Психолозите: Ръководство за употреба

Психолозите: Ръководство за употреба

Вярвам че никой не може да „спаси” друг човек, правейки избор вместо него. За да му помогне, той може да му посочи възможните алтернативи, с откровеност и любов, без да бъде сантиментален и без илюзии. Знанието и осъзнаването на освобождаващите алтернативи може отново да събуди индивидуално всички скрити сили и да го постави на пътя, избирайки уважение към „живота” вместо към „смъртта”.”

Ерих Фром

Психологът е инструмент.

Като инструмент той е разнообразно присъстващ на пазара. Има инструменти произведени в Китай, които биха могли да ви свършат поне една работа преди да се счупят. Има и инструменти произведени в Китай, които биха могли да свършат и повече неща преди да дадат фира. А има и маркови инструменти, произведени от фирми, които държат колкото на печалбата, толкова и на качеството на продуктите си. Подобни инструменти струват скъпо, но пък спокойно може да разчитате, че когато и да ви потрябват, няма да ви подведат.

С психолозите нещата не стоят, кой знае колко по-различно. Можете да намерите всякакви психолози, с всякакво качество, на всякакви цени.

Но никога не бива да забравяте, че психологът е просто инструмент, с който – Вие – се каните да човъркате из себе си.

Психологът може да бъде обикновен инструмент. Например чук. С помощта на такъв психолог бихте могли да го зачукате на някого… или на себе си. В повечето случаи на себе си. Но може да бъде и почти универсален инструмент. Зависи от квалификацията му, страстта му и психолог-душата вътре в него. Универсалният инструмент може да прави много неща. Но не всичко. Но и универсалният инструмент има нужда някой да борави с него. Разминаването в тази метафора е, че психологът като универсален инструмент притежава допълнителната способност да настройва себе си към потребителя (клиента), както и потребителят (клиента) към света. Необходимото за целта условие е, клиентът наистина, от все сърце, да търси промяната, която ще му помогне да се справи с проблемите си. Защото психологът ще промени Вас, а не действителността. Промените в действителността ще настъпят като резултат от промяната у Вас. И колкото по-умел и изпълнен с желание за успех е клиента или пациента, толкова по-добре и по-бързо, със съвместни усилия, ще се справите с проблема, който от момента на стъпването Ви в кабинета на психолога – става общ.

Психологът не е човекът с отговорите. Ако беше така щеше да е достатъчно просто да му позвъните, да зададете въпросите си и да получите отговорите, които търсите. 3-4 минути, максимум 5. Но не става така. Ако търсите това – намерете си врачка… и след това, през останалата част от живота си, си блъскайте главата върху въпроса, защо врачката каза така, а стана иначе. Психологът е GPS. Отговорите са си във Вас. Психологът просто знае как да ви помогне да стигнете до тях. Но трябва Вие да стигнете до отговорите, а не той да Ви ги предостави наготово. Дори и да ги знае много преди Вас. Защото и така не става. Чуждото знание не Ваше знание. Вашето знание трябва да бъде неотменна част от личността Ви… също както трябва да се случи и с отговорите, които търсите. Като GPS, ако психологът ъпдейтва софтуера си редовно ще Ви бъде много по-полезен, отколкото, ако я кара със софтуера, с който е излязъл от завода. Знаете как е с пътните карти – ако са стари, шансовете Ви да попаднете в задънена улица хич не са за пренебрегване.

Северно американците наричат терапевтите си с нарицателното име shrink. Основното значение, при директен превод на тази дума е смалявам, свивам, намалявам… Уважавам американците за този им избор на идиом. Той съдържа почти всичко, което е необходимо да знаете за психолозите. Тяхната роля е да бъдат катализатори на промяната у Вас. Те трябва да ускоряват процесите протичащи у всеки от нас. Това смалява, свива и намалява времето, което иначе бихме прахосали в решаването им… да не говорим, че понякога тези процеси, когато зациклят, циклят през целият ни живот и всъщност от него, не ни остава нищо за живеене. Психолозите скъсяват пътя ни от едно преживяване до друго. Да вземем за пример личност (жена или мъж), която току що е преживяла нещастна и нежелана раздяла след страстна и изпепеляваща любов. Сигурно е, че тази раздялата ще държи влагана въпросната личност години наред и доживот ще определя избора на следващите и́ любовни или сексуални партньори. Работата на един добър психолог би била да Ви спаси от това. Да сведе времето и интензивността на болезненото преживяване до възможния минимум като в същото време Ви предпази от вредните последствия върху по нататъшният Ви избор на партньори.

Психологът е трансформатор на напрежението. Помага за превръщането на променливия ток в прав и пази бушоните Ви от изгаряне. Прави го, като внася яснота, там където преди е било мъгла. Кой, какво, къде, кога и защо са въпроси, които намират своя отговор, като в същото време преживяванията Ви сякаш излизат от Вас, преминават през него, преработват се и връщат отново у Вас където заемат полагащото им се място на спомени: ясни, чисти и освободени от отровата в тях: чувството за вина и срам, гняв, болка… В този служебен смисъл на думата, добрият психолог е най-добрият Ви приятел, който никога няма да Ви предаде.

Психологът не Ви разбира, защото е по-умен от Вас. Той вижда по-добре собственото Ви битие, Не защото е всезнаещ, а просто защото това е предназначението му като инструмент, притежаващ специфично познание, с което и Вие бихте могли да се сдобиете, в една или друга степен, ако отделите достатъчно години за изучаването и практикуването му.

Психолозите не са психиатри. Да, те понякога се занимават и с лечение на психично болни хора, но тяхната основна задача е да помагат на всички нас просто да живеем по-добре, да изпитваме удовлетворение и удоволствие от живота си, да решаваме по-добре и по-ефективно обичайните проблеми, възникващи при взаимоотношенията ни с другите: с любими хора; с приятели; с познати; колеги и т.н.

Не използвайте психолозите, едва когато ножът опре до кокал. Използвате ги превантивно, дори когато просто се съмнявате, че нещо не е наред. Това не е толкова страшно. За да решите да се консултирате с психолог е достатъчно просто да Ви е „криво” без особена причина през повече от един ден в седмицата. Дори и да се окаже, че консултацията е била излишна, по-добре е да е излишна и да я направите, отколкото да е била необходима и да не сте я направили. Защото психологичните проблеми, също като физиологичните, проявяват тенденцията да се хронифицират. И когато не им обърнете необходимото внимание своевременно, изведнъж установявате, че Ви е криво не само в два – три дни от седмицата, а почти непрекъснато… и нямате разумно обяснение защо… А обяснение винаги има. Както и решение на всеки проблем. Един от основателите на хуманистичната психология, Джордж Кели (1905-1967), е казал: „Хората не винаги могат да променят събитията, но винаги могат да променят интерпретацията си за тях… Това ни дава възможността да променяме значението на извършената постъпка, което ни води до различни варианти на по нататъшните ни действия…”. Това не е необичайно за нас, хората, действие. Всъщност е нещо, което вършим ежедневно. Просто в повечето случаи не го осъзнаваме и съответно контролът ни над него твърде относителен. Затова, едно от най-важните умения, които би могла да Ви даде съвместната работа с един психолог е точно това: съзнателно да реинтерпретирате, съзнателно да контролирате и направлявате живота си в посока, която да Ви носи удовлетворение. Няма начин да живеете в непрекъснато удовлетворение от себе си. И не е необходимо. Достатъчно е удовлетворението да преобладава.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather