Конфликтите в двойката

Конфликтите в двойката

Една от ключовите особености на двойките, които в края на краищата се оказват нещастни, е че кавгите им по принцип ескалират, докато единият не се оттегли, например с презрение. Скандалите по дефиниция са неприятно нещо. Но когато ескалират, това задвижва поредица от събития и нагласи, способни да подкопаят бъдещото щастие на двойката. Когато споровете ескалират:

– Това увеличава вероятността единият да каже или направи нещо много обидно, което трудно се забравя.

– Бъдещите разговори се ограничават от страх да не избухне нова кавга.

– Желанието за себеразкриване в спокойни моменти намалява, тъй като партньорът се възприема като агресивен и неотзивчив.

– Възниква злонамереност и лошите чувства продължават да витаят.

– Има малка вероятност самият скандал да приключи справедливо.

– Има голяма вероятност следващата напрегната дискусия да започне по-рязко и това увеличава шансовете за нова ескалираща разправия.

Целта е да забелязвате кога обстановката започва да се нажежава и незабавно да вземете мерки за потушаване на конфликта. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да ви е по-лесно да попречите на конфликтите да ескалират.

1. Започнете разговора внимателно – Напомняйте си, че „два остри камъка брашно не мелят“. Когато още от самото начало разговорът се води с рязък тон, ескалацията е много вероятна. Според Джон Готман, жените много по-често започват споровете с рязък тон, а мъжете много по-често правят обструкции. Вероятно причината е, че жените обикновено си дават много по-голяма сметка и са по-отчаяни от проблемите във връзката в сравнение  с мъжете. Рязкото начало почти със сигурност ще доведе до бърза ескалация / или до това единият напълно да откаже да участва в разговора/. По принцип е грешка да започваш разговора обвинително като например: „Ти защо….?“, „Как не можа…?“, „Защо не искаш….?“, „Как можа…..?“ и тн. Ако забележите, че задавате подобни въпроси, променете ги с твърдение. Така обвинителният въпрос „Защо трябва да се държиш по този начин?“, може да стане „Притеснявам се, че се държиш по този начин.“. Второто твърдение пак има обвинителен отенък, но е далеч по-малко нападателно. Много по-лесно е да започнете разговора внимателно, ако имате положително отношение към партньора си. Но когато по някаква причина сте  изключително критично настроени към него или не прилагате презумцията за невинност, ще ви бъде много по-трудно да започнете разговора внимателно.

2. Охладете страстите по-навреме – Несъмнено колкото повече нараства напрежението, толкова по-грозен става разговорът. Не чакайте ситуацията да излезе извън контрол, за да се опитате да оправите нещата. Щом забележите, че нивото на оскърбленията или гнева достигне 4 по скалата от 0 до 10, като 10 е най-високото ниво, трябва да започнете да охлаждане. Това невинаги е възможно, защото понякога гневът съвсем внезапно достига пиково ниво. Охлаждането на страстите обикновено изисква да направите две неща: Първо, можете да помогнете за успокояване на обстановката като посочите достойнствата в думите на партньора ви. За целта бихте могли да кажете неща като: „Това е вярно…..Никога досега не съм мислил по въпроса по този начин….Разбирам защо се чувстваш така….Прав си…..Струва си да помисля по въпроса…..“ и тн. Второ можете да спомогнете за нормализирането на разговора, като посочите собствените си грешки. Бихте могли да кажете: „Не бях прав да го казвам……Не биваше да казвам това…..Нека ти обясня…..Не исках да се получи така…..Съжалявам…..“ и тн. Не е добра идея да завършите, който и да било от тези полезни коментари с някакво „но“. Не казвайте: „Идеята ти е разумна, но……Не биваше да го казвам, но…..“.  Използването на това „но“ подкопава целта, която се опитвате да постигнете.

3. Съдействайте на партньора си, когато се опитва да потуши напрежението – Тази стъпка е жизненоважна. Ако партньорът ви се опитва да охлади напрежението в кавгата ви, а вие отказвате да му съдействате, скандала отново ще ескалира или партньорът ви ще се отдръпне.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather