Психичните заболявания на звездите

Психичните заболявания на звездите

20 известни личности, които споделят за своите психични заболявания

Познаваме известните личности през техните изяви и интервюта. Харесваме ги, възхищаваме им се и често искаме да знаем всичко за тях. Представяме си какъв е животът, който живеят, и понякога тайно им завиждаме за блясъка, славата, луксозните почивки, любовта на хората и високия стандарт на живот.

Преди всичко обаче звездите са хора и преживяванията, страданията и трудностите, през които преминават, също са съвсем човешки. Все по-често някои от тях избират да споделят онова, през което са преминали, за да вдъхнат кураж и увереност на други.

Не можем да си представим натоварването, на което са подложени те, но не е и нужно. Всички ние водим динамичен начин на живот и макар да не сме постоянно под светлините на прожекторите, сме изложени на натоварване. Бързаме – незнайно закъде. От изключителна важност е да имаме постижения, да се справяме с всичко, да не пропускаме нито една възможност. Да бъдем перфектни – в собствените си или в очите на околните. Всичко това заедно с други фактори, оказващи влияние на съвременния човек, е проблем. В случай че усещате вътрешно напрежение, изтощение, раздразнителност, смяна в настроенията, не чакайте нещата да се задълбочат, а потърсете психологическа помощ. Те го направиха…

1. ДемиЛовато

Деметрия Девон Ловато е американска певица, актриса и авторка на песни. През 2008 г., на 16-годишна възраст, става популярна с участието си в Camp Rock – продукция на Disney. Същата година подписва  договор с Hollywood Records и издава своя дебютен студиен албум Don’t Forget. За първи път влиза за рехабилитация, когато е на 18 години. Диагнозите, за които споделя Деми Ловато, са депресия, пристрастяване, биполярно и хранително разстройство. Певицата има много успехи и падения в своето лечение и говори открито за това. През 2018 г. излиза песента ѝ Sober (Трезвен), а месец след това тя отново постъпва за лечение от зависимост. През личните си трудности и предизвикателства Деми Ловато осъзнава важността на психичното здраве и се сблъсква с неразбирането и липсата на толерантност към страдащите, което поставя началото на менторската ѝ работа с младежи. Колебанията в нейното възстановяване могат да се сторят изненадващи на тези от вас, които не са имали контакт или лично преживяване с такива състояния. Нито положението, известността или финансовите ресурси са от решаващо значение в случая. Пътят на Деми Ловато е познат на хората, които са се борили за психическото си здраве. Често пъти, когато популярните лица заявят, че са се излекували от даден проблем, много трудно споделят за неговото завръщане. Това може да пробуди емоции като срам и страх и да попречи на човек да потърси помощ.

2. Леонардо ди Каприо

Леонардо Вилхелм ди Каприо е талантлив актьор с множество номинации за превъплъщенията си, отличен с награда “Оскар” и три “Златни глобуса”. Той е роден и израснал в Лос Анджелис, единствено дете в семейство на секретарка и уличен актьор. Успехите на Ди Каприо в киното са безспорни, въпреки че ги съчетава с умерена форма на обсесивно-компулсивно разстройство. ОКР е сравнителни често психично разстройство, което според UOCD засяга 1 на 200 души. Характеризира се с натрапливи мисли (обсесии) и поведение (конвулсии), които се повтарят отново и отново. Често поведението цели да успокои появилата се мисъл, която носи тревожност. Понякога повтарянето на действието е резултат от това, че то не е направено “правилно” и човек го повтаря толкова, колкото е нужно, въпреки че често самото действие не се променя. Важно е да се отбележи, че тези поведения са неконтролируеми – дори когато човек си дава сметка, че те могат да изглеждат странни за околните или да го забавят, той обикновено не е в състояние да спре. Ди Каприо споделя, че неговите натрапливости били съсредоточени върху многократно минаване през врати, както и стъпване върху всички видими петна от дъвки. За щастие, той получава подкрепа и разбиране и успява да развие кариерата си въпреки това предизвикателство. Обсесивно компулсивното разстройство на актьора се засилва значително по време на снимките на филма „Авиаторът“, където Ди Каприо изиграва Хауърд Хюз – милиардер, който става пилот и се бори със своето ОКР. Около 10 минути, а понякога и повече, били нужни на актьора, за да измине разстояние от няколко метра до снимачната площадка поради извършването на множество ритуални движения. Въпреки трудностите обаче Ди Каприо споделя, че именно личният му опит с болестта му е помогнал да влезе в роля и да изгради образа на милиардера.

3. Камерън Диас – обсесивно-компулсивно разстройство

4. Дейвид Бекъм – обсесивно-компулсивно разстройство

5. Елтън Джон

Сър Елтън Джон е английски певец, пианист и композитор. В своята дългогодишна кариера (над 50 години) той се радва на световна известност. Елтън Джон е продал над 450 млн. албума и над 200 млн. сингъла по цял свят, което го прави един от най-успешните изпълнители за всички времена. През 1998 г. е посветен в рицарство от кралица Елизабет II за изключителен музикален принос и активна благотворителност. За своето хранителното разстройство, певецът споделя скоро. Подобно на другите психични състояния то не се влияе от това кой сте, къде живеете, какъв стандарт на живот имате. Хранителните разстройства – анорексия, булимия, преяждане, орторексия – са по-разпространени при жените, но съществуват и при мъжете. Една четвърт от хората с анорексия и булимия, както и 40% от преяждащите, са мъже. Легендарният певец, автор на песни и пианист Елтън Джон заявява, че е имал булимия в продължение на 16 години, преди да потърси лечение през 1990 г. Тогава той решава да лекува и кокаиновата си зависимост. Споделя, че е отказвал да приеме проблема и е считал, че може да се справи сам. В интервю при Лари Кинг през 2002 г. творецът казва: „Веднага щом казах „имам нужда от помощ“, знаех, че ще се оправя и бях решен да се оправя. Но беше такова облекчение да успея да го кажа“. Личната му битка с булимията и неговата откритост повишават осведомеността за хранителните разстройства и как те могат да засегнат и мъже.

6. Бритни Спиърс – биполярно афективно разстройство

7. Мерилин Монро – депресия и тревожност

8. Ейми Уайнхаус – зависимости, маниакална депресия, самонараняване

9. Лейди Гага

Стефани Джоан Анджелина Джерманота е родена на 28 март 1986 г. в Ню Йорк. Лейди Гага, както е известна, едва ли има нужда от представяне. В началото на тази година, в интервю пред Опра Уинфри, певицата говори откровено за преживяно насилие, вследствие на което е развила посттравматично стресово разстройство, както и за състоянието си на фибромиалгия. Лейди Гага сподели за множество изнасилвания, на които е станала жертва на 19-годишна възраст. „Бях изнасилвана многократно, когато бях на 19 години, и в резултат от това и от непреработената травма развих ПТСР. Нямаше кой да ми помогне, нямах терапевт, нямах психиатър, нямах лекар, който да ми помогне да премине през това – казва тя. – Изведнъж станах звезда и започнах да пътувам по света. Животът ми преминаваше от хотелската стая до гаража, после в лимузината до сцената и никога не ми се наложи да се занимавам с това, докато изведнъж започнах да изпитвам много силна болка по цялото тяло, която приличаше на болката, която изпитвах, след като бях изнасилена.“ Така певицата прави връзка с преживяното насилие и състоянието на фибромиалгия – това е усещане на болка в тялото (на определени места или навсякъде) без медицинска причина. Синдромът на фибромиалгия може да се смята за заболяване, което се характеризира предимно с мускулно-скелетна болка, умора, нарушения на съня, депресия и скованост. Лейди Гага споделя и за медикаментозното лечение, което е съпътства терапевтичното и което тя намира за много полезно. Певицата акцентира върху употребата на лекарства за лечение на психически проблеми, когато това е необходимо, и за стигмата върху хората, които пият лекарства. „Медицината наистина ми помогна. Много хора се страхуват да пият лекарства за психично здраве, за да им помогнат. Наистина искам да залича стигмата около това“, казва тя.

10. Натали Портман

Натали Портман  е киноактриса, родена в Израел и жител на САЩ от 1984 г. През 2011 г. Портман печели „Оскар“, „Златен глобус“, Наградата на Гилдията на киноактьорите и наградата БАФТА за главна женска роля във филма „Черният лебед“. Актрисата е несъмнено интелигентна. Учи в „Харвард“ и e отявлен защитник на правата на животните. Въпреки безспорните си успехи Портман говори за съмненията и депресивните си състояния. „Постъпих в „Харвард“ веднага след излизането на „Междузвездни войни: Епизод 1“ и се притеснявах, че хората ще си кажат, че съм се записала само защото съм известна и че не съм достойна за интелектуалната строгост тук… Това беше начинът, по който другите ме виждат, това беше начинът, по който и аз виждах себе си… Чувствах, че не съм достатъчно умна за тук и че всеки път, в който кажа нещо, трябва да докажа, че не съм просто тъпа актриса“ – сподели Натали Портман в речта си пред студенти от „Харвард“ през 2015 г. Това, което тя преживява, е познато като синдром на самозванеца и е често срещано състояние. Синдромът е феномен, който прави страдащите от него неспособни да оценят личните си постижения въпреки очевидните доказателства за стойността им.  Поведението и мислите им са насочени към подлагане на съмнение на собствените качествата им, а страховете им са свързани с факта, че ще бъдат разкрити и разобличени като измамници и самозванци. Синдромът обичайно се наблюдава при популярните личности, но в различна степен е познат на всеки. Портман завършва речта си с думите: „Никога не можеш да бъдеш най-добрия. Единственото нещо, в което можете да бъдете най-добри, е да развиете себе се. Възползвайте се от факта, че не се съмнявате твърде много в момента. С възрастта ставаме по-големи реалисти и този реализъм не ни помага.“

11. Марая Кери – биполярно афективно разстройство

12. Ема Стоун – паник атаки

13. Кристин Бел – депресия и тревожност

14. Жан-Клод Ван Дам

Жан-Клод Камий Франсоа Ван Варенберге е екшън герой, кикбокс суперзвезда. Неговият белгийски произход и специфичната му физика, му дават и прякора Мускулите от Брюксел. Той е и един от известните хора с биполярно разстройство. Ван Дам е женен четири пъти в периода между 1984 и 1994 г. и е бил зависим от кокаин през 90-те години. За щастие, той е  диагностициран с биполярно разстройство рано и започва да приема медикаменти. Лечението преобръща живота му – успява да преодолее зависимостта си към кокаина и да формира стабилни отношения. Историята на Ван Дам е интересна с това, че отново подчертава колко дълго един човек, било то и с достъп до добри здравни услуги, може да остане недиагностициран, а на преден план да излязат проявленията на болестта като зависимост и влошени взаимоотношения.

15. Гуинет Полтроу

Гуинет Кейт Полтроу е американска театрална и филмова актриса. Родена в семейство на режисьор и актриса, тя ни е позната от множество филми. През 2006 г. Полтроу става майка за втори път. За разлика от първия обаче актрисата се сблъсква със следродилна депресия. Тя споделя за състоянието си и за начина, по който се е справила с него, а именно чрез психологическа терапия. Изследвания показват, че 1 от 7 жени изпада в депресия след раждането. Съществуват различни начини да се третира това състояние – с медикаменти (антидепресанти), чрез психологическа терапия или посредством комбинация от двете. Следродилната депресия се характеризира с усещане за тъга, умора, много сън или липса на такъв, тревожност. Всички те пречат на майката да полага грижи за детето си, себе си и околните.

16. Мел Гибсън – биполярно афективно разстройство, пристрастяване към алкохол

17. Джоан Роулинг – депресия

18. Брат Пит –  депресия и наркотична зависимост

19. Део

Деян Геодаров Славчев е роден на 7 октомври 1975 г. Завършил е руска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В предаването „Търси се“ по bTV Део споделя: „Моята игра с наркотиците е махленска. Не съм пробвал най-тежкия наркотик. Това може би ми е помогнало много. В момента, в който ти свършат парите, зависимостта приключва. Средата, в която си, и местата, на които ходиш, те накланят натам. Това става единственото забавление и лесен отдушник. Чувстваш се за едно определено време добре и смяташ, че водиш някакви разговори и не спираш да ги водиш, а след това не помниш нищо от тях. Имаш чувството, че си казал нещо важно, а не остава нищо“. Водещият споделя, че много са му помогнали подкрепата на семейството му и спортът. Лечението на една зависимост е дълъг процес и може да премине през множество възходи и падения. Понякога краят на една зависимост е началото на нова.

20. Миро

Мирослав Костадинов е роден на 10 март 1976 г. в Добрич, известен български певец, композитор, текстописец и продуцент. В края на миналата година Миро сподели за проблемите си с алкохола, което определено го отличава от много известни личности в България, които най-вероятно също се борят с тази зависимост, но не говорят за това.  „Прекарах една цяла нощ в молитва, защото ми беше много зле заради проблем с алкохола, защото пих цяла нощ и си казах, че не може по този начин: Или умирам от това, защото този навик вече ме характеризираше като личност, или ще се измъкна“ – сподели певецът в интервю в „120 минути“ по bTV. Той разказва още, че това, което му е помогнало, е упованието към Бог.

Редица звезди споделят за своите преживявания, за да дадат гласност на проблемите от психологически характер и да свалят стигмата от тях. Много от тях превръщат това и в своя кауза. Уверени сме във важността на такъв диалог. Вярвания, че за да посетиш психолог, трябва да си луд, или че приятелите биха свършили същата работа, лека-полека остават в миналото. Усещането за срам и притеснение обаче понякога все още съществува. А има ли нещо срамно в това човек да се погрижи за себе си? В днешния забързан свят е необходимо да бъдем отговорни за здравето си, а психическото и физическото благополучие вървят ръка за ръка.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather