Нарушеното хранене – време за събуждане!

Нарушеното хранене – време за събуждане!

Статистиката посочва,че между 40 и 50 % от момичетата  в горна училищна възраст  имат   проблемно  хранене. Още от 13 годишна възраст 80 % обясняват, че не харесват тялото  и теглото си  и  са се подлагали на диета.

Проблемите с храненето, включващи пропускане на хранения, диети, ограничаването на определени храни или цели групи храни, емоционално преяждане или недояждане,хранене само при чувство на глад и т.н , са станали нормална част от нашето общество. Момичетата в гимназията посочват, че ограничаването на храната и темите свързани с контрола на теглото са постоянна част от живота на  връстниците им. В свят,който истинското значение на здравословно хранене се е изгубило,храни съдържащи мазнини или захар са обозначени като „здравословни“.

Въпреки че, нарушенията на храненето не са явен индикатор за клинично хранително разстройство, те биха могли да станат предшественици  или  отправна точка за развитието на такова при генетично предразположени индивиди. Нарушенията в храненето са все по-често срещани и също така са с най-висок риск  за летален изход сред другите психични заболявания, появяващи се при деца на все по малка възраст. Има случаи на деца диагностицирани с анорексия на 7 години,а средната възраст на появата е намаляла от 13-17 годишни до 9-12.

Разграничаването на проблемите в храненето и клиничното хранително разстройство   заслужава внимание. Разстроеното хранене преминава границата на хранително разстройство, когато небалансираните хранителни навици станат все по малко зависещи от избора на индивида, а също така и  натрапчиви. Когато компулсивните мисли и страха от напълняване надвива над другото мислене, пречи на нормалните ежедневни дейности;

Изкуството да откриеш проблема

Ние всички се храним по неправилен начин понякога. Трудно е да се избягва пропускането на хранене,  когато сме заети и сме на крак или пък сме хапнали голяма закуска непосредствено преди вечеря. Тези видове поведенчески патерни не са проблем за хора,които не страдат от хранителни разстройства. Това което различава нездравословния начин на хранене от бързото и нецелесъобразното похапване е именно целта и съдържанието зад поведението и дали човекът има усещането за свободен избор и гъвкавост по отношение на избора на храна.

Помислете за този сценарий. Едно момиче излиза от вкъщи сутринта, без закуска, защото се е успало и е притеснено да не изпусне автобуса. Това е нормален сценарий, както се вижда в отговор на детето, да стигне на време  до училището. Изпитвайки глад, то грабва  закуска и изяжда по-голям обяд от обичайното, както и повече калории, за да задоволи апетита си.

Друго дете вярва, че като прескочи закуската ще покаже сила и самодисциплина  чрез сдържаността си,започвайки деня си с ограничение . Ако и когато тя  яде същия ден,  вероятно ще се чувства уплашена, виновна и изнервена за това че е саботирала  самоконтрола си и се е подала на слабост. Възможно е и да има период на преяждащо хранене, поради изострения глад. Тогава това момиче има проблем с храненето.

За да се избегнат нарушенията в храненето, трябва да се разберат следните неща:

•          Диетите са най-лошия начин за сваляне на кг.

•          Закуската е най-важното хранене за деня.

•          Най-добрият начин да бъдеш и да се чувстваш добре и здрав е да се яде най-малко 3 пъти на ден,включвайки междинни закуски от всички хранителни групи.

•          Храненето без мазнини не е здравословно.

•          Всяко  прекомерно поведение е нездравословно в своята изключителна природа.

•          Храната е наслада, а не заплаха.

Нарушеното хранене при вас или вашето дете не трябва да се оставя да се доразвие в хранително разстройство,особено при ранното разпознаване на знаците и ефективна интервенция.

Предотвратяване на Хранителни Нaрушения (ХН)

Идеи за Родители и семействата

Децата развиват своите убеждения и поведение от възрастните, които те обичат и уважават. Вие може да бъдете положителен пример на децата в живота си. Емоционално здравите деца зависят от това да има положителни отношения с двамата обгрижващи.

Учете децата си, че собствената им стойност не е свързана с това как изглеждат. Подчертайте своите таланти и качества. Не ги фокусирайте само върху външния им вид.

Давайте на децата си здравословен избор, и ги научете да се информират за решенията за това, което ядат.

Включете ги в планирането на храненето, пазаруването и приготвянето на храна.

Наблегнете на положителните аспекти на здравословното хранене, вместо да се концентрирате върху последиците от нездравословното хранене.

Да не се използва храна като награда или наказание. Ако използвате храна като награда или ако ограничите храната като наказание, това изпращате съобщение, че храната води до любов и приемане. Това може да насърчи децата да търсят храна за комфорт или самонаказание.

Насърчавайте децата да поемат отговорност за собственото си благосъстояние. Това ще им помогне да се научат да се вслушат в техните тела.

Напомнете им да се хранят, когато са гладни и да спрат, когато са сити. Напомнете им, че количеството, което те ядат, ще се променя тъй като те растат. Количеството зависи от това колко са активни всеки ден.

Уважавайте техния избор. Не ги карайте да изпразват чинията си, ако са сити. Не ограничавайте храната, ако са гладни.

Научете ги да разпознават и да действа от знаците за това, което те чувстват. Например, да ги учите, че ако те се притесняват, дланите им може да са потни, сърдечната им дейност може да се учести или да изпитат болки или свиване/дискомфорт в областта на стомаха. За облекчаване на чувството, могат да опитат дълбоко дишане, разходка или да говорят за това.

Хранете се семейно в спокойна обстановка, за да се наслаждавате на храните и да говорите един с друг. Споровете, телевизионните предавания, телефонните обаждания оставете за друг път.

Живейте с положително отношение към тялото, а не с акцент върху храни и тегло. Вижте как можете да бъдете щастливи, здрави и активни при всички размера на тялото. Избягвайте да се оплаквате за тялото си, особено пред деца. Да не говорите за диети, калории и тегло.

Бъдете модел за здравословен начин на живот. Балансирайте работата и свободното време.

Срещнете се с вашите емоционални, духовни, психически и физически потребности.

Редовно участвайте в дейност, която харесвате. Нека и детето да реши каква физическа активност той/тя предпочита.

Помогнете на децата да бъдат физически активни, като се ограничава телевизията и други подобни дейности. Насърчавайте физическата активност. Те могат да бъдат толкова прости, колкото измиване на автомобила, риненето на сняг или градинарството.

Пазете се от реклама и играчки, насочени към деца. Забележете как те засилват половите стереотипи и недоволството от тялото. Инициирайте разговор за това как детето приема показването в рекламата или играчка. Насърчавайте критично мислене у децата си-обяснявайки им за комерсиалните цели зад рекламата.

Насърчавайте себепознание и умения за критично мислене. Те ще помогнат на децата да оценят новата информация, като използва собствените си ценности и нужди. Децата, които могат да направят това по-вероятно е да разрешат проблемите си по здравословен начин, различен от този с използването на манипулиране на храните и теглото като стратегия за справяне.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather