Себепознание и осъзнатост е равно на щастие

Себепознание и осъзнатост е равно на щастие

Много ми се иска да обясня как процесите на себепознание и повишаване на осъзнатостта са свързани с щастието, успеха и израстването в живота. За много хора не е ясна връзката между двете, затова непрестанно търся начини да я илюстрирам.

Иска ми се да вложите, колкото се може повече въображение и усещания в следващите редове, които ще прочетете – дайте си време, не бързайте, опитайте се да виждате онова, за което ви говоря в съзнанието си. Вижте го цветно, детайлно, като истински филм.

И така …. Представете си, че съществува някой, способен да ви придружава и реагира  постоянно на всичко, което се случва с вас през целия ви живот. Някой, който е неотлъчно до вас – във всяка крачка, във всяка мисъл, във всяко усещане.  Този човек, не само има възможност да наблюдава случващото се с вас във всеки миг, но и да изразява мнението си, спрямо онова, което вижда. Той реагира, когато се справяте, когато се проваляте, наблюдава как се забавлявате и как страдате, как се чудите, кога се страхувате, вълнувате…И най-важното – той има позиция, отношение, оценка за съответните ситуации или преживявания. Какъв бихте искали да бъде този човек? Как бихте искали да се държи с вас, какви реакции да има? А сега новината: такъв човек наистина съществува – Вие, онова което наричате вътрешен глас.

Помислете си сега, как се отнасяте към себе си, проявявате ли разбиране и търпение или сте критични, отхвърлящи и изискващи. С какви думи си говорите, какъв тон използвате? Прощавате ли си или се осъждате? Успокоявате ли се или си нагнетявате вина и напрежение? Окуражавате ли се или се обезверявате?

Как звучи вътрешния ви глас – чуйте го, дайте му пространство и време да го опознаете. Ако прецените, че в някои отношения не се подкрепяте и насърчавате това е голям напредък и първата стъпка към промяната. Ще знаете от какво се нуждаете и можете да опитате да изградите нужното ви.

Вътрешният ни глас е събирателен образ от родителите ни, авторитети, приятели и идоли, които сме срещали по пътя си. Всичко онова значимо, което някога е било отвън,  бавно и неусетно е навлязло в нас и се е превърнало в част от нас.

Не винаги човек попада в подкрепяща и грижовна среда, но когато го осъзнае –  може да измени и пренасочи негативите, да смени нагласите си, да развие нови възможности за възприемане и реагиране. Ако моите потенциали не са имали шанса да попаднат в подходящия климат и условия и затова са останали неразвити, то сега мога да потърся нужните условия, за да покълне и започне да израства необходимото ми. Дърветата са приковани с корените си в земята и ако условията на средата не са подходящи те нямат шанс и вехнат.

Човешките корени са подвижни. Те са нашата история, от която черпим опит, нашето настояще, в което чрез тях достигаме живителните сокове на земята, но могат да бъдат едновременно и нашето бъдеще, променяйки онова, с което се захранват. Тази магия е единствено човешка. Човекът е дарен с огромно богатство и това е способността за движение – безценна възможност. Животът е движение.

Да изградя едно подкрепящо и вдъхновяващо вътрешно „Аз“ е основата, върху която мога да изградя щастлив, творчески и вдъхновяващ живот. Като възрастен имам сериозен шанс  да избирам средата си  –  огледалата , гласовете, климатичните условия, които ме заобикалят  – е, не всички, но все пак, не малко,  зависи от мен! А онова, което не зависи от мен, пак не е изцяло еднопосочно – винаги има поне два пътя  да тръгна към него.
Вгледайте се в корените си – приемете ги и ги осъзнайте, насочете се към онова, което ви захранва с грижа и любов, изживейте новото усещане от промяната – съхранете хубавото и градивното – обогатете историята си!“

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather