Панически атаки

Панически атаки

Как да ги разпознаем?
Интензивният и стресиращ начин на живот, на който сме подложени доста често отключва различни заболявания в областта на психиката. Един от най-често срещаните напоследък проблеми са паническите атаки, които са симптом на паническо разстройство. Какво представляват паническите атаки, как да им противодействаме и да се справим с тях, ще прочетем тук. Този материал има информативен характер и в никакъв случай не би могъл да замести консултацията със специалист в областта на психичното здраве.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ?
В повечето случаи хората споделят, че първата паническа атака е дошла сякаш от нищото. Обикновено при пътуване или стоене на опашка, на оживено летище или дори на спирката се появяват първите симптоми, които най-често са пристъп на силна, неконтролируема тревожност, придружен от соматични характеристики като сърцебиене, недостиг на въздух, изпотяване, болки в гърдите и световъртеж. При някои от хората се срещат и отмаляване или изтръпване на крайниците, „подкосяване” на краката, „топка” в стомаха. Стига се дори до т.нар. деперсонализация и дереализация, което означава усещане за нереалност на случващото се около нас. Обикновено пристъпът на паника е с продължителност няколко минути или дори по-малко от минута, но това се усеща от потърпевшия силно преувеличено като времетраене. Почти неизменно паническата атака е последвана от траен страх да не се повтори случилото се и доста често това играе ролята на самоизпълняващо се пророчество, т.е. атаката наистина се повтаря. По време на самата атака се появява страх от задушаване и припадане, а това от своя страна е последвано от вторичен страх от смърт, загуба на контрол или полудяване.

Характерно за паническите атаки е, че в ситуацията, в която се появяват за първи път няма определена символика или конкретен отключващ механизъм, но в последствие се появява страх в същата ситуация да не се повтори пристъпа и доста често хората избягват именно тези ситуации. По този начин понякога се стига дори до фобийни разстройства и абсолютно избягване на определени места и ситуации.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА?
По същество паническото разстройство е тревожно разстройство и изследванията върху близнаци показват, че съществува известна генетична съставка в предразположението към тревожни състояния. Понякога атаките са предизвикани от силно стресогенно събитие в живота ни, друг път от поредица от натоварване в ежедневието, което само по себе си води до високи нива на стрес.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ?
За хората, преживели поне веднъж в живота си паническа атака е важно да споделят случилото се с някой близък. Описването на физическите усещания и чувствата, последвани от тях пред човек, на когото имаш доверие носи известна степен на освобождаване и успокоение. Разбира се, това в никакъв случай не може да замести посещението при специалист, но на първо време ще свърши работа. Ако сте изненадани от паническа атака е важно да знаете следното: заради усещането за отмаляване и пристъп на задух трябва да се намери място за сядане, което намалява страхът от припадане и загуба на контрол. Опитайте се да дишате по-дълбоко, отколкото обикновено и бъдете сигурни, че симптомите ще преминат от само себе си. Ако владеете някакви техники за релаксация, можете да ги приложите, докато чакате паническата атака да отмине. Не трябва да забравяте, че това е само пристъп и че той всъщност е по-малък като времетраене, но на вас ви се струва по-продължителен отколкото е. Важно е да знаете също, че паническата атака само по себе си няма да доведе до задушаване или смърт. Интересно и успокоително действа факта, че симптомите на паническите атаки могат да бъдат изкуствено предизвикани чрез различни физически дейности и натоварване и доста често психотерапевтът го демонстрира в кабинета си, за да се уверите в това сами.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ?
Паническото разстройство успешно се преодолява с помощта на когнитивно-поведенческа психотерапия. Това е метод, който работи едновременно с мислите, чувствата и поведението на клиента и достига успешни и бързи резултати при всички тревожни разстройства. Потърпевшият от панически атаки се обучава в различни техники за релаксация, с помощта на които противодейства по време на самата атака. Сред нещата, които можете да направите веднага и сами, е да елиминирате от менюто си всички захари и стимуланти – кафето, черния чай, шоколада са нещата, от които ще трябва да се откажете за известно време. Паническите атаки са неприятни, но не са непреодолими. Важно е да знаете, че колкото по-бързо потърсите компетентна помощ, толкова по-лесно и за кратък период от време ще може да се справите с този проблем.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather