Как да ЧЕТЕШ по-бързо и по-добре

Как да ЧЕТЕШ по-бързо и по-добре

Обикновено човек изчита между 200 и 350 думи на минута. С такава скорост на четене или ще си вземаш изпита, или ще става „купон“.

Със сигурност вече си открил, че като студент нямаш много време да се разхождаш, да се срещаш с приятели и да се забавляваш. Трябва да изчетеш много книги на различна тематика и от тебе се очаква да усвоиш много неща за кратко време. Времето не ти стига да отидеш на пица, на купон или в Интернет клуба… защото имаш твърде много за учене.

Ако можеше да четеш три пъти по-бързо, щеше да ходиш и на купони, и на баскетбол, и разбира се, да се подготвяш за изпитите, без да изпадаш в паника.

Да четем повече думи едновременно

Ние сме научени да четем, като изказваме всяка дума наум. Затова не четем много бързо. Имаме и друг лош навик. Свикнали сме, когато четем, да възприемаме една след друга отделните думи, макар че можем да ги възприемаме и по групи.

За съжаление, когато четем думите поотделно, ни се налага да препрочитаме текста, защото се оказва, че не сме разбрали за какво става дума. Техниките, които ще научиш сега, ще ти помогнат да скъсаш с неправилните навици.

Как да увеличиш зрителния си обхват

Очите ни не се движат непрекъснато по страницата, както си мислим, че става. Когато четем, погледът ни прави серия от паузи на всеки ред. Хората, които четат по-бързо, спират по-рядко, а тези, които четат по-бавно, спират погледа си по-често. Научили са ни да четем наум, като изчитаме всяка дума, и затова сме свикнали да концентрираме погледа си върху всяка отделна дума. (Вместо) (да четеш) (така), (като) (правиш) (пауза) (за всяка) (дума) (на реда), (можеш да четеш по-бързо), (като възприемаш думите по групи). (Ще започнеш да четеш) (повече думи едновременно). (Колкото повече) (думи четеш наведнъж), (толкова по-малко) (паузи ще правиш). (Колкото по-малко паузи правиш), (толкова по-бързо ще четеш). Така четат бързите четци. Провери дали и ти не можеш да четеш по-бързо, като четеш по няколко думи едновременно!

Следващото упражнение ще тренира окото ти да вижда повече думи едновременно и ще ти помогне да възприемаш информацията по-бързо. Вземи лист хартия и закрий долната колона от думи. Сега откривай всяка от думите за секунда и отново ги покривай с листа. Така умът ти се упражнява да възприема информацията моментално.

ББА
ВСЖ
ЗЕНА
БИКС
МКРАВ
ЛЯТО
МОРЕ

Спомняш си последните думи, нали? За теб те не бяха просто една нелогична последователност от букви. Ти възприе комбинациите от букви като едно цяло, което генерира в ума ти идея с определен смисъл – една дума, която ти е позната. Когато четем бързо, ние правим същото нещо с група от думи. Вместо да четем дума по дума, следим групите от думи, за да създадем една фраза или група от повече думи, които имат някакъв смисъл. Опитай да направиш предишното упражнение със следните думи. Виж дали схващаш нещо от смисъла на следващите фрази:

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН
СЛЪНЧОГЛЕДОВО СЕМЕ
ШЕВНА МАШИНА
СЛОНОВА КОСТ

Тези думи не са серия от букви без логична връзка, нито една последователност от думи без смисъл. Виждаш цяла фраза и я тълкуваш като завършена. Четеш „слънчогледово семе“ като една дума, а не като две различни думи с различен смисъл.

Когато четеш, чети на групи от 2,3 или 4 думи. Виж дали хващаш нещо от смисъла на следващите фрази:

Как валя като из ведро! О, какво блаженство вече е време за обяд, пееха в дъжда много звезди на небето. Мравките са малки насекоми метеорологичен балон. Беше един дълъг ден по-бърз от скоростта на светлината, слушай в реката кой открадна бисквитите?

Можеш да се упражняваш с вестник. Вестниците са много подходящи, защото информацията е написана в колони. За теб ще е полезно да четеш думите по колони, защото така ще прочиташ повече от една дума наведнъж.

Сега имаш представа как да четеш. Прави по няколко паузи на ред. На всяка пауза се опитвай да разбереш информацията.

За да увеличиш скоростта си на четене, увеличи броя на думите, които четеш едновременно, и намали времето за усвояване на информацията в тях.

Най-голямата грешка при четене и как да се отървеш от нея

Най голямата грешка, която правят студентите, е да смятат, че трябва да обмислят всяка дума, за да я разберат и запомнят. Когато четеш дума по дума обаче, ти попадаш в капана на думите и способността ти за разбиране отслабва. Започни да четеш по-бързо и да търсиш идеи, а не думи. Така ще отсееш информацията, която е важна. Понякога, когато продължиш да четеш, ще откриеш и смисъла на онова, което не си разбрал.

Да предположим, че трябва да изучиш екосистемата „гора“. Ако се спираш на всяко листо от гората, за да го изследваш обстойно, вниманието ти ще бъде обвзето с листата и ще пропуснеш да видиш гората в нейната цялост. Но ако си създаваш представа за листата, докато просто оглеждаш наоколо, ще опознаеш цялата гора. Така придобиваш по-широко и цялостно разбиране за голямата картина. След това можеш по-добре да определиш върху какво точно да се съсредоточиш.

Развивай способността си да разбираш и да се концентрираш

Бързите четци четат добре. Те могат не само да четат бързо, но и да разбират това, което четат. Те са в състояние да правят това, защото избират да четат повече книги, които предизвикват мисълта им, отколкото лесни книги. И ти започни да четеш книги, които ти се струват трудни за разбиране!

Можеш да изградиш в себе си навик да се концентрираш бързо, като четеш текста бързо с цел да откриеш основните идеи. Един средно интелигентен човек може да се концентрира, докато чете. Хората, които четат бавно, оставят ума си да задава въпро-си. Четейки със скорост, при която концентрацията ти е най-висока, ти развиваш способността си да схващаш същината. Освен това можеш по-лесно и естествено да вникнеш в начина на мислене на автора.

Не се отказвай лесно!

Всяко начало е трудно. Ти трябва да замениш един лош навик с друг – по-добър. Нека не те притеснява, че в началото ще ти бъде неловко и всъщност ще четеш по-бавно от преди. Помни целта, труди се упорито и очаквай да видиш резултата!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather