Как пъзелите помагат на развитието на децата?

Как пъзелите помагат на развитието на децата?

Сигурни сме, че повечето от вас поне веднъж са чували, че пъзелът е едно от най-добрите занимания за деца и трябва да присъства е ежедневието от най-ранна възраст. Каква е причината за това обаче и в какво точно се изразява положителното въздействие на този тип занимание върху малчуганите? 

Днес на пазарът има огромно разнообразие от най-различни 3D/4D пъзели, пъзели загадки, светещи пъзели и какво ли още не. Но за да им се насладят вашите деца по най-добрия възможен начин, то трябва да знаете точно кога какво да им поднесете. Защото за да бъде един пъзел интересен за децата, от ключово значение е той да бъде съобразен с неговите възраст, възможности и интереси, така че да може да му въздейства положително. 

Пъзелите – най-добрият приятел за едно дете! 

Няма как да не започнем с това, че реденето на пъзели развива изключително много когнитивните умения на децата, фината моторика и връзката между ръцете, ума и очите. С помощта на пъзелите те възприемат много по-добре заобикалящия ги свят и се ориентират по-пълноценно в пространството. Реденето на пъзел е дейност, която им позволява със своите собствени движения да оказват влияние върху нещо около тях. Те са активни участници в промяната, а именно в подредбата на парчетата и това според психолозите е много въздействащо на подсъзнателно ниво.

Реденето на пъзели е една от малкото детски дейности, за които са се използват и двете полукълба на мозъка – както лявата, която отговаря за аналитичното мислене, така и дясната, свързана с въображението и креативността. Това стимулира връзката и взаимодействието между тях и помага на детето едновременно да вижда отделните парчета и “голямата картина”.

Подреждането на парчетата най-общо може да бъде определено като въдворяване на ред в на пръв поглед нещо много хаотично. Именно заради това пъзелите развиват стратегическо мислене на децата и им помагат да изградят собствен модел за решаване на проблемите.

Безспорно има детски игри, които са далеч по-динамични, бързи и с това по-забавни за децата. Но всички знаем, че има качества, които не могат да се възпитат чрез подобни занимания. Такива са например концентрацията и търпението, които са абсолютно необходими за нареждането на пъзел. Дори да не успяват в началото да запазят фокуса си за по-дълго, нареждането на пъзела е добра тренировка и с времето ще постигнете желаните цели.

Реденето на пъзел е чудесен начин за развиване на социалните умения и работата в екип още от много ранна детска възраст. Поставянето на правилните парчета на подходящо място подлежи на обсъждане между малчуганите, което ще допринесе за уменията им да разговарят един с друг, да си помагат и заедно да решават проблемите. Това е дейност, която помага на децата да се научат на толерантност и разбиране – качества, които ще са им особено важни в живота.

И нещо, което не бива да се подценява, е създаването на самоувереност и самочувствие у вашето дете. Когато то се справи с дадена задача или цел, която сте му поставили, то придобива не само удовлетворение и гордост от свършеното, но и вяра в собствените си умения. Това оказва влияние върху начина, по който детето ще гледа на предизвикателствата в бъдеще. Тук е важна и ролята на родителя, която трябва да даде на своето дете нужните похвали като “награда”, за да усети то стойността на това, което е направило.

Пъзелите за най-малките често изобразяват животни или геометрични форми и са с по-малко на брой, но по-големи парчета. По този начин те са по-лесни за усвояване от страна на децата. Но не си мислете, че вашите малчугани няма да се справят и с по-големи предизвикателства. Според изследвания на различни учени, на 2-годишна възраст детето е способно да подреди картинка от 9 части, на 3 вече може да се справи с 16 парчета, на четири години достигаме до пъзели с 25 части, а тези с от по 50 и 100 парчета са подходящи за 6-7-годишни малчугани. 

Пъзелите са занимание, което не доскучава, не остарява и запазва интереса както на малки, така и на по-големите. С промяната нивата на трудност и броя на отделните парчета се променя и усещането от нареждането на пъзела. Може би вие самите сте нареждали пъзели като малки и го правите и до ден-днешен. Този тип дейност ангажира вниманието изцяло, а широкото разнообразие от най-различни видове пъзели на пазара ви дава възможност винаги да предизвиквате себе си и вашето дете с нещо ново и различно. Нещо повече – пъзелите имат още едно положително въздействие, а именно – будят любопитството на децата.

www.ozone.bg

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather