Как да престанеш да се мразиш, заради своята различност

Как да престанеш да се мразиш, заради своята различност

10 безценни съвета от М. Келтър, които е необходимо да бъдат чути от дете със синдром Аспергер.

Терапията е много по-ефикасна, когато в основата й лежи уважението към чуждата личност и нейните особености.

10 пункта, които е необходимо да бъдат чути от дете със синдром Аспергер:

 1. Ти ще достигнеш целите на социалното/психическото си развитие със собствено темпо и по свой собствен начин… в това няма нищо лошо. Игнорирай всички, които твърдят обратното.
 2. Опитите да бъдеш “като всички” ще те направят нещастен. Даже и да ти се получи да се държиш “като другите”, нещата ще се влошат. Ти си различен. Изхождай от това.
 3. Ако се мъчиш насила да гледаш в очите, това няма да способства за установяването на контакт, а ще докара до още по-голямо отчуждаване.
 4. Опитите да изучиш езика на тялото още повече ще засилят      усещането ти за самота, а не обратното.
 1. Изпитанието “неангажиращ разговор” винаги ще предизвиква у теб психическо изтощение. Ще се почувстваш много по-щастлив, ако се научиш учтиво да го избягваш, когато съвсем не ти е до такъв.
 2. Твоята несръчност в социалните ситуации е твоят радар. Хората, които реагират негативно на несръчността ти, са за избягване. Когато хората се отнасят с разбиране към същата, можеш да им се довериш. Приемай своята несръчност, използвай я.
 3. Ако се срамуваш от себе си, значи си усвоил представите на неподходящи хора. Ако пък си в мир със своята същност, значи живееш според собствените си мерки.
 4. Ако в обществото на социално адаптираните хора усещаш неприязън, то вероятно това може да те накара да се опитваш да бъдеш някой друг. Ако пък в това общество усещаш приемане и емпатия, това ти създава условия да си в съгласие със самия себе си.
 5. Някои хора са враждебни по отношение на различността на другите. Но няма страшно. Важното е нужните за теб хора да ценят твоята различност. Избягвай първите. Заобикаляй се със вторите.
 1. Няма да се справиш сам. Ще се опиташ… и ще загубиш всякаква надежда за помощ и близост с другите. Но добрите хора съществуват. Търсенето на такива си струва усилията.

  източник: http://outfund.ru/

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather