Как да се справим с гнева и агресията?

Как да се справим с гнева и агресията?

Агресивността е заложена в нас от природата и всеки път, когато се опитваме да я подтискаме обръщаме нейната мощ срещу себе си. Натрупаната енергия на гнева и яростта ни разрушава отвътре, предизвиквайки болести, умора и депресия. Струва ли си да си причиняваме всичко това? Как да се освободим от натрупаните обиди и отрицателни емоции? Ето няколко техники.

Дайте воля на чувствата си
Изблиците  на гняв и ярост – това е защитна реакция на организма при която се задействат нашите вътрешни предпазители. По този начин, организма се опитва да избегне (да се “разтовари”) от струпалите се  в нас емоции и чувства. Но не всеки може да го направи, не всеки го смята за нужно! Едни  считат, че ако изразят открито гняв – това е лошо, други  го смятат за проява на слабост. Но истината е точно в това- да ПРИЗНАЕМ и ПРИЕМЕМ своите слабости! Затова е важно да си позволим да се ядосваме и гневим. Да не сдържаме емоциите в нас прикрити, преструвайки се на спокойни! Не си забраняваме да се смеем, нали? Радостта е естествена емоция, каквато е и гнева, само че при нея не си налагаме вътрешни ограничения. Нужно е да се освободим от убежденията, които сдържат истинската ни природа, да се освободим от натрупаните отрицателни емоции без да се осъждаме за това! Ако е нужно да изразите емоциите на физическо ниво, направете го! (ЕСТЕСТВЕНО БЕЗ ДА ПРИЧИНЯВАТЕ ВРЕДА НА СЕБЕ СИ ИЛИ ОКОЛНИТЕ). Може да “спукате от бой” боксовата круша, да напишете  в писмо всичко, което искате да кажете на “дразнителя “ си, което после да  изгорите. Може да се затворите в колата си и да се разкрещим с пълно гърло ( става и усамотени в гората). Важното е да “изхвърлите” натрупаните гняв и ярост! Да изпуснете парата!

 Не  чакайте да стигнете до предела на търпението си
Най-добрият начин да се справите с гнева е да го декларирате пред този, който ви е ядосал. Просто кажете: „Знаеш ли, не ми харесва, когато правиш…”, или “Когато говориш с мен …“ или „Аз съм ядосан, защото …“. Разбира се, не винаги е оправдано да се казва всичко в лицето.  Можете да отвърнете на „дразнителя” използвайки огледало (идеален начин да отвърнете на шефа си). Проиграйте ситуацията, която ви е извадила от равновесие пред огледалото и си представете в него образа на човека. Кажете му всичко, което мислите за него. Когато усетите, че гневът ви започне да намалява, се опитайте да погледнете ситуацията от негова страна, да го разберете. Ако можете простете му. Прошката ще ве помогне напълно да се освободите от гнева и агресията.

 Водете си дневник
Забелязали ли сте, че ние често се гневим на сходни ситуации? Направете си дневник си записвайте всичко, което  предизвикало гнева ви. Описвайте кое ви е ядосало и как сте се чувствали. СВЕТЪТ ОКОЛО НАС РАБОТИ КАТО ОГРОМНО ОГЛЕДАЛО И ОТРАЗЯВА ТОВА, КОЕТО СТАВА ВЪТРЕ В НАС! Твърде често се случва така, че ние сами провокираме определено поведение на хората към нас. Не излиза ли от вас това, коета кара други да ви ядосват и дразнят? Замислете се, не отразява ли човека, който ви дразни и ядосва, нещо, което го има и във вас? Може би прави това, което вие самите не си позволявате? Оценката на случващото се може да ви помогне да намерите причината за възникващите гняв и агресия и да промените собствените си убеждения и нагласи.

Научете се да правите пауза когато говорите
Слабият самоконтрол  при  раздразнение и гняв може да ви навреди много. Да ви съсипе кариерата или личния живот. “Глобата”, която може да платите за минутка слабост понякога е много висока!  Затова е много важно да се научите да се справяте с обхваналите ви гняв, възмущение или агресия. Да се овладявате! Най-лесният начин да се справите със себе си в такива ситуации,е да поемете дълбоко въздух. Също така може да се опитате да броите до десет. Ако е възможно, да се разходите. Движението ще ви помогне да се справите с притока на адреналин. Когато почувствате, че едва се сдържате, да не кажете нещо ненужно, може да си представите, че устата ви е пълна с вода. С повече упоритост и търпение ще се научите на самоконтрол.

Отървете се от натрупаната агресия
Отлично средство за справяне с натрупаните агресия и гняв са йогата и медитацията. Спортувайте. Събирайте се с хора, които приятно ви “зареждат”. Да, ежедневието на всички ни е натоварено и динамично, но минаги можем да “откраднем” време, което да посветим на себе си! 

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather