Защо много бракове се разпадат след раждане на деца?

Защо много бракове се разпадат след раждане на деца?

Първите години след раждането на дете често стават критични за семействата. Статистиката показва, че именно през този период много двойки вземат драматичното решение да се разделят. Но защо?
Родителство: проблеми и решения
С раждането на бебето двойката преминава през уникалното радостно преживяване, но също така и преминава към по-сложно ниво на връзка. Този процес може както да сближи съпрузите, така и да ги отчужди един от друг. Веднага възникват много нови предизвикателства и необичайни отговорности. Защо това причинява такъв дискомфорт и как да се справим с новата реалност? Нека поговорим за трудните моменти и преодоляването им чрез любов, доверие и честен диалог.
Преразпределение на отговорностите
Такова важно събитие като раждането на бебе не може да не повлияе на начина на живот. За всеки човек е проблематично да промени обичайния си ежедневен режим, така че тази нужда винаги е свързана със стрес с различна интензивност. Увеличаването на физическия, морален и материален стрес често води до пренапрежение. Постепенно се натрупва умора, която става причина за кавги и взаимни претенции.
Решение: трябва предварително да се подготвите за неизбежни промени. Най-важното е да разберете, че това е нормално и най-важното не е завинаги. След това трябва да структурирате деня си рационално и възможно най-удобно. Анализирайте ситуацията, вземете предвид вашите нужди. Грижата за себе си и един за друг ще доведе до правилните решения.
Смяна на ролите
Друга причина, която разрушава семейната идилия, е несъответствието на ролите. Когато съпрузите са напълно потопени в процеса на грижа за бебето, те забравят за това, което всъщност някога ги е свързвало. Спомнете си за чувствата, които са ви събрали като двойка : любов, съчувствие, желанието да сте заедно. Понякога бащинството и майчинството водят до дисхармония в отношенията.
Решение: възстановете отношенията си „мъж и жена“, помнете, че вие сте не само баща и майка. Топлината, обичта и грижата между партньорите са в основата на здравословния климат в семейството.
Родителска мотивация
Защо хората толкова много мечтаят за деца? Мотивиращите причини могат да бъдат различни и не винаги безспорни. Едно е, когато сте водени от желанието да дадете любовта си, да отгледате добър човек и да насочите енергията си в положителна посока. Друго е, когато на преден план са поставени съмнителни ценности: да живееш като всички останали, да продължиш рода, да следваш примера на по-старото поколение. Погрешните схващания и очаквания също допринасят за разочарованието след раждането на децата.
Решение: раждането на дете трябва да е смислено и правилно мотивирано. Готовността за този важен етап трябва да се оценява стриктно и безпристрастно. Тук на преден план излизат личните ви убеждения, а не мненията на близките и обществото. В крайна сметка основната цел на създаването на семейство е благосъстоянието на всички негови членове, а не появата на наследник.
Финансови въпроси
Материалната сфера също може да стане повод за конфликти. Например, съпругът започва да мисли как да печели повече пари, за да издържа семейството си, точно това, според него, трябва да прави добрият баща. Това обаче не винаги е възможно.
Решение: обсъдете вашите искания и нужди заедно, кажете директно, ако нещо не ви харесва, намерете решение, което ще задоволи всички. Много е важно да създадете правилния баланс между бизнес, работа и лични отношения. Може да се наложи да пожертвате нещо в името на общите цели.
 Отношение към секса
Този деликатен въпрос често предизвиква недоволство и неразбиране у двойките. Съпругът се чувства забравен и пренебрегнат, когато младата майка насочи вниманието си от него към бебето. Интересът й към интимността рязко пада както поради хормоните, така и поради вечната заетост.
Решение: тук няма нищо изненадващо, така че мъжът трябва да бъде търпелив. Това е временно явление, ответна реакция на жената към стреса и умората.
Трудности в общуването
След раждането на детето комуникацията в семейството също се променя. Не е тайна, че в новите условия става трудно да се запази спокойствие и самообладание. Трудно, но възможно! В крайна сметка скандалите и изясняването на отношенията отнемат от енергията на родителите.
Изход: през този период е особено важно да контролирате емоциите, да чувате партньора си и да проявявате разбиране. Не забравяйте да се погрижите за вашето настроение и благополучие, някои общи занимания могат да направят истински чудеса и да създадат благоприятна психологическа атмосфера във вашия дом.
Когато светът ви се разпадне, не бива да го приемате леко. Тревожна камбана е желанието на един от партньорите да се дистанцира от семейните грижи под предлог, че спортува, общува с приятели или има интереси извън дома.
Вниманието един към друг, съвместното свободно време и взаимното уважение ще помогнат за запазването на брака и успешното реализиране на родителството. Като вземете предвид важни психологически аспекти, можете да избегнете стресови ситуации и да изградите семейство, където всички живеят щастливо, комфортно и спокойно.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather