Защо да потърсим психолог по време на бременност?

Защо да потърсим психолог по време на бременност?

За много хора бременността е прекрасно и дългоочаквано събитие, което се посреща и от двамата бъдещи родители с въодушевление и нетърпение, но независимо от това тя може да бъде емоционално стресов период, свързан с изпитания и смесени чувства, както за мъжа, така и за жената. Разбира се, известни степени на стрес и тревожност са много вероятни, независимо дали бременността е планирана или непланирана, въпреки че е възможно непланираната да причини допълнителен дистрес (както и предишни спонтанни аборти).

Може да се каже, че и физическите симптоми, придружаващи този период, като гадене, умора, болки в гърба и т. н. допринасят за увеличаването на интензитета на негативните емоции и тяхната честота. Когато нивата на стрес и тревожност са прекалено високи, това може да причини и е признак за психологични проблеми по време на бременността, които варират от леки до тежки, но биха могли да се отразят на физическото здраве на майката и детето, а и да допринесат за допълнително напрежение в семейните взаимоотношения. Освен това, когато жените се сравняват с други бъдещи майки в обкръжението им, които като че ли се „справят” с бременността с лекота (например тези, които работят и  едновременно се грижат за съпруга си и/или другите си деца), това може да породи ниска самооценка и чувство на неадекватност. Именно затова, бременността е период, в който жените се нуждаят от голяма доза подкрепа.

Някои бъдещи майки изпитват стрес, тревожност и/или страх, поради предстоящото раждане, неувереност в собствените способности да се грижат за бебето, когато се роди, или се безпокоят за здравето на своето дете и потенциални усложнения по време на раждане,а и след него. Тази тревожност може да варира от слаба до силна, но би могла да се отрази на физическото и психическото здраве на майката през бременността, както и седмици или месеци след раждането на детето.

Все по-често има и случаи на пренатална/антенатална депресия (депресия по време на бременност), която се превръща в т. нар. постнатална/постпартум (следродилна) депресия, ако не й се обърне внимание навреме. Повечето хора са чували за следродилната депресия, но не са наясно за съществуването, симптомите и прояленията на антенаталната депресия. Важно е да се знае, че жените с предишна история на тревожност, паник атаки, депресия, биполярно разстройство или друго психично заболяване, е по-вероятно да изпитат подобни проблеми по време на бременността и след нея.

Най-новите изследвания показват, че психическото състояние на майката има директно и индиректно влияние и върху развитието на плода в утробата, както и на детето в бъдещ план. Те потвърждават и че по света около 10% от жените страдат от депресия по време на бременност и ако тя не се разпознае и лекува навременно, около 50% от тях развиват следродилна депресия. За съжаление, няма една единствена причина за развитието на това състояние.

Кои са симптомите на пренатална/антенатална депресия? Следните симптоми са често срещани при тези, които страдат от това състояние по време на бременност (някои от тях се припокриват с тези на депресията изобщо):

Тъга – плачливост, чести и резки промени в настроението, поради промяна на хормоните по време на бременност

Чувство за празнота, безнадеждност– за някои последиците и преживяванията  по време на бременността са твърде объркващи  и умът се „изключва”. Това може да доведе до чувство на празнота в момент, когато жената очаква да бъде радостна.

Вина / срам – бъдещата майка може да има много очаквания, свързани с бременността, и когато не чувства това, което очаква , това може да доведе до интензивни чувства на вина и дори до срам заради отрицателните мисли.

Изолация – това може да бъде особено вярно, ако приятелите на семейството никога не са имали деца или ако семейството е емоционално затворено по принцип. Чувството на изолация по време на бремеността често предизвиква чувство на тревожност, паника и депресия.

Безсъние – много жени трудно могат да спят по време на бременност, поради телесните промени, но при някои психическото напрежение ги държи будни. Това чувство на невъзможност за „изключване” и почивка може да доведе до изтощение и увеличаване на негативните емоции.

Вземайки предвид гореспоменатите факти, става ясно, че подкрепата и помощта на специалист-психолог по време на бременността е необходима. При консултацията с психолог се обсъждат мислите и емоциите, било то положителни или негативни, поведенията, както и начините за справяне (копинг стратегии) с неадаптивните модели на мислене и поведение. Развиването на ефективни копинг стратегии превръща периодът на стрес и тревога в такъв на вълнение и радост.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather