Как да спрем да отлагаме

Как да спрем да отлагаме

Причината, поради която отлагате нещата, се състои от една трета самозаблуда и две трети бягство. Ето някои от най-значимите „печалби“ от придържането към поведението на отлагане:

– Отлагането ви позволява да избегнете неприятни  дейности. Може би има неща, които се страхувате да извършите, или такива, които отчасти искате, отчасти не искате да вършите. Помнете, че нищо не е само бяло или черно. Системата ви за самозаблуда може да ви вдъхва спокойствие. Когато лъжете сам себе си, не е необходимо да признавате, че в дадения момент не сте „човек на действието“.

– Докато продължавате да отлагате нещата, можете да останете вечно такъв, какъвто сте. Така премахвате промяната и всички опасности, свързани с нея.

– Като изпитвате досада, вие имате кого или какво да обвинявате за състоянието си и прехвърляте отговорността от себе си върху досадната дейност.

– Когато критикувате, вие се чувствате важен за сметка на другите хора. По този начин използвате активността на околните, за да се издигнете в собствените си очи – нова самозаблуда.

– Като изчаквате нещата да се оправят, можете да обвинявате света за нещастията си – вашите проблеми никога не се оправят. Това е полезна стратегия за бездействие.

– Винаги ще успявате да избегнете провала, като отбягвате всички дейности, свързани с рискове. Така никога няма да ви се наложи да се сблъскате лице в лице със своята несамоувереност.

– Като мечтаете да се случат различни неща, вие можете да се върнете в спокойното, безоблачно детство.

– Можете да спечелите съчувствието на околните и собственото си самосъжаление за тревожността, която изпитвате, като не правите това, което бихте желали да направите.

– В състояние сте да оправдаете небрежно или посредствено изпълнение, на която и да е задача, ако достатъчно дълго сте я отлагали и след това, сте я изпълнили в съвсем кратък срок: „Просто нямах време.“

– Като протакате нещата, някой друг може да ги свърши вместо вас. Така протакането става средство за манипулиране на околните.

– Отлагането ви позволява да се самозаблуждавате, че сте различен от това, което сте в действителност.

– Като отбягвате една задача, можете да избегнете успеха. Ако не успеете в него, няма да се наложи да изпитвате приятно усещане за себе си и да приемете постоянната отговорност, произтичаща от успеха.

Това, което е желателно  да започнем да правим, за да приключим с навика си за отлагане е следното:

1. Вземете решение да живеете, по пет минути наведнъж. Вместо да правите дългосрочни планове, мислете за момента и се опитвайте да използвате всеки петминутен период, за да правите това, което искате. Не допускайте да отлагате нещо, което ще ви достави удоволствие.

2. Седнете и започнете нещо, което отдавна отлагате. Ще откриете, че протакането в голяма степен е ненужно, тъй като заниманието сигурно ще ви е приятно, след като сте престанали да го отлагате. Заемете ли се с някоя задача, ще изчезне тревожността ви за целия проект.

3. Запитайте се: „Какво най-лошо може да ми се случи, ако извърша това, което сега отлагам?“ Отговорът обикновено е толкова незначителен, че може да ви тласне към работа. Преценете страха си и ще установите, че нямате причини за него. Определете си някакъв час, например вторник от 20 до 21 ч, който ще посвещавате изключително на отлаганата задача. Ще откриете, че едночасовите ви усилия, често пъти са достатъчни, за да ви пренесат през пропастта на отлагането.

4. Живейте със съзнанието, че сте твърде значим, за да се тревожите за това, което трябва да свършите. Следващият път, когато усетите тревога поради протакането си, кажете си, че хората, които се уважават, не се самоогорчават по този начин.

5. Вгледайте се във вашето „сега“. Разберете какво отбягвате в настоящите си моменти и започнете да се борите със страха си да живеете ефективно. Отлагането заменя настоящето с тревожност за бъдещо събитие. Ако събитието стане настояще, тревожността естествено трябва да спадне. Решавайте проблемите си с действие сега! Действайте! Единственото, което ви тегли назад, сте вие самият и невротичният избор, който сте направили, защото не вярвате, че сте толкова силен, колкото сте в действителност. Съвсем просто е….направете го!

6. Започнете творчески да използвате ума си, в обстоятелства, които преди са ви били отегчителни. Вземете решение повече да не се отегчавате.

7. Когато някой започне да ви критикува, запитайте го: „Смяташ ли, че сега имам нужда от критика?“ Или ако усетите, че самият вие критикувате, попитайте събеседника си, дали държи да чуе критиката ви и ако държи, защо държи да я чуе? Това ще ви помогне да минете от критикарство към действие.

8. Вгледайте се внимателно в живота си. Правите ли това, което бихте избрали да правите, ако имахте само 6 месеца живот пред себе си? Ако не го правите, започнете веднага, защото, общо взето, това е всичко, което имате. В безкрайността на времето почти няма разлика между 30 години и 6 месеца. Целият ви живот е само миг и няма смисъл да отлагате.

9. Смело предприемете дейност, която отдавна отлагате. Едно смело действие може да сложи край на целия ви страх. Престанете да си внушавате, че всичко трябва да се върши добре. Напомняйте си, че много по-важно е задачата просто да се свърши.

10. Изхвърлете от речника си думите „надявам се“, „бих желал“ и „може би“. Те са инструментите, с които отлагате нещата. Ако усетите, че тези думи ви се промъкват, подменете ги с нови. Сменете: „Надявам се нещо да излезе“ с „Ще го направя така, че да се получи“. „Бих желал нещата да се оправят“ с „Ще направя това и това, за да съм сигурен, че ще се почувствам по-добре.“

11. Водете си дневник за собствените си оплаквания или критично поведение. Като записвате тези прояви, ще постигнете две неща: ще следите как се проявява критикарството ви – честотата, моделите, събитията и хората, свързани с него. Освен това ще започнете да се въздържате, да критикувате.

И не забравяйте, че ако искате светът да се промени, не се оплаквайте от него. Направете нещо. Вместо да запълвате настоящите си моменти, с всякакъв вид демобилизираща ви тревожност за нещата, които отлагате, овладейте този навик и живейте сега! Действайте, вместо да желаете, да се надявате или да критикувате!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather