Промяната е единствената константа

Промяната е единствената константа

Всички сме чували сентенцията , че промяната е единственато сигурно нещо, освен смъртта и данъците , разбира се , като за повечето от нас , това се превръща все повече и повече в реалност . Времената, в които хората работеха за една и съща компания в продължение на 30 години, както и сигурността, че след завършване на образованието си ще си намерят добре платена и  сигурна работа са вече минало.

И въпреки, че за много от нас не е необичайно да започнат свой собствен бизнес, както се гледаше на това преди, да бъдеш предприемач все още е предизвикателство, поради множеството фактори, които се променят непрекъснато. Начинът, по който функционира света се  промени напълно  и това означава, че нещата не са стабилни или предвидими повече.

Един от най- важните уроци, които научих последните няколко години е да приемам промените. Да се опитам да ги избегна или задържа е невъзможно. Това просто не работи. Да, винаги е свързано с излизане от зоната на комфорта, с известен страх и тревожност, но да поемаш рискове  и да се променяш това е единственият начин да разшириш същата тази зона на комфорт. Така или иначе, ние не сме същите хора, които сме били преди десетина години. Променяме се независимо дали го искаме и съзнаваме. Вместо да се оставяме на случайността не е ли по-добре ние да сме тези, които ще придадат цел и посока на промените. Да направим най-доброто и да се подготвим за най-лошото е струва ми се добра стратегия.

След като веднъж навлезем в пространството на промените ние осъзнаваме, че нещата никога не са толкова зле, колкото сме си ги представяли. Изглежда сме много добри в пилеенето на много енергия , загубата на сън и създаване чувството на тревожност, когато се изправим пред неизвестното. Но това е безполезно. В случай, че нещата не се развият както сме очаквали, по-добре да разгледаме всички възможни варианти, с които разполагаме и да съставим “ План Б „. Да се довериш на семейство и приятели в процеса на управление на промяната е мощен начин за генериране на идеи. Животът е едно безкрайно пътуване и научаване.

Ако се опитваме да избягваме и потискаме нашите страхове, само ги правим още по-силни. Ставаме по-тревожни и неспокойни, което води до още по- голяма загуба на енергия – един порочен кръг . Позволете на вашите емоции и страхове  да излязат, не бягайте от тях и не ги потискайте. Почувствайте ги. Задайте си въпроса : Какво точно чувствам в момента? Дали тези чувства са рационални? Мога ли да открия позитивното в тази ситуация? Във всяка ситуация има нещо позитивно, но когато се страхуваме изглежда се фокусираме само върху негативната й страна. Продължавайте търсенето докато не осъзнаете както положителните, така и отрицателните страни на това, което се случва, което помага да се балансира ситуацията.

В действителност всяка ситуация е неутрална, но преценките и изводите, които правим за нея, и които се дължат на нашите индивидуални субективни възприятия я поляризират, така че ние я възприемаме едностранно и изкривено.

Няколко дълбоки вдишвания, крачка назад от нашата „драма” и наблюдавайте какво се случва от неутрална позиция, като че ли гледате своя  самостоятелно създаден филм, само че като зрител. В състояние ли сте сега да видите как вашите собствени страхове и предизвикателства ви побутват да излезете извън зоната ви на безопасност? И как се чувствате сега? Способни ли сте да си спомните, че вашата истинска природа е да сте истински творци на собствената си реалност, способни и силни, независимо дали го осъзнавате или не.

Ако си позволите да проиграете  мислено “ най-лошият сценарий “ с облекчение ще откриете, че има какво да направите за да го управлявате. Стимулиращо е да осъзнаете, че не сте толкова безпомощни, колкото си мислите. Можете също така да  разберете, че много от вашите страхове са ирационални и преувеличени, а вие сте господари на вземане на решения .

Опитайте се да контролирате живота и скоро ще се разберете, че не е възможно. Единственото нещо, което можете да контролирате е как да отговорите на предизвикателствата му. Какъв избор де направите – да се страхувате или да сте силни; да се безпокоите или да вникнете в ситуацията; да се притеснявате или да предприемете действия?

Робуването на необходимостта от притежание на различни материални неща или стремеж за поддържане на възможно най-висок стандарт на живот е постоянен източник на стрес. Придържането към модела на свръх консумация, което нашето общество въплъщава и насърчава е винаги съпътствано от висока доза стрес. Колкото по-прост е животът толкова по-голяма свобода можем да имаме. Сложният живот  означава зает ум и много изтощение, а това  ни лишава от спонтанноста и възможността да се наслаждаваме на моментите, които се случват. Без радостта и смеха, играта наречена живот би била твърде скучна и прозаична

Това е като да играете видео игра : избирате си различни роли, слагате си различни костюми , за да играе в различни сценарии . Разликата е, че често забравяме, че това е просто една игра и  приемаме нещата твърде сериозно. Затворете вратата на  своите минали истории и бъдете тук и сега, за да не пропуснете нищо от приключението на живота.

Този процес може да отнеме време и усилия. Нашите страхове и системи от вярвания са като слоеве и това е като постепенно отнемане на отделните слоеве от блокчето. Не се обезкуражавайте. Добрата новина е, че вие решавате как да приемете настъпващите промени.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather