Опасно ли е гледането на порно?

Опасно ли е гледането на порно?

Мнението на специалисти е различно и варира от вярването, че порното е полезно за ограмотяване, че даже е препоръчително понякога за двойката…Или като всяко нещо в балансирани дози е добре. Ако обаче спрем да се правим на толкова модерни и широко скроени, трябва да признаем, че порното е опасно и ето защо:

 • Може да породи нереалистични очаквания към секса;
 • Тласка пристрастените мъже към секс с други жени с цел реализация на изгледаните сцени;
 • Понижава самочуствието на зависимите мъже, като ги кара да се сравняват с порнозвездите;
 • Поржда: тревожност; еректилна дисфункция, депресия, липса на концентрация на вниманието, раздразнителност,
 • Появяват се изблици на гняв при липса на възможност да удовлетворят желанието си;
 • Може да породи липса на интерес към сексуални контакти с реална жена, разриви във връзки и семейни отношения.

Какво се случва в мозъкът на зависимите?

Удоволствието изпитвано при  гледане на порно канали причинява увеличаването на допамина (хормон на щастието) в мозъкът. Когато обаче мине време и този вреден навик се е вкоренил в живота на човека, рецепторите на нервните мозъчни клетки (невронните дендрити), започват да намаляват и да не усвояват голямото количество допамин, което се е отделило по време на гледането. Свикналият да изпитва такова удоволствие  мозък, не може да се примири с това, че то е намаляло и човек започва да търси все повече начини и все по екстремни за да си набави допамина, съответно удоволствието с което е свикнал и от което има нужда вече. Достигането на тази възбуда става все по-трудно и зависимият от порното започва да търси все по ексцентрични порно канали и сцени. Пристрастяването към порното, особено когато е придружено с компулсивна мастурбация в продължение на дълъг период от време, в крайна сметка може да доведе до увреждане на мозъка.

Зависимостта от порното сравнена с зависимост от хероин.

Чрез изследвания през 2003 г. извършени от холандския учен Герт Холстег  чрез сканиране на мозъка са отчели поразителна прилика на сканираните мозъци на зависими от хероин и на зависим от порно по време на оргазъм.

Порнографията уврежда мозъка

Порнографските картини остават трайно в мозъка, освобождавайки големи количества химични вещества в кръвта: допамин, епинефрин, окситоцин, серотонин, вазопресин, пролактин и енкефалини или ендогенни опиоди….Хората, които маниакално гледат порнография, буквално се опияняват с психотропни препарати, които променят биохимията в мозъка и след време се стига до мозъчно увреждане в частта на фронталният лоб на мозъка. Точно както зависимостта от алкохолът уврежда бъбреците и черния дроб; точно както зависимостта към цигарите уврежда белите дробове и сърдечно-съдовата система. Уврежданията в централният лоб на мозъка водят до:

 • импулсивност без взимане в предвид на последствията
 • компулсивно поведение, което често води до пълна загуба на контрол
 • емоционално лабилно поведение, т.е., внезапни и непредвидими промени в настроението
 • влошаване на разсъдъка, което води до крайности при вземането на решения.

Как започва порнозависимостта?

Забелязали, ли сте че в порнофилмите рядко има сюжети на ласки, загриженост романтика. Най-често са сцени с доминиране, обезличаване, имитация и насилие. Изражението по лицата на порноактьорите е властно доминиращо, а на техните партньори често е унизително, подчинено, подвластно. Сякаш физическата наслада, която те изпитват по време на сцените не е най-важното за тях. Като, че ли по-важното е емоцията,която изпитват. Емоция на превъзходство над другия. Усещането, че имат власт над него, че имат власт над ситуацията, че могат да подчинят партньора на себе си, да го обезсилят….Или обратно. Всички сме виждали една класическа сцена в която жената доминира над мъжа. Подчинила го до лазене на четири крака и налагаща го с камшик…..Какво означава всичко това?

Повечето от вътрешните конфликти се коренят в детството. Добре разгледани в книгата на Бренди Енглър „Мъжете на моята кушетка“. Детските травми ни  карат да потискаме чувствата и желанията си. Цялата тази психична енергия на тревожност се заключва вътре в нас, в нашето подсъзнание изтласкана, защото ние децата не можем да я изразим, подтискаме я и тя не намира изход.

 • Пример: дете, на което не са давали топлина и внимание, защото родителите са били все заети…“Не ме занимавай“; „Нямам време сега“; „Не виждаш ли, че съм заета“. Като възрастен, тази липса на внимание може да я замени чрез порнозависимостта и/или секса с много партньорки.
 • Друг пример: дете, което е било критикувано постоянно от майка си, която е залагала твърде високи очаквания от него.“Нищо не става от теб“; „Пак се провали“; „Колко пъти да ти кажа, че…“ Пристрастеният към порното възрастен, може да пожелае сам да влезе в подчинена роля в която жената да го наказва и бичува. Така ще се почувства облекчен, наказан и вмененото от критичната майка чувство на вина ще намалее.

Тези ползи в облекчаването на емоционалните негативни усещания са кратковременни, а след това настъпва осъзнаване – чувство на вина и тревожност. „Аз съм извратен“; „Не съм в ред“;  Повечето мъже дори не знаят за съществуването на вътрешните си конфликти породени от детските травми, заместват емоционалната си неудовлетвореност с порното, започват да отричат реалните си нужди и емоцииЧесто зависимите от порното не могат да изградят емоционални отношения на близост, топлина, любов и естествено, че е така, та нали е нямало кой да ги научи на това в тяхното детство. Заместват всички тези потребности със секса и порното и мастурбацията.

На кратко…виртуалният секс е епидемия, която отслабва волята на човека, прави го зависим и опустошава характера му. Човек се чувства слаб да вземе живота си в ръце и това може да надмине употребата на наркотици. От време на време, дори може да превърне хетеросексуални в хомосексуалисти, а дори може да последва и още по-зловещо развитие.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather