7 книги, които да ти помогнат да запазиш психическото си здраве по време на пандемия

7 книги, които да ти помогнат да запазиш психическото си здраве по време на пандемия

Да си изгубиш ума по време на пандемия не е чак толкова трудно, колкото изглежда. Затворен си по цял ден, моловете и кината не работят, не можеш дори на ресторант да отидеш, понеже ти писна от всичките тези спагети, които поглъщаш от началото на карантината. Отгоре на всичко, твърде възможно е и да не можеш да излезеш от града, та поне да се порадваш на планината за ден-два. Общо взето, не е никак лесно, няма спор.

Но хайде да го погледнем и от хубавата му страна. Ако вечно повтаряте, че нямате време за четене, както правят почти всички, ето че и вашият момент настъпи! Сега предполагаме, че имате предостатъчно време, освен ако не си измислите ново оправдание. В тази статия ще ви предложим седем страхотни книги, с които бихте могли да запълните всичкото това свободно време, с което изведнъж се сдобихте.

“Към небето” от Брандън Сандерсън

Животът на Спенса не е никак лек, защото нейният свят е изправен пред унищожение, отблъсквайки атаките на враждебна извънземна раса. Спенса мечтае да стане пилот, да полети и да се сражава храбро с нашествениците. Проблемът е, че нейният баща, също пилот, е бивш дезертьор, което хвърля черно петно върху името на Спенса. Въпреки всичко, храбрата млада жена е решена на всичко, за да изпълни дълга си и да се бори за оцеляването на своя свят.

“Щамът Андромеда” от Майкъл Крайтън

Когато космически спътник се разбива в близост до малко градче в щата Аризона, всички в близост до инцидента умират по загадъчни причини. Активизиран е екип от четирима учени, които трябва да изследват микроорганизмите с извънземен произход, довели до това. Скоро те ще разберат, че човечеството е изправено пред катастрофа от невиждан досега характер. Защото щамът “Андромеда” е нещо различно от всичко, което сме виждали до този момент.

“Кестеновия човек” от Сьорен Свайструп

Скандинавците определено знаят как да създават страхотни криминални истории, а “Кестеновия човек” на Сьорен Свайструп е поредно доказателство за това. Историята започва от съвсем обикновена детска площадка в Копенхаген, където е намерено тялото на млада жена. По-особеното е, че в близост до трупа е оставено човече, направено от кестени. А още по-странното? Върху кестеновата фигурка са открити отпечатъци на момиче, за което се предполага, че е мъртво от година.

“Последната картина на Ван Гог” от Алисън Ричман

През лятото на 1890 година Винсент ван Гог слиза на гарата на малкото френско градче Овер сюр Оаз, където ще прекара последното лято в своя живот. Великият художник се доверява на грижите на д-р Маргьорит Гаше – също художник, макар и любител, и само на 21 години. Впоследствие младата лекарка ще се превърне във вдъхновение за някои от картините на Ван Гог, а самата тя ще усети, че далеч творецът е успял да завладее напълно сърцето ѝ. Това е една красива история, идваща изпод перото на талантливата Алисън Ричман. Красива също като картините на Винсент ван Гог.

“Перфектната двойка” от Елин Хилдебранд

В литературните среди Елин Хилдебранд е наричана “кралицата на летните романи”, а макар и да не е лято, но пък наближавайки лятото, тази любовно-криминална история може да ви послужи като истинско запълване на свободното време. “Перфектната двойка” разказва за дългочакана сватба, която обаче е опорочена, след като тялото на една от гостенките е открито край брега. Последвалото разследване показва, че нищо в случая не е такова, каквото изглежда.

“Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му” от Борис Александров

Плавно преминаваме и към историческа тематика, за да се впуснем отново в дебрите на Царска България и съдбата на Борис III – един от най-важните български политици на 20 век. Книгата помества историята на д-р Драгомир Александров – личен лекар на Борис III, разказана от неговия син, също лекар – д-р Борис Александров. “Истината” ще разкаже както за съдбата на владетеля в едни смутни времена, така и на други ключови български политически дейци и общественици.

“Животът от нещата” от Красимира Хаджииванова

“Животът от нещата” е първата книга на популярния блогър Красимира Хаджииванова, стояща зад проекта “Майко мила”. В нея, с типичното си остро чувство за хумор, Красимира представя някои от най-популярните разкази и истории, които тя е помествала в онлайн пространството през годините. Перото на авторката е забавно и с изтънчен хумор, като със сигурност “Животът от нещата” ще ви накара да забравите за проблемите си, поне за определен период от време.

www.ozone.bg

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather