Хипноза-какво е това и как работи?

Хипноза-какво е това и как работи?

Първо, какво не е хипноза?

„Съществуват множество погрешни схващания за хипнозата. Голяма част от това неразбиране се дължи на второстепенни филми, представящи хора, които биват превръщани в зомбиподобни същества от някакъв всесилен мистик, който им казва: “Погледни в очите ми!” И ако това е ефектно и оправдано спрямо един трилър, то от друга страна това е стопроцентова измислица, която няма никаква връзка с истината.” Уилям Хюит, цитат от „Хипноза – мощна програма за самоусъвършенстване

Когато хората чуят думата „хипноза” доста често си представят човек, който размахва пред тях ръчен часовник или някакъв вид махало,  а след това те загубват свободната си воля и правят всичко, което той им каже. Е, това не е вярно.

При хипноза няма загуба на съзнанието, контрол над волята или ума на клиента. Клиентът остава напълно осъзнаващ, но потопен в собствения си вътрешен свят.

Имам клиенти, които идват в кабинета ми с представата, че хипнозата ще ги доведе до безсъзнание или загуба на паметта и че ако са осъзнаващи, усещащи и контролиращи, това не може да е хипноза. Често се случва след първия сеанс, клиент да ми каже:  „Мисля, че не бях в хипноза. Спомням си всичко, а и можех да се движа.”

Всъщност хипнозата е напълно нормално състояние, в което клиентът си спомня всичко, осъзнава всичко, може да се движи и може да прави или да не прави всичко, което прецени със свободната си воля.

Какво е хипноза ?

Хипнозата е използвана за лечение още от древността. Това е полезно и здравословно, естествено състояние на съзнанието, при което човек е напълно отпуснат и релаксиран, но без да е заспал, като в същото време е осъзнаващ случващото се.

Хипнозата е ценен инструмент, който помага за справяне с редица проблеми и състояния. В своята същност хипнозата е състояние на фокусирано внимание, концентриране върху една идея или обект.

За да разберем какво е хипнозата, добре е да знаем как работи човешкия мозък. Човешкият мозък е така устроен, че оперира чрез честотни цикли. Тъй като тези цикли са измерими, дефинирани са общо 4 вида честоти, които отговарят на опреден вид дейност.

  1. Делта. Честотата на мозъчната дейност варира от 0 до 4 цикъла в секунда. Това е абсолютната безсъзнателност. 
  2. Тета. Честотата се движи между 4 и 7 цикъла в секунда. Тета е част от областта на подсъзнанието.
  3. Алфа. Честотния диапазон на мозъчната дейност е от 7 до 14 цикъла в секунда. Алфа е областта, която обикновено се смята за сферата на подсъзнанието. В това състояние се извършва всяко мечтаене. Медитацията също е функция на този диапазон, понякога слизайки и в тета.
  4. Бета. Това е сферата на съзнателния разум, чиито честотен диапазон е от 14 цикъла нагоре. Бета е областта, в която мислим и осъщeствяваме повечето от извършваните от нас в будно състояние дейности. В момента, докато четете тези редове, вашият мозък оперира с Бета честота.

Хипнозата е пребиваване в Алфа честотен диапазон на мозъчната дейност. Това е едно здравословно и естествено състояние, познато на всеки един човек. Ежедневно, около 12 пъти на ден, всеки човек по естествен начин преминава в това състояние на релакс и почивка – Алфа. Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл Бета към по-ниския Алфа, а после, за кратки последователни периоди, към Тета и Делта. По-голямата част от съня ви протича в Алфа. Всичко, което хипнозата прави, е да се възползва от този естествен феномен.

Всеки човек е бил в това състояние, дори и да не е предполагал как се нарича или за ползите от него. Единственият минус на Алфа честотния диапазон е, че това полезно и здравословно състояние е доста нестабилно – човек лесно се разсейва и излиза от Алфа в Бета. Това е една от причините, хипнозата да се практикува като процес между двама души. Хипнотерапевтът има задачата да установи и да поддържа състоянието на Алфа, за да могат да се осъществят целите на терапията.

Какво е усещането по време на хипноза?

По време на хипноза и в състояние на Алфа диапазон на мозъчната дейност, човек се чувства приятно и комфортно отпуснат и релаксиран.

При кого може да се използва хипноза?

Хипноза може да се използва при всички хора над 7-годишна възраст, които могат да фокусират вниманието си. 90% от хората могат да се отпуснат и да навлязат в дълбока релаксация. Изключение правят хора със дефицит на вниманието.

Клиентът не може да бъде хипнотизиран против волята му. Важно е самият той да желае да се потопи в релаксация. Затова ако е доведен насила, има съпротиви или иска да докаже на себе си, че не може да бъде хипнотизиран – няма и да бъде. Хипнозата е процес на сътрудничество.

Каква е разликата между хипноза и хипнотерапия?

Хипноза е приятно и релаксирано състояние на пребиваване в Алфа диапазон на мозъчната дейност. Хипнотерапия е алгоритъм за терапия в състояние на хипноза.

Добрият хипнотизатор не е задължително добър хипнотерапевт. Добър хипнотизатор е човек, който е усвоил и прилага добре индукционни техники за навлизане в състояние на хипноза. Добрият хипнотерапевт не само установява и поддържа състоянието на хипноза, но и създава адекватен дизайн, съобразен с визията и вътрешния свят на клиента, за да се освободи или трансформира същността на проблема.

За какво помага хипнотерапията ?

Хипнотерапията повлиява широк диапазон от проблеми. Може да бъде много полезна при всякакви ситуации с психологически компонент – като основна или допълваща терапевтична техника. Най-често се използва при:

–      Страхове и фобии
–      Тревожни състояния, безпойство, панически атаки
–   Нежелани или вредни навици: тютюнопушене, нощно напикаване, преяждане, гризане на нокти
–      Депресивни състояния
–      Травми
–      Натрапливости
–      Стрес
–      Ниска самооценка
–      Негативни емоции като гняв, чувство на вина и др.

Всеки проблем, страх или негативен модел на поведение има първопричина, която се намира в миналото. Миналото има отношение към настоящия ни живот, защото понякога травмата не е отработена, преживяна изцяло и интегрирана с вътрешния ни свят. Чрез хипнотерапия успешно и ефективно можем да освободим емоционалния заряд на преживяването. Освобождавайки първопричината на проблема, елиминираме редица симптоми – стрес, депресивно или тревожно състояние, фобия, страх, безсъние, негативни емоции, негативни модели на поведение и др. Всички травми, неразрешени и неосъзнати конфликти, ограничаващи убеждения и нагласи, които не са отработени и освободени, функционират на несъзнателно ниво, формирайки нашия живот чрез решения, които взимаме и чувства, които изпитваме. Чрез хипнотерапия травмите могат да бъдат освободени и отработени, и клиентът да бъде свободен от затвора на собствените си неинтегрирани преживявания.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather