Паническо разстройство-Болестта на 21 век

Паническо разстройство-Болестта на 21 век

Какво представлява паническото разстройство?

Паническото разстройство е най-често срещаното състояние от групата на тревожните разстройства. Паническите атаки могат да се проявят освен самостоятелно и в комбинация с други тревожни, хипохондрични, депресивни и стресови състояния. Жените страдат два и повече пъти по-често в сравнение с мъжете. Паник атаките са моменти на изключително силен нереалистичен страх, съчетан със редица соматични прояви като сърцебиене, учестено дишане, замайване, гадене, изпотяване, напрежение в стомаха и цялото тяло, тремор. Продължават от една до няколко минути, като в зависимост от тежестта на състоянието могат да се повтарят неколкократно за един ден. Могат да се появяват без провокиращ фактор или да са резултат от гняв, силен страх, стрес, агресивен вътрешен диалог. Преживяващият атаката има смъртен страх, усещане, че ще получи сърдечна криза, чувство за задушаване, но разбира се реално не се случва нищо подобно, съществуваща опасност няма!

Причините могат да бъдат много. Наследствеността играе значителна, но не и определяща роля. Голям процент от страдащите от паническо разстройство са от семейства, в които се среща генерализирана тревожност, страхови неврози, депресивни състояния, НО също не малък процент са с абсолютно здрави и адекватни родители.

Корена на паническите атаки са нашите възприятия за света! Паническата атака казва на тялото и психиката ни, че нещо трябва незабавно да се промени. И това е нашето отношение към собствената ни реалност. Тялото е най-съвършената биологична машина и щом са се изчерпали механизмите и за справяне, психиката ни води до подобни соматични прояви, значи трябва да поемем по пътя на промяната. Разбира се в днешно време психофармацията е в пълната си сила и справянето с паник атаките чрез медикаменти също е метод на избор, но е добре да направим разлика между симптоматично лечение (което е сила на лекарствата) и лечение на проблема в дълбочина (което е обект на психотерапията и себепознанието).
Има различни начини и различни техники за справяне с паническите атаки! Не позволявайте паническите атаки да рисуват пътя на вашия живот, без тях той е толкова по-красив и цветен!
Излезте от този омагьосан и самотен кръг живота може пак да бъде взет във вашите ръце, радвайте се на живота, той е прекрасен!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather