Празнична депресия

Празнична депресия

Празничната депресия  (Holiday Blues) се характеризира с лошо настроение, липса на мотивация, загуба на перспектива и обща изнервеност. На този етап не съществува статистика, която да посочи колко хора на брой страдат (или са страдали) от нея. Изследване на университета в Мериленд показва, че всеки човек я е изпитал поне веднъж. Начинът, по който празничната депресия може да се контролира поне до някаква степен, е  човек да бъде наясно с конкретните причини, които я пораждат.

Стресът от планирането на Коледните и новогодишните празници също е един от основните източници за наличие на празнична депресия.

Зачестените отсъствия от работа поради боледуване например са също едни от признаците. Сънливостта и хроничната умора сигнализират за функционирането на полурежим на организма.

Нюйоркският психиатър Марк Сичъл се фокусира върху синдрома на детската представа. Хората очакват събитията и разръзките, които изпитват, да бъдат такива, каквито са били преди години – наивно-романтични. Несъответствието между това, което е било, и това, което е сега, създава чувство за безвъзвратна загуба. Според Марк Сичъл не е хубаво да гледаме на празниците като повторение на епизод от детството.

В края на всяка година идва моментът, в който хората правят равносметка за всичко, което им се е случило. Психолозите са на мнение, че не трябва да се правят предварителни планове за бъдещето, а да се положи мисленето за „тук и сега”.

Според изследвания на Американската психиатрична асоциация негативните спомени от минали празници могат да повлияят неособено добре на повечето хора. Въпреки че демонстрират контраста между празничното настроение и рутинното ежедневие, те доказват на подсъзнателно ниво собствената невъзможност за справяне навреме с обстоятелствата.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather