Класификация на ПАВ

Класификация на ПАВ

1. Седативно-сънотворни средства (бензодиазепини и барбитурати). Това са вещества, които са депресанти на ЦНС. Те премахват безпокойството, емоционалната напрегнатост и улесняват настъпването на съня. При остра интоксикация с тези препарати може да се стигне до силна възбуда или подтиснатост, последвани от нарушено дишане, кома и/или смърт.

2. Опиоидни аналгетици (алкалоиди на опия). Това са препарати, които се използват за успокояване на болката, но предизвикват и силна зависимост и еуфорично чувство на комфорт. Някои от тях са от естествен произход -извличат се от опиевия мак (опиум, хероин, морфин и др.), а други са синтезирани в лабораторни условия (лидол, омнопон, метадон и др.). Част от тях се прилагат в медицинската практика (морфин, лидол, кодеин и др.). Те често се наричат “твърди дроги”. Предизвикват тежка физическа и психологична зависимост.

3. Психостимуланти (амфетамини, кофеин, никотин, кхат, кокаин). Това са дроги, които възбуждат и ускоряват функционирането на ЦНС. Те повишават издръжливостта, поддържат организма в будно състояние за дълъг период от време, намаляват апетита и създават чувство за еуфория и комфорт. Към тази група спадат множество препарати и вещества, но най-типичните представители са:

– Кокаин – най-мощният стимулант, който предизвиква бърз ефект и води до създаване на психологична зависимост;

– Крек – дрога, която представлява смес от кокаин и бакпулвер. Използва се предимно за смъркане и пушене. Само за няколко секунди достига до белите дробове, а оттам с кръвта до мозъка, който за минути развива толерантност към ефекта на кокаина. Концентрацията на кокаин в кръвта намалява относително бавно, но първоначалната еуфория бързо се сменя с дисфория (вж.: 12, с.26).Нарича се още “дяволска дрога”, заради ефектите, които предизвиква в първите десетина минути след приемането й;

– Кхат – дрога, която се съдържа в храста Catha edulis и се ползва от арабите като стимулиращ чай;

– Амфетамини – група медикаменти, създадени в лабораторни условия. Използват се за издръжливост, лесно запаметяване, отслабване и др. Водят до сериозно пристрастяване;

– Екстази – “таблетки на щастието“ (нова дрога). Химичният състав на екстази е три, четири – метилен диокси-метамфетамин (МДМА) – амфетаминов дериват, който може да бъде отнесен едновременно към халюциногените и психостимулантите.

Продава се и се употребява под формата на таблетки. Употребява се предимно в дискотеките. В последните години в повечето страни на Западна Европа продажбите на екстази са забранени, но те се разпространяват нелегално. Защо младите хора вземат екстази?

-заради “положителните ефекти” в тялото и психиката, а именно: прилив на енергия само няколко секунди след приемането му; музиката и всичко наоколо придобива друго “звучене”; контактите с околните са улеснени;

-защото младите хора не познават неблагоприятните здравни и социални последици от употребата на екстази, а те са: токсичното въздействие на МДМА върху мозъка е необратимо; МДМА може да причини остри психози и трайни промени в психиката; улеснява появата на епилептични припадъци при болните от шизофрения и афективни психични разстройства; МДМА засилва тревожността и води до появата на фобии; тези таблетки са по-опасни от LSD.

-алкохолът удължава действието на екстази, но комбинираната им употреба може да доведе до сериозни сърдечни смущения, дори до смърт;

-друг опасен ефект е дехидратацията т.е. обезводняването на организма.

– Кофеин – съдържа се в кафето. Например чаша кафе съдържа около 0,05-0,1 г кофеин, който действа стимулиращо на ЦНС, и работоспособността. Продължителната и в големи количества употреба на кофеин води до психологична, а често и до физическа зависимост.

– Тютюн – стимулант, който предизвиква психологична зависимост, а в някои случаи и физическа.

4. Халюциногени (LSD, паркизан и др.). Това са дроги, които нарушават възприятията на употребяващите ги и могат да предизвикат халюцинации. Основен представител на халюциногените е LSD- диетиламид на лизергиновата киселина. Други представители от тази група са: мескалин, псилоцибин, фенциклидин, паркизан, канабис (марихуана, хашиш, хашишово масло и др. производни на индийския коноп).

5. Инхалационни средства (солвенти) – общи анеститици, индустриални разтворители, аерозоли, лепила и др. Тези вещества се вдишват. Действието им е сходно с това на алкохола. За да има ефект е необходимо да се употребяват постоянно. Продължителната им употреба води до оглупяване и безсъние, а по-късно и до тежки мозъчни увреждания.

Тук е мястото да се посочи, че ефектът на дадено вещество зависи от неговата концентрация в мозъка, а тя се определя от начина, по който то навлиза в организма, от скоростта на проникване на веществото в мозъка и от скоростта на неговото разграждане. Най-продължителен е ефектът при пероралното приемане (през устата), а най-силен е ефектът при венозната инжекция. Друг добре познат начин на приемане е чрез дихателната система т. е. чрез пушене или вдишване на парите от веществото. Дъвченето и смученето са по-ефективни начини на приемане от поглъщането, тъй като лигавицата на устата и носната кухина имат сравнително, висока проницаемост.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather