Обичайте себе си, за да бъдете щастливи!

Обичайте себе си, за да бъдете щастливи!

Всички наши проблеми и неудачи имат един корен и той се нарича – липса на любов към себе си. Изследванията сочат, че 80% от съвременните хора имат занижена самооценка.
Ние се чувстваме добре, ако сме привели в равновесие отношението към себе си и отношението си към външния свят.

Помислете, кои хора привличат към себе си в компания, на работното място? Тези, които са щастливи, спокойни, говорят разбираемо, държат се открито и дружелюбно. Това със сигурност са хората, които обичат себе си.

Поведението на хората е красноречив израз на отношението им към себе си. Колко от нас (най-вече жени) живеят дискомфортно, затова че са малко по-закръглени от останалите? Непрекъснато се упрекват за излишнште килограми и се самоизтезават с диети и ограничения. А в същото време немалко, също такива позакръглени дами, показват телесни „прелести” по улици, плажове, заведения… и се наслаждават на удоволствията на живота.
Не са малко тези, които посягат към алкохола, дрогата, цигарите, защото не могат да намерят вътрешен покой.
Очевидно е кой как се отнася към себе си.

Любовта към другите започва с любовта към самите нас!

Позната мисъл! Много от нас напълно я приемат, но действително ли много хора обичат себе си, а не считат, че това е проява на егоизъм?

„Обичай ближния си, тъй както обичаш себе си”.
Спомняте ли си този цитат от Библията?

Колко често слушаме колко е важно да обичаме и да уважаваме другите, а игнорираме любовта към себе си, казвайки, че това е егоистично. Но възможна ли е истинска любов към другите, ако човек не обича и не приема себе си? Откъде ще знаем как да обичаме другите, ако не умеем да обичаме себе си?

Ние рядко се замисляме, че нашите чувства към другите преминават през призмата на отношението към себе си. Ако ние с уважение се отнасяме към своите желания и потребности, то значими за нас стават и потребностите на другите. Колкото повече внимание отделяме на себе си, на своите стремежи, толкова по-пълен живот живеем, откривайки в себе си все нови и нови граници, които искаме да споделим с другите.

От истинската любов към себе си се ражда и любовта към другите.
Трябва обаче да се съобразяваме с едно условие – да се освободим от егоизма си. Да обичаме другите означава да им позволим свободата сами да се разпореждат със живота си, защото и те имат право на любов към себе си.

Какво означава да обичаш себе си?

Любовта към себе си е многоизмеримо понятие и обхваща не само отношението към себе си, но и начина на живот, навиците, умението да направиш себе си щастлив. Тя е равнозначна на вътрешно равновесие, което се измерва с четирите основни чувства към себе си:

-Самоуважение
Да ценим и следваме собствената си природа, без да се нуждаем от признанието на другите.

-Вътрешно удовлетворение
Да сме доволни от постъпките и преживяванията си, да бъдем постоянно щастливи. Защото за да бъдеш щастлив, трябва да бъдеш доволен.

-Вътрешна свобода
Да не скриваме чувствата и намеренията си.
Да казваме „не”, когато нямаме време, желание или интерес.
Да не отговорим на телефонното повикване, когато не искаме да прекъсват моментното ни занимание.
Списъкът може да бъде продължен още…

-Увереност в себе си
Да не изискваме и да не очакваме от себе си прекалено много или прекалено малко.
Какъвто и избор да направим, да сме убедени, че той е единствено правилният.

Какво се случва, когато не обичаме себе си?

-Чувствата ни към нас самите излизат от равновесие.

-Личността ни се  разкъсва между два полюса, които са в непрекъснато противоречие. Превръщаме се в махало, което се люшка между две крайности.  Мятаме се от крайно самовъзхищение към смазващо ни саморазочарование.

-Непрекъснато сме недоволни от живота си и смятаме, че не можем нищо да променим

-Пренасяме напрежението си върху другите и така създаваме конфликти

-Илюзиите и депресиите, привързаностите и страховете ни започват да се въртят в кръг.

А всъщност някой някога учил ли ви е да обичате себе си?

Добрата новина е, че ако не ви достига любов към себе си, то на това можете да се научите, без значение на каква възраст сте. Когато започнете да проявявате истинския си Аз, тогава в живота ви ще се случват събитията, за които сте мечтали.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather