Митове и истина около „25-ти кадър“

Митове и истина около „25-ти кадър“

25-ти кадър (скрита реклама) е измислен метод за въздействие на съзнанието и подсъзнанието на хората чрез поставянето на допълнителен видео кадър с цел скрита реклама. Авторът на метода Джеймс Вайкери е признал, че експериментите, потвърждаващи въздействието на 25-тия кадър, са били фалшифицирани. Въпреки това използването на скрита реклама е забранено в много страни.

Владимир Леви е най-известния руски психолог и той казва,че човек е под постоянна хипноза,но в по разсеян вариант. Всяко съсредоточаване е хипноза,  а идеята му за 25ти кадър е,че подсъзнанието регистрира неща, които съзнанието не забелязва и по този начин те навлизат директно в подсъзнанието без да минават през реалната преценка на съзнанието,което трябва да определи дали това е добро или лошо. Тоест съзнанието ви няма да забележи 25тия кадър,но подсъзнанието ще го забележи и ще го приеме директно,а подсъзнанието не прави разлика от добро и лошо.Това е работа на съзнанието, което в случая е заобиколено.

Как действа този метод?

Идеята се състои в това, че зрението на човека по всяка вероятност е способно да различи не повече от 24 кадъра в секунда. Затова друг, по-различен кадър, който се показва за по-кратко от 1/24 от секундата, заобикаля съзнанието и въздейства директно върху подсъзнанието. Действително през подсъзнанието минава цялата информация, която постъпва в мозъка. След обработването на тази информация, която се възприема като най-важната, се включва самото съзнание. По този начин се отсява огромно количество информация, която по продължителността си значително превишава 1/25 от секундата (например обикновена телевизионна реклама), следователно скритата реклама в този случай не е по-силна от обикновената.

В момента на сменянето на кадъра кинооператорът затваря обектива, за да няма трептения на екрана. Докато обективът на първия апарат е затворен, вторият кинопроектор отваря обектива и показва „25-ти кадър” , т.е. кадърът се показва на зрителя така както и филмът точно 24 пъти в секунда, а общата честота на сменени кадри по този начин става 48 кадъра в секунда. Дължината и яркостта на 25-тия кадър е занижена в сравнение с тези на филма. Тъй като честотата на сменяне на кадри по телевизията е от 25 до 29,97 кадъра в секунда (по–точно 50 или 60 полукадъра) да се постави външен кадър, който няма да бъде забелязан от зрителя, е невъзможно. В действителност 25-тия кадър не е скрит кадър, защото окото отбелязва всеки кадър, но заради инертността на зрението се слива с подобните и не се откроява.

Благодарение на този ефект да се види излишния рекламен кадър не е трудно, може дори да се прочете кратка дума, ако тя е написана с голям шрифт и е позната на зрителя. Това може да се демонстрира посредством домашен компютър и програма за видео монтаж. Например думите на отделни хора в шумна тълпа се различават трудно, но бебешки плач се чува много добре на този фон.

Психологическият ефект е официално опроверган от Американската асоциация по психология през 1958 година.

Социално-психологически експеримент

През 1957 година Джеймс Вайкери е заявил, че е провел в киносалоните на Ню Джърси следния експеримент: По време на показването на трилъра „Пикник“ в моментите на смяна на кадрите с помощта на допълнителен кинопроектор се показвали кадри на скрита реклама като „Пийте Кока-Кола!“, „Гладни ли сте? Яжте пуканки!“ и т.н. Филмите са показвани през лятото на 1957 година. Продажбата на Кока-Кола в киното, по данни на Вайкери, се е повишила със 18,1% , а на пуканки — с 57,8%. След това Джеймс Вайкери е патентовал тази технология и основал дружество за скрита реклама във филмите.

Идеята за тази лъжлива технология му подсказал наскоро изобретеният тахистоскоп. Това е уред, правещ кратки светкавици от порядъка на 1/60 000 от секундата. Толкова кратки импулси човешкото съзнание не възприема, т.е. те са по-ниски от прага на възприемане. С тяхна помощ фирма Кодак е прави уникални снимки на куршум в движение. Вайкери измисля по-различно предназначение за тези импулси.

Съобщенията в средствата за масова информация привличат вниманието на учените, рекламните агенти и държавните чиновници към метода на Вайкери и те поискали да се направи още един експеримент. Вайкери прави няколко демонстрации, които водят до желания резултат. Хората, върху които бил демонстриран метода, нямали никакво желание да изпълняват скритите заповеди, които им били давани.

През 1958 година Advertising Research Foundation поискала от Вайкери да предостави данните и описанията на опитите, направени през 1957 година, но им било отказано.

Стюарт Роджърс, студент от Ню Йорк, пристигнал във Форт Ли, за да напише реферат върху опитите на Вайкери. Той открива, че киното, в което, по думите на Вайкери, е правен експеримент, не може да побере 50 000 зрителя за шест седмици. Директорът на киното заявил, че за пръв път чува, че някакви експерименти са били провеждани в неговото кино.

Млади учени са пробвали да повторят опитите на Вайкери. Така например през 1958 година рекламната агенция Canadian Broadcasting Corporation по време на популярното телевизионно предаване „Close-Up“ пуснала скрит текст „Звънете веднага!“, но количеството обаждания не се е повишило. Когато съобщили на телевизионните зрители за експеримента и ги помолили да познаят какво е било съдържанието на скритото послание, нито един от зрителите не дал правилен отговор, но почти половината от отговорилите казали, че по време на програмата имали желание да ядат и пият.

През 1962 година Вайкери признава, че опитът от 1957 година, заедно с цялата статистика по продажбите, били изцяло фалшифицирани.

Магията действа

Специална комисия на ФБР, разследваща убийството на Джон Ленън, стигнала до извода, че съзнанието на стрелеца Марк Чапмън е умишлено окупирано от натрапчивата идея да унищожи легендарния “Бийтълс”. Заключението на федералните експерти било, че такъв резултат може да се постигне само чрез хипноза или с ефекта на 25-ия кадър. Кой е програмирал Чапмън засега не е установено. Режисьорът на филма “В леглото с Мадона” Алез Кешишиян признава в интервю за в. “Ню Йорк таймс”, че е използвал 25-ия кадър. Тъкмо той бетонирал в съзнанието на зрителите идеята, че Мадона е секс символ на всички времена и народи.

“Ако във филма имаше само недвусмислени намеци за полов акт, то в 25-ия кадър пуснах чиста порнография. И тя зомбира зрителите”, твърди Кешишиян.

Една от версиите на ФБР след покушението над Рейгън е, че Джон Финкли стрелял по президента, след като бил програмиран да го убие. Контролните тестове и разследването показали, че дълги години престъпникът бил лекуван от стрес в секретния медицински център “Хевън хоспитал” в Латинска Америка. Във възстановителните процедури влизало и въздействие върху подсъзнанието с 25-ия кадър. ФБР следяло центъра като постоянна научна база на чуждестранно разузнаване. Рейгън прекратил държавното инвестиране на САЩ в икономиката на Латинска Америка, така че версията за зомбиране на убиеца му звучи достоверно.

През 1964 г. концернът “Ягуар” имал катастрофално ниски продажби. Маркетингът се обърнал към Холивуд с идеята да субсидира филм за Джеймс Бонд с 3 млн. британски лири срещу… 25-и кадър. Фактът, че колата на Агент 007 била “Ягуар”, е просто допълнителна екстра. След филма продажбите на луксозното возило скочили един път и половина, а режисьорът получил предложения от над 300 фирми да вклини и тяхната продукция в кинохипнозата.

През 1984 г. Джеймс Бонд сменя “Ягуара” с БМВ. Баварците потрошили 16 млн. долара за филма плюс още 7 млн. за 25-ия кадър, където логото на компанията било експонирано редом с короната на британската империя.

Коментар на специалиста

Евгений Безносюк, специалист по сугестия (внушение), ръководител на курсове по психотерапия в Медицинската академия “М. М. Сеченов”: “Информацията, закодирана с технологията на 25-ия кадър, влиза директно в подсъзнанието. В резултат човек възприема внушението като собствена мисъл, дори не съзнава, че му е било въздействано. И така може да усвоява всичко освен абсолютно противоречащото на моралните устои на облъчвания. Например заповедта “Вземи брадвата и посечи жена си” ще бъде изпълнена единствено от човек, който го е планирал, но не е могъл да се реши. 25-ият кадър просто отприщва и насърчава. Начинът да се защитите от зомбирането на 25-ия кадър е да не ползвате нелицензирани касети и дискове. На дълбочината на внушението влияе количеството гледания. Опитите показват, че ефектът от 15-минутното въздействие трае не повече от 4 часа. А при многократно целенасочено повторение внушението работи с години.”

В помощ на човека

Един от най-известните случаи на изцеление от алкохолизъм чрез влияние върху подсъзнанието е на рок звездата Джеймс Удроу. Той разбил кариерата си, пропаднал, станал импотентен. Германската асоциация на анонимните алкохолици използвала 25-ия кадър. След като 3 месеца гледал филми, Джеймс Удроу не можел дори да погледне бутилката. Работата е там, че певецът имал фобия от плъхове. Психологът лечител натоварил 25-ия кадър с гризачи и бутилки.

Против семейството

В началото на 80-те години в много страни от Западна Европа социолозите забелязали рязко нарастване на разводите. Учените направили анкети и анализите показали, че за всичко са виновни… телевизионните реклами, пропагандиращи богаташкия начин на живот. Сред скъпите коли, готините мацки и елитните курорти като 25-и кадър били използвани мантрите “Сам можеш всичко!”, “Всичко това е само за теб!” В социологическите анкети 53% от разведените съпрузи на възраст от 27 до 35 г. признавали, че мечтаят да забогатеят, но им пречи грижата за семейството.

На съд

През 1977 г. в Калифорния частният предприемач Брайън Валенски подал иск срещу “Парамаунт пикчърс”. Обвинявал компанията, че използвала 25-ия кадър във филмите си, който го подтикнал напълно неоправдано да закупи пивоварната “Милуоки бест”. Валенски твърдял, че бил зомбиран за покупка, което противоречи на конституционното му право на избор. Адвокатите на “Парамаунт” се опитали да докажат, че във всеки холивудски филм има 25-и кадър със скрита реклама, но съдът постановил, че никой няма право да манипулира съзнанието на гражданите и присъдил 18,5 млн. долара на Валенски като обезщетение за моралните и материалните вреди.

Ние сме беззащитни

Генералният директор на Института за медико-биологични информационни технологии в Москва Александър Кучинов признава, че и в Русия шашмата на 25-ия кадър е позната: “Съвременните методи позволяват внушението да се използва при всяко телевизионно или радиопредаване, в компютърните игри, компактдисковете и аудиокасетите. През април 2000 г. специалисти от Общоруския научноизследователски институт по телевизия и радио забелязаха във видеозаписи на Екатеринбургската АТН (Авторски телевизионни новини) монтирани 25-и кадри с текстов призив “Гледай само АТН!” Лишиха компанията от лиценз и я глобиха.”

Контра

През 1982 г. в шведския затвор “Каненсраг” правят първият в света експеримент за корекция в поведението на престъпник. Сексуалният маниак Коен Хааг, осъден на доживотен затвор за серийно изнасилване и убийство на деца, бил опитното зайче. Обработвали го с 25-ия кадър, на който била фиксирана екзекуция на електрически стол. След половин година психиатрите го освободили като “напълно нов човек”. Три дни по-късно убил и изнасилил отново.

Реконтра

През 1999 г. японската корпорация за битова техника “Айсутси хай текнолоджис” платила над 120 млн. йени за касети с 25-и кадър, внушаващ на служителите да бъдат спокойни и да обичат шефовете си. Той съдържал образи на неудачници, пушещи цигари, забъркани в скандали.

Първоначално производителността и дисциплината се подобрили, пушачите намалели. Но след месец-два всичко станало постарому. Корпорацията подала иск срещу производителя на клиповете “Нипон камера уан”. Съдебните експерти установили, че няма никакъв 25-и кадър. Самовнушението, че гледат “въздействащи” касети, повишило временно производителността на работниците.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather