Как да преодолеем родителската изнемога

Как да преодолеем родителската изнемога

Често мечтата за семейство изчезва, когато ежедневието вземе връх над еуфорията на семейно планиране.
Да си родител, означава много стрес, от който ,,изпушваш,,.

До изнемога водят:

-Твърде малката подкрепа от партньорът, с когото след раждането на детето трябва да бъдат обсъдени новите роли в семейството-кой, какво ще поеме?
-Нарастващи, все нови, бързоизменящи се изисквания (децата се развиват ту плавно, ту на тласъци и често боледуват)
-Недостиг на време,като този проблем се усложнява с всяко следващо дете.
-Нарастваща отговорност: Колкото по-големи са децата, толкова по-решаващи са действията и решенията на родителите.
-Лоша семейна комуникация: След появата на детето ролите се преразпределят, което води до конфликти в съпружеската двойка. Партньорът,който се грижи основно за децата, остава с години по цял ден сам с едно или няколко деца, т.е той е ограничен по отношение на общуването с възрастни.

И така, да бъдеш родител не е работа, която можеш да напуснеш,ако вече ти е омръзнало. Това означава отговорност: 24 часа на ден и седем дни в седмицата в продължение на много, много години.
И все пак не всички родители се чувстват претоварени. Много е важна психо-физическата настройка, с която всеки подхожда към професията ,,родител,, .Едни нямат никакви проблеми със ставането нощем, а други само от това се изтощават напълно. Едни родители са значително по-търпеливи,а други,,тотално се изнервят,,.
Децата се нуждаят от възрастните като ,,човек насреща,,, който е готов да им се отдаде напълно и безрезервно, възрастни, които приемат на сериозно и децата и себе си и знаят собствените си граници и възможности, възрастни, които не се нуждаят от децата си само заради самите себе си и задоволяването на собствените си нужди, т.е възрастни, които наистина са пораснали. Такива, които могат да си подредят собствените си приоритети и вземане на адекватно за момента решение. В настоящия момент, а не за всички времена.

Много е важен начинът на живот, който са имали самите родители, когато са били деца: те или искат да продължат в настоящето си семейство преживяното от тях,или да го направят по-съвсем друг начин.
Днес родителите искат да предложат всичко на децата си, за да бъдат образцови. А те искат ли?
Днес родителската роля се повлиява както от собствените ви преживявания в детството,така и от съвременните образци в непосредственото ви обкръжение или от рекламите. Ще е от полза да разберете и осъзнаете това влияние. Вие сте тези, които трябва да изберете дали да се отдадете на стресът и изнемогата от родителството или да създадете хармония в семейството си.

КАК?
В действителност много малко родители изнемогват, но много, твърде много страдат от изтощение и претоварване. Те загубват интерес към околния свят, вече нямат сили за приятелства. Това води до самота. Бележат превес инфекциозните заболявания, нарушение на съня, смущения в кръвообръщението, повишаване на кръвното налягане, отслабва имунната система, повишава се отделянето на стомашен сок(гастрит, колит, язва), нарушава се сексуалната функция, нарушава се концентрацията на паметта и редица други усложнения.
Те се чувстват виновни ако имат нужда от почивка. Мислят, че щастието на децата им зависи само от тях. Искат те да ги харесат, а другите да ги оценят като добри родители. Всичко това води до стрес.
Да се живее с деца, означава още от началото реално и отговорно да ги възприемем като наши партньори. Това не винаги е лесно, но преди родителите да започнат да прокарват собствените си интереси ,,за доброто на детето,, -най-напред трябва да се убедят, че наистина са прави.

,,НЯМА ТРУДНИ ДЕЦА,ИМА САМО ДЕЦА,НА КОИТО ИМЕ ТРУДНО,,
Което означава: стресът, който причиняват родителите на децата си е израз на трудностите им при изпълнение на тяхната роля.
За родителите е важно да запазят време за себе си,без присъствието на децата си.

ПРЕПОРЪКИ:
1.Една вечер в месеца двойката да е насаме. Партньорите да говорят за собствените си страхове, желания, потребности.
2.Родителите трябва да променят представите си за семейство, че там не всичко е романтика. Най-важна е взаимопомощта.
3.Да се споразумеят за техните роли в семейството, относно възпитание на децата и домакинството. Разпределението на роли да се спазва стриктно.
4.Да се научим да водим преговори(трябва да се приема и другата гледна точка).
5.Работата у дома трябва да има начало и край.
6.Човек трябва периодично да излиза от ежедневието(хоби, спорт, йога, приятели).
7.Душевно равновесие(психотерапия)

ОТКРИЙТЕ ОСТРОВЧЕ ЗА СЕБЕ СИ!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Да си родител означава следното:
-да си на разположение на детето си
-да позволиш да те ,,използва,,
-да искаш да разбереш поведението му,а не да го съдиш за него
-да му служиш за пример, без да му налагаш този образец
-партньорски взаимоотношения, но без саможертва
-да обичаш малкия човек, както обичаш себе си
Да родиш едно дете и да му помогнеш да намери своето място в света е красива и трудна задача.
Тя може да те прекърши, но може и сам да израснеш, и по чудесен начин да придадеш смисъл и посока живота си.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather