Разстройство на адаптацията – страната на тъгата и отчаянието

Разстройство на адаптацията – страната на тъгата и отчаянието

Дали човек заминава за друга държава или се връща отново в родината, вероятността да се озове в страната на Разстройство на адаптацията съществува. Това е различно място от страната на Депресията, Стреса или Лошото настроение, въпреки че много хора попадат именно в този капан на  заблудата.

Разстройство на адаптацията е психично страдание, което възниква в период на адаптация към някаква трудна жизнена ситуация, вследствие от стресогенно събитие и културен шок. Когато човек  отива да живее, работи, учи зад граница или се завръща отново в родината след дълго пребиваване в чужбина, напуска родителите си или усеща, че връзката, плановете му за бъдещето се провалят е изложен на по-голям стрес, психическо натоварване  и риск от междуличностни конфликти.

Много е вероятно веднъж попаднал в страната на Разстройство на адаптацията човек да:

  • чувства тъга, отчаяние;
  • става все по напрегнат и тревожен;
  • има смущения в съня;
  • изпитва трудности да се концентрира;
  • има агресивно поведение;
  • отсъства от училище все по-често или дори да прекрати образованието си;
  • игнорира все повече и повече задачите и отговорностите си;
  • употребява алкохол и наркотици.

Страната на Разстройство на адаптацията не е приятно място. Нещо повече – гостите се задържат повече или по-малко, в зависимост от индивидуалните им способности и ресурса да намерят правилния път, изхода от това мрачно и объркано място.  Някои имат нужда от помощ, други, макар трудно и бавно, успяват да се справят сами.

Няма значение към кои се причислява отделната личност, щом изпитва трудности, тревога и несигурност в житeйската ситуация, в която е попаднала, добре е да потърси психотерапевтичната помощ. Професионалният емоционален гид – терапевтът, може да подпомогне личността  да излезете от това тежко състояние на духа, да намери нови сили и енергия да следва мечтите си, да открива и опознава нови места и да се радва на живота.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather