нейна подкрепа. Убежденията ръководят цялото ни поведение. Докато някои влияят само върху един аспект от живота ни, други са по-всеобхватни. Например, конкретно убеждение като “ Иван е непочтен“ ще влияе единствено върху общуването ви с него, но убеждението „Хората са непочтени“ ще има последици далеч отвъд една-единствена връзка. Глобалните убеждения като това обикновено почиват върху някакво обобщение, направено отдавна при екстремни обстоятелства. Може напълно да сме забравили за случая, но подсъзнателно все още му позволяваме да ръководи решенията, които вземаме. Ефектът, който такива убеждения имат върху живота ни, е неограничен, но не е задължително да е негативен: променете едно глобално убеждение и ще промените всеки аспект на живота си към по-добро. Тук автоматично възниква въпроса, дали някои виждания имат по-голяма сила от други? Отговорът е: Абсолютно. Има три различни нива на увереност: мнение, вярване и убеждение. Мненията лесно се променят, тъй като почиват върху преходни възприятия. Вярванията са много по-силни, защото почиват върху много преживявания или върху преживявания, свързани с по-силна емоция. Все пак е възможно тази увереност да бъде подкопана чрез задаването на нови въпроси. Убеждението, от друга страна, е подкрепено от такъв емоционален интензитет, че човек се чувства не само сигурен, но дори може “да остане сляп“ за всякакви рационални доводи, ако някой оспори убежденията му. Убежденията могат да бъдат невероятно укрепващи или опустошаващи. Целта на убеждението, е да ни ръководи при вземането на решения, как да избегнем болката или да постигнем удоволствие по-бързо. Благодарение на убежденията не е необходимо всеки път да започваме от нулата при вземането на решения. Понякога в моментите на най-силен страх, болка или силни емоции ние търсим облекчение под формата на убеждение. Поради страстта, която предизвикват в нас, убежденията ни подтикват към действие. Известно е, че всички лични пробиви започват с промяна в убежденията. Как да заместите ограничаващите убеждения? Най-ефективният начин е да дестабилизирате старото си убеждение – да разклатите увереността си, като го подложите на съмнение. Помнете, че умът ви постоянно се опитва да ви спаси от болката, затова помислете за всички негативни последствия, които дадено убеждение е предизвикало. Задайте си въпросите:

1. Кое е глупавото или нелепото в това убеждение?

2. Какво ви е струвало това убеждение? По какъв начин ви е ограничавало в миналото?

3. Какво може да ви струва в бъдеще, ако не го промените сега?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да свържете болезнените чувства със старото, нежелано убеждение и ще ви дадат възможност да го замените с укрепващо. За да са щастливи, хората трябва да усещат, че постоянно израстват. Очевидно е необходимо да възприемем идеята за постоянно усъвършенстване като всекидневен принцип, а не като временна цел. Единствената истинска увереност в живота идва от съзнанието, че всеки ден се усъвършенстваме по някакъв начин. „Аз не се тревожа за поддържането на качеството на живота си, защото всеки ден работя върху подобряването му“.

Време е да се освободим от убежденията, които вече не ни служат:

1. Изберете две от най-обезсилващите си убеждения.

2. Подкопайте поддържащата ги увереност, като попитате: „Кое е нелепо или абсурдно в това убеждение?“ Човекът, от когото го възприех, беше ли най-добрият ролеви модел? Ако не се освободя от това убеждение, какво ще ми струва то в емоционален план? Във физически? Във финансов? Във връзките ми? Какво ще струва на семейството ми и на любимите ми хора?“

3. Визуализирайте негативните последствия, които тези убеждения носят със себе си. Решете веднъж завинаги, че повече не желаете да плащате цената.

4. Запишете две нови убеждения, с които да замените старите.

5. Затвърдете новите укрепващи убеждения, като визуализирате и предвкусвате неизмеримите ползи, които ще ви донесат.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather