Коледна депресия

Коледна депресия

(Как да се справим с помощта на когнитивно-поведенческата психотерапия)

Хората имат различно виждане на празниците. Едните им се радват, а другите не чак толкова. Ако сте от втората група, то коледната еуфория направо ви къса нервите. Но замисляли  сте защо празниците като Коледа не ги обичате.

Има няколко причини за Коледната депресия една от тях е „равносметката”.

На всички ни е известно че края на годината е времето за равносметка, кое от поставените ни цели сме успели да ги постигнем и ако има разминаване на реалността и очакванията проблема е налице. Никой не иска да се проваля, всички ние искаме  когато „теглим чертата” да сме в положителната графа а не обратното. Но не винаги нещата се случват в този ред и като следствие на това събитие хората активират своите основни убеждения и от там задействат целия цикъл на негативни емоции и накрая стигат до депресия която в никакъв смисъл не е безобидна.

Друга причина за Коледна депресия е така добре познатото ни „безпаричие”.

Колко и да е усмихнат,щастлив и развълнуван човек от този светъл празник в момента в който осъзнае че няма възможност да зарадва нито себе си, нито семейството си с подаръци, ентусиазма и вълнението рязко намаляват и отново се сблъскваме с основното ни убеждение което щом не докарва до депресия никак не е розово.

Причините(активиращите стимули) за Коледната депресия могат да бъдат много и от най-различен вид, общото между тях е че активират основните ни убеждения и от там ни карат да изпадаме в състояния – нетипични за този период от годината.

Не бъдете толкова строги към себе си вместо да се замисляте колко сте „некадърни” щом не сте се справили с поставените си цели в края на годината, зарадвайте се на това което всъщност сте постигнали. Вместо да си мислите как сте „лош баща”, „лоша майка”, „лош син”, или„лоша дъщеря” замислете се колко много обичате семейството и колко много то ви обича вас и че понякога присъствието, усмивката и щастието изписано на лицето са най-големите подаръци за нашите близки хора!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather