Контролирано забавяне на мисленето

Контролирано забавяне на мисленето

Ако ежедневието ви е объркано и неспокойно, Вашият ум се нуждае от отдих

Сигурно не е тайна вече за вас, че 100% (според последните изследвания) от причините за болестите се крият в нашия ум. И по-точно в неговата неконтролирана, хаотична и натрапчива дейност.

Забелязали ли сте как понякога умът ви трескаво „прескача” от тема на тема, от проблем на проблем? Изтощава ви със своята безмислена дейност – нескончаеми вътрешни диалози, съмнения, страхове… Бушуват с пълна сила спомени за минали неприятни преживявания или свежи усещания за сегашни трудности. Обиди, огорчения, бъдещи планове и съмнения изпълват цялото пространство на ума. Той става замъглен и ви е трудно да мислите, а още по-малко да вземате решения. Прекомерното натоварване на ума му пречи да действа ясно и точно.

Кой мислите, че ви контролира в този момент? Правилно, разбуненият ви объркан и неспокоен ум. Той управлява –  вие се подчинявате. И като следствие – объркан и неспокоен живот.

А сега си представете, че това състояние заема по-голямата част от времето ви. Значи се оказва, че умът от „инструмент” се превръща във ваш диктатор. А вие от негов господар се превръщате в роб.

Изтормозени от натрапчивото му изтощително блуждаене, вие търсите начини да облекчите състоянието си. Към какво най-често прибягвате?

-Кратък отдих – но той не е достатъчен да се избавите от натрупания стрес.

-Храна – един от най-разпространените варианти.Похапвате и ви олеква.  Но това често увеличава килограмите. И така възниква следващият стрес – установили сте, че дрехите не ви стават, не харесвате понаедрялото си тяло. И започвате диети, гладуване, натоварващи физически упражнения… И така добавяте следваща порция стрес…
Какво се оказва – че не премахвате стреса, а го увеличавате, защото не е премахната причината за неговото натрупване. И така се въртите в кръг, докато се появи психически проблем.

-Хубав филм – временно си отдъхвате (ако изобщо можете да се съсредоточите върху филма). Но и той не продължава повече от два часа. А вашият ум все така блужда е ли, блуждае…

-Секс – но и той има край… Пък и ако прекалите, ставате зависими от източника на удоволствие и той може да се превърне във ваш манипулатор…

Вашият затормозен ум в това състояние може да се сравни с непрекъснато напрегнат мускул. Ако го държите дълго време в това състояние, енергията му бързо ще се изчерпи и ще откаже да работи. Ако от време на време му давате почивка, не само няма да се изтощи, но ще се закали и ще натрупа повече енергия.

Същото се отнася и за вашия ум.
Ако съзнателно забавите мисленето, яснотата на ума ви ще се увеличи – лесно ще вземате ефективни решения.

Ето това е изхода от ситуацията, в който се намирате – да се научите да успокоявате своя ум, без помощта на външни въздействия. Но това е вътрешна работа, на която трябва да се научите. Не се отказвате да мислите въобще, а забавяте и успокоявате умствената си дейност. Давате почивка на ума си. Той става ясен и взема трезви и разумни решения, а това означава, че вие владеете ситуациите.
Така помагате на организма си да се освободи от натрупалия се стрес.

Енергията, която пилееше напразно превъзбудения ви ум, сега се използва за подобряване на вашето общо състояние, за вашето здраве и спокойствие.

Вашият организъм вече се зарежда с голямо количество жизнена енергия – това е още едно от предимствата от забавения темп на мислене. Тя стопява преградата между вас и външния свят, която е съществувала досега. Мощният поток от енергия стопява и вашите житейски проблеми.

Контролираното забавяне на мисленето може да се постигне с пълна мускулна релаксация. Проста и лесна за научаване.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather