Излекувай живота си

Излекувай живота си

Много от нас се осланяме на докторите и медикаментите да ни излекуват от нашите заболявания, заболявания, които често пъти са предотвратими и не винаги се лекуват ефективно с едно хапче . Това разбиране обикновено произтича от липсата на знания за огромните лечебни способности на нашите собствени тела и умове и най-вече на липсата на доверие в тях. Ключът към това да бъдем здрави е да използваме и работим с тази вродена наша мъдрост, която изисква поддържане на здравословен начин на живот , на емоционално и психологическо благополучие .

Ако ние не вярваме, че ще бъдем добре , ние сами ограничаваме възможните решения и пътища да бъдем здрави и благополучни. Ако имаме манталитет на жертва и очакваме някой или нещо друго да ни направят здрави и щастливи , тогава ние никога няма да предприемем необходимите действия, за да подобрим живота си, ще очакваме помощ от вън, а никой освен нас самите не познава по-добре нашите собствени нужди и желания. Постоянното идентифициране с болести и несполуки издига солидна преграда пред положителните аспекти на нашето здраве, които съществуват в живота на всеки човек . По този начин формираме един порочен кръг на постоянна зависимост и безпомощност. Повечето здрави хора , които познавам, са щастливи , и тези, които не са толкова здрави , обикновено имат относително по-добро качество на живот , когато имат положително отношение. Разбира се и в живота на щастливите хора и на онези, които понякога тайно със завист наричаме „късметлии” също се случват несполуки и болести, но разликата е, че в подобни ситуации те виждат възможност, виждат потенциал за онова, което могат да подобрят в себе си, в начина си на живот, в обстоятелствата за да бъдат по-здрави, щастливи и успели. И така се движат по една възходяща спирала на непрекъснато усъвършенстване, усилия и вяра, надграждайки сами себе си.

Стресът и несигурността ни съпътстват постоянно. Алкохолът, цигарите, наркотици и храната са начините, по които много хора се опитват да ги редуцират. Този нездравословен начин на живот е основният фактор, допринасящ за нарастващите темпове на хроничните заболявания. И тук не става въпрос за здравословен стрес , който ни предпазва от опасност, а за стрес като реакция на тялото ни, който се влияе от нашето възприятие и начин на мислене . Нашите тела ще реагират на нашите мисли по същия начин, по който ще реагират на животозастрашаваща ситуация. Ако нашите умове пребивават в миналото, предъвквайки минали неуспехи и вини или се притесняват за бъдещето , то ние постоянно се излагаме на стрес предизвикан от химикалите произвеждани от собствените ни тела. Така забравяме, че съзнателно можем да контролираме отговора на стреса само в настоящия момент.

Позитивното мислене ни дава възможност да бъдем отговорни за живота си и същевременно ни помага да си създадем здравословен избор в начина на живот. Да бъдеш здрав изисква добра самооценка, която произтича от начина, по който ние усещаме себе си. Ако ние не се ценим, вероятността да издигнем в приоритет нашето здраве ще е значително по-малка. Научно доказано е, че позитивната нагласа намалява в значителна степен нивата на хормоните на стреса в организма.
Ние филтрираме своята реалност през собствения си обектив на възприятие , който е различен за всеки. Много от нас имат дългогодишно установен стереотипи за правене на нещата , който можем да променим във всеки един момент, като променим начина, по който мислим и възприемаме себе си.

Животът не зависи изцяло от външни сили и обстоятелства. Всички ние имаме много повече сила, енергия и възможност сами да определяме посоката на нашето щастие, здраве и благополучие. Точно колкото имаме силата да създадем болест , толкова имаме и силата да укрепим своето здраве в живота. Това което ни е необходимо за да бъдем здрави са положителните избори и мисли които създаваме във всеки един момент.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather