Регресивна медитация

Регресивна медитация

Медитацията – тайнството на вътрешния свят

Обяснението за медитацията е един опит да бъде обяснено нещо, което е индивидуално преживяване. Ще ви въведа в тази абстрактна материя от позицията на моя личен опит като човек практикуващ медитация от 20 години и провеждащ медитация от 14 години в йога центъра, който създадох през 2001г.

Началото –  за да постигнем медитация или медитативно състояние трябва да сме подготвени теоретично и след това да се приложи на практика избраната медитативна техника. Медитациите са различни видове. Някой от тях са толкова естествени за човека, че дори когато се случват остават като един спомен за някакво приятно усещане без да му се отдава по-специално внимание. Това са спонтанните медитативни състояния, които всеки човек преживява в своите моменти на вглъбяване. Не е нужно да се учите на това. Просто си спомнете някой момент от вашия живот, когато сякаш за малко не сте били във времето и мястото където сте и през този миг усещането ви е различно от обикновеното – това се случва по време на молитва. Също така може да навлезете в спонтанна медитация с активно движение, еднотипно и многократно – например докато бягате, плувате, играете на каквато и да е динамична игра продължително време без почивка. Може да се случи докато танцувате и сякаш танцът ви е понесъл и дори не знаете как го правите. Много хора влизат в тези състояния докато шият гоблени или други дейности, които ги успокояват.  Това са различни варианти на естествена, спонтанна медитация.

Теоретична основа – Медитацията е различно от обичайното състояние на съзнание. Обикновено човек възприема света с петте си сетива и всичко се развива в полето на будното състояние или когато не спим. Навлизайки в медитация се преминава през няколко етапа – първо – от будното състояние в междинното /между будното и сънното/ и се остава в него. По принцип това е много трудно да се направи самостоятелно. Трябва да има водач, който е много опитен и можем да му се доверим. Това е само първата стъпка известна като понятието – отдръпване от сетивата. Докато сме в това ниво сетивата временно не се усещат и изчезва усещането за тялото. Това се случва всеки път, когато заспиваме, но е за много кратко време и е съвсем естествено. Да се навлезе в същинска медитация означава да се развият умения за самоконтрол на ума, чрез които да се навлиза в упоменатото състояние, а по-късно още по-надълбоко. Постепенно с практикуване и много воля се усвоява съзнателно пребиваване в медитация. Излизането от медитация се прави като се използва  звук или някакъв друг събуждащ стимул. Не трябва да е агресивно.

Когато сме в медитация се проявяват различни преживявания. Те са много лични и трудно се приемат от околните, които не практикуват медитация. Основна грешка в процеса на медитацията е фантазирането. Да се фантазира не означава да се медитира. Разликата е, че всеки може да си представи някаква картина или образ, след това да изгради цял филм в съзнанието си, но не всеки може да остави да се появят картини и образи в полето пред него спонтанно, без да го програмира или стимулира. Не всеки успява да контролира ума си до такава степен, че той да не се намесва. Това е така нареченото състояние на – наблюдател. Става дума за наблюдаване на вътрешните проявления под формата на мислите ни, емоциите, чувствата.

В древните писания има множество обяснения на медитацията от най-абстрактни до най-простички. Аз препоръчвам само едно нещо – личния опит. За да го придобиете трябва да опитате няколко различни типа медитация и да изберете най-подходящата за вас. След това тя трябва да влезе в ежедневието ви като постоянна практика поне веднъж седмично.

Това което ни дава медитацията е несравнимо вътрешно спокойствие, едно равновесие и усещане за баланс на нивата: тяло – душа – ум.

Тук ще се спра на един тип медитация, който се провежда под ръководство на водещ психолог или йога учител. Този тип медитации са известни като тренинги с психологическо въздействие и могат да бъдат много ефективни за постигане на вътрешен баланс, на така желаното спокойствие, защото чрез тях се стига до дълбоките слоеве на подсъзнанието и се освобождават натрупани напрежения, негативни състояния от миналото.

Регресивна медитация – едно пътуване в миналото. Чрез нежно преминаване в медитация и навлизане в дълбинния вътрешен свят можем да опознаем своите скрити страни. Всъщност целта от този тип медитация е да се освободят напреженията, които по някакъв начин сме натрупали в себе си и нарушават вътрешния ни мир. Техниката е от йога и се използва в хипнотични сеанси, както и в други психологични методики. Регрес означава връщане назад. Именно в медитативно състояние и връщане назад се постига освобождаване от напрежението. Може да се използва в случаи на депресия, тревожност, страхове и др. Регресивната медитация винаги се практикува с водач. Той е човекът, който въвежда лицето в състоянието и след това го извежда от него. Както всяка друга медитация така и този тип е процес. Процесът не трябва да се прекъсва и изисква напълно спокойна обстановка. След сеанса може да се направи лека релаксация, чрез която напълно се възстановява вътрешната хармония.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather